Victor Ponta joacă la temporizare ca să-şi păstreze şefia partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta şi Dragnea se feresc de noi alegeri în partid FOTO Mediafax
Ponta şi Dragnea se feresc de noi alegeri în partid FOTO Mediafax

Liderul PSD a amânat convocarea Congresului până după moţiunea de cenzură a PNL, cu scopul de a rămâne şi în fruntea Guvernului, şi în fruntea partidului. În luna martie, social-democraţii se vor reuni doar în Consiliul Naţional, for lipsit de abilitatea de a organiza alegeri pentru şefia PSD.

La o săptămână după eşecul ruşinos de la alegeri, Victor Ponta anunţa că doreşte organizarea unui congres extraordinar în luna martie. Luni, în prima şedinţă a conducerii PSD din acest an, nici nu s-a mai pomenit de congres, stabilindu-se doar data Consiliului Naţional, un for de conducere rămas fără lider după ce Adrian Năstase a ajuns la puşcărie.

„În 20 şi 21 martie va fi convocat Consiliul Naţional, care va dezbate agenda politică a PSD până 2019, va dezbate modificările la Statut şi va alege şi preşedintele acestui for“, a declarat premierul după şedinţa BPN. Ponta încearcă astfel să-şi salveze viitorul politic. În luna martie, PNL va depune moţiune de cenzură, iar Ponta a încercat să evite ca data Congresului PSD să coincidă cu perioada în care PNL încearcă să trântească Guvernul. Pierderea guvernării ar fi însemnat, automat, şi pierderea fotoliului de lider PSD. Aşa, Ponta mai trage de timp, astfel încât să poată rămâne măcar cu partidul dacă va pierde Palatul Victoria.

Pe de altă parte, pentru Ponta mai există şi varianta optimistă, în care ar rezista moţiunii de cenzură şi, implicit, la Congres, ar putea fi reconfirmat în funcţie. De altfel, la câteva ore după şedinţa BPN, liderul PSD a spus cu subiect şi predicat, într-o emisiune TV, că vrea să-şi păstreze mandatul de premier până în 2016.

Geoană: Frica de răspundere nu este o soluţie

Social-democraţii care contestă vehement prezenţa lui Victor Ponta în fruntea PSD susţin că amânarea congresului este o mişcare fricoasă. Senatorul Mircea Geoană, exclus din PSD în luna noiembrie, îi atrage atenţia lui Victor Ponta că fuga de răspundere nu poate fi o soluţie pe termen lung. „Decizia conducerii PSD de amânare sine die a Congresului - cel mai înalt for al partidului care poate face o analiza obiectivă a pierderii alegerilor - e profund greşită şi va conduce la adâncirea crizei în care se află partidul “, a scris fostul lider PSD pe facebook. Mircea Geoană, împreună cu Marian Vanghelie, pregătesc o mişcare anti-Ponta în PSD, care urma să fie pusă în practică la Congresul partidului, cu scopul de a-i readuce în rândurile social-democraţilor din postura de salvatori. Cum Ponta a amânat pe termen nelimitat organizarea alegerilor pentru şefia partidului, Geoană şi Vanghelie îşi văd planurile date peste cap.

Revoltat de amânarea Congresului este şi deputatul PSD Radu Popa, care, recent, a renunţat la funcţia de consilier a premierului. „Am aflat cu stupoare de decizia sugerata de Liviu Dragnea colegilor din Comitetul Executiv prin care Congresul partidului sa fie amânat pana la data la care urmează sa fie anulat. E o forma de ideologie care aminteşte de PSD-ul anilor '45-'46, puţin înainte ca Titel Petrescu sa fie exclus. Astăzi, constat cu amărăciune ca liderii PSD nu au învăţat nimic din lecţia dureroasa primită in 16 Noiembrie, iar dl. Dragnea continua sa repete modelul falimentar al obstrucţionării accesului democratic la vot. Oricum, nu ştiu de cine se mai teme apostolul referendumului ca pe Marian Vanghelie si pe Mircea Geoana i'a exclus din partid. Tot democratic, desigur“, a declarat, pentru „Adevărul“, Radu Popa.

Mai temperat în declaraţii a fost europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, cel care a anunţat că lucrează intens la un proiect cu care va candida la şefia partidului. „Până la congresul viitor, PSD are o conducere interimară. Organizarea Consiliului Naţional înainte de Congres este corectă. În acest for se va stabili data Congresului şi tot ceea ce ţine de reprezentarea acestuia. Deci, dacă în martie are loc Consiliul Naţional, probabil că în luna aprilie va avea loc Congresul extraordinar “, ne-a declarat Cătălin Ivan.

„ Pe cine punem?“

Deputatul PSD Florin Iordache nu crede că amânarea congresului este un lucru grav. „Păi, dacă nu mai este Victor Ponta preşedinte, pe cine punem? Aşa că ce contează dacă facem congres în martie sau în septembrie?“, s-a întrebat, retoric, Florin Iordache.

Antonio Momoc, specialist în comunicare politică, este de părere că decizia PSD de a amâna congresul nu este întâmplătoare. „O mişcare tactică, ce face  parte din strategia lui Victor Ponta de a câştiga timp în competiţia internă. Tactica amânării şi a tragerii de timp se practică şi în fotbal atunci când scorul îţi este favorabil“, a declarat, pentru „Adevărul“, Antonio Momoc. 

Analistul avertizează însă că meciul nu este câştigat. „Singura problemă e că scorul se poate schimba şi se poate produce o surpriză nedorită şi ireparabilă. În acest caz surpriza poate veni din interiorul PSD, nu de la cei care au fost daţi afară sau au plecat de bună voie“, a conchis Momoc.

Analistul politic Adi Zăbavă este de părere că, cel mai probabil, Victor Ponta se îndoieşte de faptul că dintr-un congres în luna martie ar ieşi câştigător şi, prin urmare, a ales să-l amâne cât mai mult. „Amânarea congresului nu poate fi decât o tragere de timp. Cel mai probabil. Înfrângerea de la prezidenţiale şi rănile lăsate de aceastea nu pot fi şterse uşor. Cu toate încercările de refacere a imaginii, Victor Ponta se află încă într-o situaţie dificilă, iar această amânare nu e decât un nou semnal în această privinţă“, ne-a declarat Adi Zăbavă.

Citeşte şi:

Geoană susţine că amânarea Congresului PSD este o greşeală: „Frica de răspundere nu este o soluţie“

Senatorul Mircea Geoană a scris pe pagina sa de Facebook că decizia lui Victor Ponta de a amâna congresul, stabilit iniţial pentru luna martie, este o greşeală, iar frica de răspundere nu este o soluţie care să meargă la nesfârşit.

Ponta: PSD nu mai convoacă Congresul în martie, ci doar Consiliul Naţional

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că în luna martie nu va mai fi convocat Congresul, aşa cum s-a anunţat iniţial, ci doar Consiliul Naţional, în care se vor organiza alegeri pentru conducerea acestui for.








 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite