Ponta şi-a mutat biroul, după scandalul cu baronul Duicu: Va fi mai bine păzit la MApN. Mă aştept la mai multe înscenări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a vorbit, la emisiunea „România la raport", despre plângerea care va fi depusă împotriva preşedintelui Traian Băsescu, despre şansele ca USL să se refacă, despre acuzaţiile de trafic de influenţă în cazul Duicu, dar şi despre prezidenţiabilii lansaţi de şeful statului.

Principalele declaraţii ale premierului:

Despre preşedintele Traian Băsescu

Noi suntem născuţi să fim diferiţi. A fost o ameninţare pur mafiotă din partea preşedintelui. După decembrie 2014, vom avea oameni mai normali. O să avem o ţară mai liniştită din decembrie 2014. Mai mult decât ameninţări mafiote, poate să facă orice. Este Paştele, trebuie să merg la Înviere.

Susţinătorii lui Traian Băsescu vorbesc de valori, de cum trebuie să fie un preşedinte. Vreau să-i vedem acum, doamna Pora, domnul Turcescu ce spun. Am lucrat cu mulţi oameni care au încălcat legea. "Ai grijă că ajungi acasă" este o exprimare din filme, de tipul "Naşul". S-a pierdut cu Firea domnul Băsescu. Doamna Firea comunică în numele comisiei. După ce a apărut la comisia buget neregulile de acordare a creditului, acum sunt mari probleme de cum s-a garantat acel credit. 

Traian Băsescu trebuie să răspundă penal pentru abuzuri. Băsescu îşi pierde controlul, pentru că are doi duşmani: primul este timpul, pentru că din decembrie el nu va mai avea imunitate, iar al doilea duşman este USL. Traian Băsescu a depăşit orice limită acceptabilă. Mă bucur că pe Gabi Firea nu a intimidat-o, ci mai degrabă a stimulat-o, a fost mai curajoasă ca niciodată. Am văzut ca domnul Dan Diaconescu a spus că e inacceptabil ce a declarat Băsescu şi ca trebuie sancţionat, Antonescu văd că a zis că nu e treaba lor. Politic, e un moment în care apele se despart definitiv. Băsescu e un mafiot politic. Eu sunt procuror, am făcut şcoala în Italia, Băsescu are exprimarea unui mafiot.

Despre plângerea penală împotriva lui Băsescu

Cred că dacă îmi aduc aminte, o reacţie atât de violentă a avut-o când a fost comisia doamnei Udrea. Domnul Antonescu a zis că nu va semna plângerea. Sunt juriste liberale care au zis că ar semna, dar nu pot. Sper că nu (n.r. puterea să-l ia pe Pandele de acasă). Dacă vă puneţi în pielea doamnei Firea sau domnului Pandele v-aţi face griji? 

Parchetul s-a sesizat. Ştie că nu poate fi anchetat până în decembrie. După decembrie, o să vedeţi o mulţime de procurori care vor avea curaj. Asemenea declaraţii nu le face nici Ianukovici, sunt de tipul Saddam Hussein. 

Eu, de exemplu, nu am dat o declaraţie de Ioana Băsescu. Un tată care îşi bagă în faţă copiii este un tată degenerat. Bătălia politică este cu Traian Băsescu. Parchetul va avea mult de lucru, sunt foarte multe ilegalităţi. Cred că ar fi cea mai mare lovitură dacă preşedintele merge duminică seară şi spune că "vezi că nu-l mai găseşti duminică seară" şi peste o săptămână se întâmplă, nu vreau să-mi imaginez aşa ceva. 

Nici nu vreau o reacţie de la vreo Ambasadă pentru că eu încerc să ascund această ruşine de străini. Băsescu este o ruşine. A ameninţat alţi lideri europeni că nu ştiu ce fac cu Ucraina. Eu am zis mereu că este la sfârşit de mandat. Acum toată lumea ştie că este un personaj de tip Ianukovici.

Domnul Băsescu şi doamna Udrea îşi vor pierde imunitatea. Va candida doamna Udrea şi chiar îmi doresc. Mă descurc. Nu dau  doi bani pe declaraţiile doamnei Udrea. Este o chestie serioasă candidatura la Preşedinţie ca să o asociezi cu domna Udrea. Cred că poate fi echivalată declaraţia de ieri cu declaraţia pe care tot Băsescu o făcea faţă de doamna Drăgotescu şi cancerul. Vreau şi susţin ideea unei Justiţii care face curăţenie, dar vreau să văd că această Justiţie îi sancţionează în egală măsură pe toţi. Domnul Pinalti este călcat de mascaţi, a trecut la PMP. Aţi mai auzit ceva de el? 

Despre cazul Duicu

Nu a vorbit cu mine. De unde aveţi această informaţie că la mine în birou. La mine au venit 20 de prim-miniştri, şeful CIA.  Eu dacă sun şi spun că sunt la birou în Băsescu şi aruncăm bombe... Nu a fost Duicu. Totul a fost o simplă bombă de presă. Au existat discuţii la mine în birou pe cine punem şef la DNA. Eu nu cunosc pe cei pe care îi numesc, evident că întreb, cer detalii. L-am sunat pe Băsescu să punem ambasadori.

Domnul Gheţea va fi înlocuit cu domnul Jiru la CEC Bank. De astăzi dimineaţă mi-am mutat biroul. Am vorbit cu domnul Duşa şi l-am mutat la ministerul Apărării. Orice instituţie poate să vadă cine a fost la mine, cât a stat. Eu am anunţat că s-a terminat raportul Corpului de Control, apoi a apărut că s-a făcut trafic de influenţă la mine în birou. A fost o înscenare a presei.  O să-mi mut biroul în Ministerul Apărării care va fi mai bine păzit fiind regim de unitate militară. Mă aştept la mai multe înscenări făcute de Traian Băsescu şi oamenii lui.Eu mă aştept la orice fel de înscenare, flagrant de presă. 

Despre retrocedări

Cea mai mare nenorocire a fost legea doamnei Macovei, prin care 4 mld. de euro au trecut în mâini private în mod necuvenit. Este părerea mea de om care era în Parlament. Este un om lacom care şi-a folosit funcţia şi s-a bazat pe faptul că nu va răpunde pentru asta. Pe 22 decembrie va trebui să răspundă pentru multe, a scăpat acum că are imunitate. 

Despre declaraţiile lui Antonescu

Este o iniţiativă a parlamentarilor, nu a partidului. Nu contează la ce partid este. La fel aş face pentru orice coleg din Parlament care ar fi ameninţat, indiferent de partid. Sunt multe lucruri pe care nu le înţeleg la Crin Antonescu. Dacă ar fi o strategie ar fi o strategie foarte proastă. M-aş bucura să o văd pe Elena Udrea mergând cu ştampila să-l voteze pe Crin Antonescu. 

Domnul Geoană i-a dat un răspuns foarte bun lui Băsescu. Sunt absolut convins că domnul Oprea va organiza corect alegerile. Nu dau doi bani pe ameninţările domnului Băsescu. Omenii care votează USD vor veni oricum la vot, iar cei care nu vor veni la vot sunt cei degustaţi de ceea ce se întâmplă în ultimele luni. 

Despre alegerile din 2014

Da, cred că oamenii vor merge la vot. Aceste judeţe au un electorat care au votat cu nou. De ce îl urăşte domnul Băsescu pe domnul Mazăre? Că nu a reuşit să câştige niciodată judeţul Constanţa. Mi s-a întâmplat cu domnul Antonescu şi era suficient să spunem Băsesuc şu Udrea. Oamenii îi urăsc sincer pe amândoi. Şi acum sunt alături de PNL,eu îi reprezint şi pe o parte din colegii liberali şi pe cei care au votat USL. 

Indiferent de opţiuni şi calcule personale, noi am fosrmat USL pentru că ne batem cu Băsescu şi guvernăm bine. Îmi este mult mai greu acum fără Antonescu, recunosc. Cred că oamenii care ne-au votat în 2014 la alegerile locale au fost votaţi pe USL. Ne-am adus împreună la Putere. Întrebarea corectă  nu este dacă ne dă jos, dar dai jos Guvernul acesta şi ce pui în loc? În 27 aprilie, eu şi domnul Antonescu am spus la tribuna Parlamentului să dăm jos Guvernul Ungureanu şi să vină USL. 

Despre prezidenţiabilii lansaţi de Băsescu

Eu am avut o părere bună şi în 2009 şi în 2014 despre domnul Iohannis. Noi l-am bătut în 2012 pe domnul Iohannis. Speranţa mea este ca după 25 să fie o şansă mare să se refacă USL şi să luăm decizia în USL. Eu cred în ideea de USL. Cred că Băsescu l-a păcălit, i-a creat această iluzie că dacă iese din USL îi va fi mai bine. Băsescu a avut de câştigat.

Nu aş fi crezut niciodată că domnul Diaconescu va spune că sunt cu oricine este împotriva lui Băsescu şi pe domnul Antonescu, că este condamnat să fie cu Udrea şi Băsescu. Domnul Antonescu, cred că nici măcar domnia sa nu s-ar vedea prim-ministru pentru că este mult de muncă. Cu Băsescu, este un scenariu de coşmar. Eu cred că datoria unui preşedinte al statului este să apere instituţiile, nu poţi să vorbeşti ca la crâşmă, cred eu că Meleşcanu sau Maior sunt buni sau nu sunt buni. Cine este Băsescu să dea note? Domnul Băsescu şi-o doreşte pe doamna Udrea preşedinte.

În fiecare minut se întâmplă ceva. Cred că cel care va fi prim-ministru după mine trebuie să aibă sprijin politic, legitimitate şi să fie o persoană dispusă să muncească pentru această ţară. Tăriceanu a fost un bun prim-ministru, dar nu ştiu dacă îşi mai doreşte. De muncit munceşte Sebastian Ghiţă, dacă are legitimitate, poate să-l pună un alt preşedinte. 

Despre date personale

Există legislaţii în multe ţări europene, i-am spus preşedintelui şi în CSAT, facem un proiect de lege, îl punem în dezbatere. Nu cred că un om normal are o prblemă să arate buletinul când cumpără o cartelă. Mi s-a cerut de către un om democratic să dau ordonanţăd e urgenţă, am spus, nu. 

 



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite