Dezbatere prezidenţială Ponta-Iohannis. Iohannis: Domnule Ponta, trebuia să demisionaţi! Ponta: Am zâmbit, parcă îl văd pe Băsescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta şi contracandidatul său, Klaus Iohannis, au participat în această seară, la Realitatea TV, la prima dezbatere electorală pe teme precum: lupta anticorupţie, independenţa justiţiei, dar au atins şi subiecte economice.

Click aici pentru a vedea înregistrarea emisiunii

Principalele declaraţii:

Rareş Bogdan: Alături de noi se află România, România care vrea să îşi aleagă preşedintele. Cine va fi, duminică, preşedinte? Domnul Ponta sau domnul Iohannis? Este un vot extrem de important, un vot pentru România! Este un moment dramatic, poate cel mai crucial vot. Protagoniştii finalei pentru Cotroceni sunt liderul PSD, Victor Ponta şi liderul ACL, Klaus Iohannis.

Vor fi câteva teme pe care le dezbatem. Alături de mine, înc elălalt platou,se află Lavinia Şandru, Emma Zeicescu, Andra Miron, Denise Trifai.

Pentru că suntem interesaţi, şi Realitatea TV a realizat o amplă campanie, prima temă este votul din diaspora. Cu tot respectul pentru domnul Meleşcanu, nu am înţeles dacă românii vor vota cu toţii. Domnule Ponta, după întâlnirea dintre dl Meleşcanu şi BEC, am înţeles că nu se poate. Se va suplimenta numărul secţiilor de vot din afara graniţelor?

Victor Ponta: Da, vor vota. Este vorba despre cum vedem viitorul României în următorii cinci ani. Vreau să arătăm respect pentru toată lumea. Astă seară sunt la Realitatea TV din respect pentru telespectatorii Realitatea TV. După zece ani de dezbinare, România are nevoie de dialog şi de un început care să şteargă lucrurile rele din trecut. Ca să mă întorc la întrebare: am alocat sumele din buget pentru ca MAE să poată asigura dotarea secţiilor din străinătate.  Spuneam de domnul Meleşcanu, un om echilibrat, a căzut ceva la dvs. în platou (n.r.; se aude un zgomot în fundal). Toţi vor putea vota şi toţi cei care vor respecta procedurile antifraudă vor vota.

Rareş Bogdan: Pe acelaşi număr de secţii de vot?

Victor Ponta: Ceea ce vreau este să fim serioşi. Am în faţă un document. Ştiam că mă văd cu dl Iohannis. Ştiţi cumva câte secţii au fost în Germania? Au fost cinci secţii, aceasta este cererea făcută de reprezentanţii ambasadei. Câte secţii ar trebui să fie ca să fie în regulă? 10, 20, 50, 100?

Rareş Bogdan: Undeva între 15 şi 25.

Klaus Iohannis: Terminaţi-vă ideea.

Victor Ponta: Oamenii care nu au putut o vota au o cerere legitimă să se organizeze condiţiile să se poată vota. Ce s-a întâmplat după ziua de marţi, confiscarea neruşinată a unei probleme de domnul Iohannis - regret că nu daţi răspunsul la întrebări, dacă spuneaţi răspunsul, citeam ce scrie ambasada noastră. Ideea e următoarea: tot ce va decide BEC şi MAE va executa, ca extindere a spaţiilor, ca organizare a personalului... 132 de reprezentanţi ACL au lipsit la secţiile din străinătate.

Rareş Bogdan: Domnule Iohannis, explicaţi problema votului din diaspora.

Klaus Iohannis: Să începem cu începutul. Am venit la dezbatere din respect pentru alegătorii care vor să vadă această dezbatere. Vreau să spun din capul locului că în afară de invitaţia generică pentru 90 de minute nu am primit alte detalii, ca să ştie lumea despre ce vorbim. Bănuiesc că aţi făcut un plan, nu ştiu în ce măsură aţi comunicat cu domnul Ponta.

Rareş Bogdan: Nu am făcut niciun plan.

Klaus Iohannis: Am considerat că trebuie să vin, deşi dvs., domnule Ponta, aţi evitat să discutaţi despre o dezbatere pe o platformă neutră.

Victor Ponta: Aici nu e neutră? Nu trebuie să vă supăraţi, trataţi-ne cu respect! Pe cei de la RTV nu i-aţi tratat cu respect.

Klaus Iohannis: Aş fi vrut o dezbatere, puneţi-mă în temă, care este tematica, formatul acestei dezbateri, fiindcă vin de multe ori la dvs. şi nu am pretenţia să discutăm despre ce este vorba, dar fiind vorba despre o dezbatere mare, ar fi bine să ştim formatul acestei emisiuni şi atunci pot să vă răspund.

Rareş Bogdan: Fiecare are un răspuns de două minute. M-ar interesa să aflu poziţia dvs.

Klaus Iohannis: O să încerc să dau o lămurire. Duminică, în jurul orei 12.00, m-a sunat un prieten care s-a dus să voteze la Munchen şi a spus că sunt o mie de persoane care aşteaptă să voteze la consulat. M-a întrebat ce să facă. I-am spus să aibă răbdare, după-amiază mi-a spus că sunt 1500 de persoane, i-am spus că mi se pare o mare problemă. Seara mi-a spus că s-au închis secţiile. Domnule Ponta, aţi organizat votul în mod execrabil!

Victor Ponta: Cum propuneţi domnule Iohannis, care ne daţi lecţii la toţi? Ambasadorul nostru din Germania ne-au cerut cinci secţii. Spuneţi cum o faceţi dvs.?

Klaus Iohannis: Noi trăim într-o ţară democrată. Fiecare cetăţean are dreptul la vot.

Victor Ponta: E o lozincă. Spuneţi cum o facem!

Klaus Iohannis: Acelaşi lucru mi s-a comunicat din Paris, Londra. Am teancuri de emailuri de la cetăţeni, aceste lucruri trebuia să le prevedeţi, s-au întâmplat şi în alţi ani.Aţi ignorat informările. Au fost bruscaţi cetăţenii români de poliţiile altor state. Dvs. trebuia să demisionaţi, nu domnul Corlăţean!

Victor Ponta: Am zâmbit puţin pentru că parcă îl văd pe Traian Băsescu. Ce fel de pact am semnat cu dl. Băsescu? În 2009, au votat 146 de mii, acum 161 de mii. Dl Iohannis nu ştie.Când aţi fost ultima dată la Chişinău, dar la Cernăuţi?

Klaus Iohannis: Dvs. le-aţi spus să pregătească portofelul.

Victor Ponta: A fost acelaşi număr de secţii de vot, s-a schimbat doar sistemul antifraudă. Ceea ce a greşit BEC şi a trimis către MAE a fost ca acest formular să se semneze doar în secţia de vot.

Rareş Bogdan: Se va mări sau nu numărul secţiilor de vot?Timp de o săptămână am vrut să vorbim despre planul de ţară.În România 18 mii de secţii de vot şi 9 milioane de oameni au votat fără probleme.

Victor Ponta: Dacă se organizează altfel lucrurile, vor vota toţi.

Klaus Iohannis: Sper că dvs. cronometraţi.

Emma Zeicescu: Am o întrebare pentru ambii candidaţi. Prima mea curiozitate este, pentru că l-am auzit pe premier spunând că e o lozincă acel drept constituţional de a vota...

Victor Ponta: Sunt convins că aţi ascultat foarte bine. Am spus că Iohannis foloseşte nişte lozinci pe care echipa de campanie a domnului Băsescu le folosea.

Emma Zeicescu: În calitate de premier, puteaţi da OUG ca să rezolvaţi asta. De ce nu aţi făcut-o?

Victor Ponta: Conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, orice schimbare legislativă între cele două tururi de scrutin e considerată motiv de anulare a alegerilor. Am auzit ideea de la Băsescu să schimbăm legea, deci se anulează alegerile şi rămâne Băsescu preşedinte.

Emma Zeicescu: Deci nu aveţi nicio soluţie?

Victor Ponta: Ba da, se va organiza corect.

Emma Zeicescu: Cum veţi reuşi să rezolvaţi problemele românilor din diaspora?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, sunt într-un fel impresionat că aţi reuşit şi aţi găsit mult timp pentru plimbări în Europa. E treaba dvs. Pe banii cui aţi fost în diaspora în campanie?

Victor Ponta: Când am fost primit în vizită de doamna Merkel, când am fost la Washington la Biden? La asta vă referiţi? Vizita în Italia a fost plătită din banii PSD.

Klaus Iohannis: De asta aţi folosit portofelul.

Victor Ponta: Folosiţi un limbaj dezamăgitor. Când aţi fost la mine în birou eraţi mai politicos.

Klaus Iohannis: Înţeleg că aţi fost pe banii partidului în Spania şi Italia, v-aţi dus degeaba, degeaba îmi explicaţi mie ce aţi făcut. Pe omul care a plecat să muncească în Germania, Italia nu l-aţi convins. Mi-a scris cineva că a făcut sute de kilometri, s-a dus la prânz la secţia de votare, până seara nu a intrat. Ştiu că nu vă preocupă, dar degeaba explicaţi cu Băsescu, legea, dvs. răspundeaţi de oraganizarea alegerilor. Degeaba veniţi şi spuneţi că au fost bine organizate. Miile de români, faptele vă contrazic. Dvs. cu vorbele, ei cu faptele!

Victor Ponta: Jumătate îi dau dreptate domnului Iohannis, nimeni nu i-a convins pe românii din diaspora. Sunt trei milioane de români şi au votat 160.000. Legat de români, există abordări diferite. Pentru cei din R.Moldova, pentru cei din Bucovina, care majoritatea sunt cetăţeni ucraineni, pentru cei din Valea Timocului există un tip de abordare. Pentru cei din Italia, Spania, pe care eu i-am vizitat şi Iohannis, nu, există două lucruri importante pe care Guvernul şi Preşedintele trebuie să le facă: să discute pentru ca drepturile lor să le fie respectate. Ştiţi unde e cea mai mare comunitate de români?

Klaus Iohannis: Ştiu că o să ne spuneţi.

Victor Ponta: În Italia, iar premierul italian vine la Bucureşti. Îmi pare rău, vorbesc mai mult pentru că am mai multe de spus.

Klaus Iohannis: Ne spuneţi multe lucruri, aveţi şi multe hârtii, doar că rămân vorbe. Fapte aşteaptă românii din diaspora. Am trimis voluntari la toate secţiile din diaspora pentru acea declaraţie pe proprie răspundere, cu toate că nu era treaba noastră. Explicaţi mereu de ce nu se poate. De-asta sunteţi prim-ministru, să rezolvaţi problemele, nu să le povestiţi! Povestitul e treaba altora.

Victor Ponta: Eu le-am rezolvat. Le voi rezolva şi ca preşedinte.

Klaus Iohannis: Eu în continuare o să rog premierul, în numele milor de români, să facă pentru Dunmezeu ceva să poată oamenii să voteze.

Victor Ponta: Am făcut, dar nu aţi aflat.

Klaus Iohannis: O să aflăm duminică.

Rareş Bogdan: De ce nu i-ai demis pe Corlăţean şi Stanoevici luni?

Victor Ponta: Stanoevici nu are atribuţie în organizarea alegerilor. O să decidă Tăriceanu în viitorul guvern.

Rareş Bogdan: Ambasadele au solicitat 25 de secţii în plus. Cine va fi vinovat dacă nu votează românii?

Victor Ponta: Eu, să fie fericit Iohannis!

Lavinia Şandru: Aş fi curioasă să ştiu dacă ce am auzit de la Iohannis, că nu a fost la Chişinău, e adevărat.

Klaus Iohannis: Aţi auzit bine.

Lavinia Şandru: Deci nu aţi fost niciodată şi vreţi să fiţi preşedintele tuturor românilor?

Klaus Iohannis: Cernăţiul nu e în Moldova, în Ucraina. Dar cu siguranţă voi face vizite şi în Chişinău, şi în Cernăuţi şi abia aştept, am prieteni apropiaţi care vin din zonă.

Lavinia Şandru: Din păcate, cei de la Cernăuţi nu pot vota duminică. Îl rog pe domnul Ponta să le dea un mesaj.

Victor Ponta: Daţi-mi voie să sun un prieten. Am un prieten, domnul Iohannis a fost azi cu liderul PPE, Dahl. Eu am un foarte bun prieten, mai mulţi din PPE, dar cel mai important vecin al nostru e R. Moldova. Tot ce am făcut pentru ei ca premier, voi face nu în ideea rigidă în care a spus Iohannis, că sunt altă ţară, în ideea în care sunt un popor.

Klaus Iohannis: Dar câţi români sunt în Italia?

Victor Ponta: Neoficial, 1.070.000.

Klaus Iohannis: 1.100.000. I-am numărat eu.

Denise Rifai: MAE răspunde la o interpelare publică, la o săptămână înainte de alegeri, că în diaspora vorbim de o situaţie dificilă şi ar fi dezirabil votul prin corespondenţă. Interpelarea e semnată de Corlăţean, publicată cu o săptămână înainte de primul tur, aşadar Corlăţean recomanda votul prin corespondenţă şi semnala că în diaspora vorbim de o situaţie dificilă.

Victor Ponta: Sunt un susţinător al ideii organizării votului prin corespondenţă şi a votului electronic.Între interpelare şi lege e o diferenţă. Putem în 2016 să asigurăm votul prin corespondenţă şi cel online în mod sigur.

Denise Rifai: Se ştia situaţia dificilă cu mult timp înainte de alegeri.

Victor Ponta: Cu minim, conform CCR, legea se poate modifica cu minim 6 luni înainte de alegeri.

Denise Rifai: Dar OUG care reglementa tranferul primarilor?

Victor Ponta: Conform Constituţiei, legile electorale se fac doar prin lege.

Rareş Bogdan: Următorul punct nu a fost comunicat, e legat de unul dintre cele mai grave lucruri abătute asupra ţării, flagelul numit corupţie. Zi de zi, vedem oameni anchetaţi. Domnule Iohannis, vreau să ştiu care este siguranţa mea de cetăţean că DNA, ANI, DIICOT vor funcţiona şi poziţia faţă de problema imunităţii.

Klaus Iohannis: Sincer, din motive de simetrie am aşteptat şi eu o întrebare de la colega dvs. Nu e nicio problemă, o să recuperăm poate. Vreau doar să fac o remarcă, fiindcă veni vorba de Constituţie. În Comisia de revizuire a Constituţiei s-a discutat de chestiunea votului electronic, PSD a fost ferm împotriva introducerii acestui concept.

Victor Ponta: Cine v-a spus asta?

Klaus Iohannis: Vă rog frumos, nu mă întrerupeţi!

Victor Ponta: Nu sunteţi vreun stăpân de sclavi, de unde ştiţi? Aş vrea mai mult respect, când aţi fost la mine eraţi umil şi respectuos. Fiţi cuminte şi calm.

Klaus Iohannis: Cine vă credeţi în această confruntare, cu biroul dvs, la Palatul Victoria? Biroul este ţara? Vă rog un minim respect, dacă îl aveţi. Vă rog foarte frumos să nu mă mai întrerupeţi când expun partea mea de răspuns. Dacă nu, eu pelc, dvs. vă spuneţi toată vorbăria. Cu coada între picioare va pleca cel care pierde.

Victor Ponta: Aveţi o atitudine de moşier cu toţi românii.

Klaus Iohannis: Dvs. vorbiţi pe timpul dvs. şi al meu. Ar fi frumos dacă am vorbi unul după altul. Sunteţi şi deputat sau numai prim-ministru? Există o iniţiativă legislativă pentru votul electronic şi votul prin corespondenţă?

Victor Ponta: Conform Deciziei CCR, orice modificare la legile electorale se face prin lege. Nu a fost o asemenea iniţiativă.

Klaus Iohannis: Sunteţi sigur-sigur că în Comisia de revizuire nu s-a discutat.

Victor Ponta: Am discutat cu Crin Antonescu ceea ce USL a stabilit.

Klaus Iohannis: Am citit stenogramele, dvs. şi colegii dvs. aţi fost împotrivă.

Victor Ponta: Eu?

Klaus Iohannis: La chestiune, domnilor! E o temă dragă mie. În calitate de preşedinte voi garanta independenţa justiţiei, statul de drept. În ce priveşte DNA, ANI, CSM, putem constata că unele lucruri au mers bine, altele destul de prost. Cele care au mers bine sunt independenţa justiţiei şi consolidarea statului de drept. Putem observa că DNA, deşi a fost o situaţie complicată, a adus noi şi noi cazuri de corupţie la lumina zilei. În calitate de preşedinte, voi lua toate măsurile pentru ca demersul DNA să continue, să facem curat în clasa politică. În ce priveşte ANI, trebuie îmbunătăţit mersul lucrurilor, sunt legi care au lacune, se contrazic. Este bine să se consolideze ANI, să îşi facă treaba, iar legislaţia să fie unificată, pusă de acord cu legislaţia europeană. În tema imunităţii, în Constituţie, la Articolul 92, citim că preşedintele se bucură de imunitate. Mi se pare că acest lucru este unul la care putem renunţa. Eu voi solicita Comisiei de revizuire a Constituţiei să renunţăm la o imunitate totală. Preşedintele nu trebuie protejat mai mult decât aleşii din Parlament.

Cred că în Parlament e nevoie de o schimbare a regulilor. E inadmisibil să avem parlamentari care nu pot fi anchetaţi fiindcă PSD votează împotriva anchetării. Aceste lucruri trebuie schimbate. Nu pot să accept să nu poată fi anchetat pentru alte fapte. Aceste lucruri trebuie schimbate, trebuie înlesnită întreaga procedură şi parlamentarii să poată fi anchetaţi.

Victor Ponta: Pot garanta cu fapte. Actualul şef DNA a fost propus de mine, preşedinta ÎCCJ a fost propusă de mine, la fel la CSM şi ANI. Tot ce am făcut ca premier voi face ca preşedinte. Ce trebuie să scăpăm este de discursul dublu, de demagogie. Spunea Iohannis că este inadmisibil ca cineva să nu poată fi anchetat. Varujan Vosganian, Victor Paul Dobre, Akos Mora, declarat incompatibil sunt în Parlament. Îl aveţi pe Chiuariu, condamnat, colegul dvs. DNA a propus arestarea lui Mircea Roşca, şeful PNL Prahova. Partea cu dublul discurs, să ştim despre ce vorbim. Domnul Iohannis a vorbit despre Articolul 92. Se referă la altceva. Articolul 84 se referă la imunitate. Prevederile Articolului 72 se aplică şi aici. Să nu păcălim oamenii cu lozinci! Am o întrebare: în 2012 a fost lovitură de stat ce a făcut USL? Aţi avut păreri diferite.

Klaus Iohannis: La domnii Varujan, Chiţoiu şi alţii PSD a votat împotriva ridicării imunităţii. Putem verifica foarte uşor. E aşa cum v-am spus şi vedeţi, trebuie să schimbăm legislaţia în materie. Să schimbăm Constituţia, aveţi perfectă dreptate, fiindcă este una care nu satisface nevoile anului 2014 sau 2024.

Victor Ponta: Nu a răspuns la întrebarea despre 2012.

Klaus Iohannis: Preşedintele CJ Constanţa, preşedintele CJ de lângă Constanţa, şeful CJ Argeş, preşedintele CJ Mehedinţi, alţi câţiva... ce vă spune enumerarea, domnule Bogdan? Sunt unii dintre respectabilii pesedişti care au probleme cu legea - cercetaţi sau condamnaţi. Dacă mergem în istoria PSD, avem şi un fost premier condamnat, deci nu ştiu dacă e cazul ca Ponta să înceapă să-i enumere pe cei care au avut probleme cu legea din PNL, dar pentru toţi e valabilă afirmaţia mea, să plătească toţi! În ce priveşte 2012, chestiunea a fost analizată de CCR, pe care cred că şi Ponta o recunoaşte, care a constatat că procedurile au fost legale. Dacă e cazul să interpretăm, între timp putem lăsa aceste lucruri pe seama celor care studiază istoria recentă.

Anda Miron: Domnule Ponta, doriţi ridicarea imunităţii parlamentare?

Victor Ponta: Pentru parlamentari nu există imunitate decât pentru arestare preventivă. Da, în modificarea Constituţiei, dacă asta e decizia majorităţii parlamentare... Mai trebuie să spuneţi că modificarea Constituţiei se face cu un vot de două treimi. Numai USL a avut acel vot şi, din păcate, ştiţi bine.

Anda Miron: Cum veţi convinge parlamentarii să voteze asta?

Victor Ponta: Eu, dacă voi fi preşedinte, nu o să mai fiu şef de partid ca Băsescu. Partidele noastre sunt cele care l-au propus pe Iohannis prim-ministru şi atunci nu s-a ruşinat. În 2014, l-au propus ca membru al Guvernului şi a vrut să fie. Cred că există nu voinţa preşedintelui, ci voinţa publică pentru ca tot ce a rămas neeuropean în ce priveşte imunitatea să fie înlăturat. Preşedintele unei ţări UE are imunitate prezidenţială, iar dacă vorbim de şefi de CJ, ei nu au imunitate, motiv pentru care şefii CJ Cluj şi Braşov sunt în arest. Cred că ştiţi, bănuiesc că vă mândriţi cu ei.

Klaus Iohannis: Parlamentarii ACL vor vota cu dragă inimă pentru schimbările de Constituţie, iar în ce priveşte încuviinţarea, toţi parlamentarii sunt dispuşi să voteze la vedere. Sigur, dacă mergem în urmă, înainte de perioada în care am avut un rol decisiv în conducerea PNL, au fost alte discuţii şi nu are rost să venim cu istorii vechi. Acum, noi suntem de acord să se ridice imunitatea celor vizaţi sau să se încuviinţeze arestarea sau urmărirea penală.

Victor Ponta: Arestarea. Pentru urmărire penală nu e nevoie de încuviinţare.

Klaus Iohannis: E important să vedem ce facem în viitor. Am dovedit buna credinţă în ultima perioadă. În ce priveşte parcursul pe viitor, e un bun câştigat independenţa justiţiei, existenţa unui stat de drept. Aceste lucruri ţin de respectarea legii, iar în ce mă priveşte voi garanta acest parcurs, inclusiv oprind politicul să se amestece în justiţie, oprind instituţiile să facă promovări pe trocuri politice. Dacă dvs., dragi români, alegeţi preşedintele greşit, veţi da justiţia pe mâna corupţilor.

Victor Ponta: Iohannis spune des că nu va coabita cu premierul. Dar ce fel de relaţie veţi avea?

Klaus Iohannis: O relaţie instituţional corectă.

Victor Ponta: Spunea un jurnalist în glumă că dacă Iohannis iese preşedinte are nevoie de mine să îndeplinesc programul electoral. Vorbeşte de fiecare dată despre coabitare, regret că nu a citit, acordul se numeşte de colaborare instituţională. Nu la asta vă referiţi?

Klaus Iohannis: Dvs. aţi semnat.

Victor Ponta: Da, dar e public. Aici am ajuns la un punct important: corupţia trebuie combătută. Puteţi,după emisiune, să îl rugaţi pe Chiuariu să demisioneze, pe Akos Mora să demisioneze, pe Vasile Blaga să se prezinte la Parchet să discute despre Dosarul EADS. Cred că este corupţie în toate partidele şi în ultimii doi ani şi jumătate, bugetele acestor instituţii au făcut ca aceste instituţii să aibă rezultate.

Klaus Iohannis: Ideea mi se pare bună. Rămâneţi prim-ministru şi eu rămân preşedinte. Eu voi colabora instituţional corect cu oricine va fi premier. Aşa este normal. Preşedintele şi premierul sunt puşi să rezolve problemele României.

Rareş Bogdan: Domnule Iohannis, veţi tăia sau nu pensiile?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, de ce aţi minţit pensionarii că tai pensiile?

Victor Ponta: Vă tratez cu respect, jigniile nu vă fac cinste. Dvs. sunteţi înconjurat, echipa dvs. de către cei care au tăiat pensiile şi salariile din ţară. Am aici legile prin care s-au tăiat pensii, salarii, s-au închis spitale. Sunt semnate de Predoiu, Blaga, colegii pe care îi aveţi în partid, pentru că reprezentaţi PDL. Aţi mai promis că anul viitor veţi aloca 6% din PIB pentru Sănătate şi Educaţie, o creştere a cheltuielii bugetare de 10 miliarde de euro.

Klaus Iohannis: Lei sau euro?

Victor Ponta: Puteţi calcula uşor. Aţi folosit des termenul de pomeni electorale şi sunt şase măsuri criticate.

Klaus Iohannis: De ce aţi minţit că tai pensiile?

Victor Ponta: Am spus ce veţi face. Am documentele aici.

Klaus Iohannis: CCR a spus că pensiile nu pot fi tăiate, nu a tăiat nimeni pensia. Dacă vorbim de pensii,aş vrea ca toţi să ştie că vreau să fiu preşedinte ca să avem o economie funcţională. Economie pe care să o scoatem din recesiunea tehnică în care a băgat-o Guvernul Ponta, să ajungem să creştem pensiile. Indexarea pensiilor care vă este vândută ca o mărire este obligatorie prin lege şi nu se face un favor, Guvernul e obligat. Când voi fi preşedinte vom avea o economie care realmente funcţionează. Garantez că nu se vor tăia pensii niciodată. Afirmaţiile făcute de Ponta şi PSD prin fluturaşii cu care pesediştii v-au speriat fiindcă au trimis fiţuica electorală a fost o campanie mizerabilă a PSD. Aţi crezut că poştaşul aduce o înştiinţare. Nu, a adus o minciunică de campanie.

Victor Ponta: V-aţi lămurit cât are pensie soacra? 428 de lei, nu există pensie mai mică. Ştiţi câţi pensionari sunt în România?

Klaus Iohannis: Are 350 de lei pensie. Sunt sigur că ne spuneţi dvs.

Victor Ponta: M-am pregătit să fiu preşedintele României, de asta am hârtii.

Rareş Bogdan: Care e poziţia faţă de Roşia Montană?

Victor Ponta: Parlamentul a decis că nu se face proiectul, dar trebuie să găsim soluţii pentru toţi, şi pentru pensionari, sunt convins că nu ştiţi cât este pensia medie.
Ştiţi cât este pensia medie? Este 844 de lei, de când Guvernul USL a venit la guvernare, iar obligaţia de a indexa pensiile nu are legătură, e prevăzută în legea 263 pe 2010 care nu s-a aplicat când guvernau colegii dvs. Iohannis a spus des despre pomeni electorale, există şase măsuri pe care le-aţi criticat, aş vrea să spuneţi pe care le abrogaţi: legea pensiilor, creşterea cu 10% a salariilor din educaţie şi sănătate, dublarea alocaţiilor pentru copii, creşterea alocaţiei pentru cei cu dizabilităţi, creşterea subvenţiei agricole. Renunţaţi la vreuna?

Klaus Iohannis: Văd că aţi făcut o fixaţie pe familia mea, vă legaţi de soacra mea care nu cred că va fi fericită să afle care e pensia medie, cum nici părinţii mei nu sunt fericiţi că aţi trimis echipă să îi filmeze. În ce priveşte afirmaţiile făcute de dvs., până şi dvs. aţi aflat că nu preşedintele abrogă legi, pot să vă spun că parlamentarii vor analiza chestiunea.

Victor Ponta: Aţi spus că am zis ceva de familia dvs? Pur şi simplu am întrebat. Am auzit că are pensie de 300 de lei. Vă rog un lucru, eu nu am trimis, nu am camere, ăsta e ziarul de promovare, ACL. Vă rog un lucru, că sotia mea e aici. Aţi depus plângere penală împotriva soţiei. Pot să vă rog să îi cereţi scuze?

Klaus Iohannis: Cum dvs. nu aţi trimis echipă, nici eu nu am trimis pe nimeni să vă filmeze.

Victor Ponta: Scrie ACL aici.

Klaus Iohannis: Şi pe emisiunea respectivă scrie PSD.

Victor Ponta: Întreb, fiind soţia mea aici, dacă îi cereţi scuze,că nu are nicio vină pentru aceste mizerii.

Klaus Iohannis: Imediat după ce vă cereţi scuze pentru că m-aţi făcut vânzător de copii, că m-aţi făcut traficant de organe, imediat ce vă cereţi scuze că aţi spus că nu sunt un bun român, un bun ortodox, că sunt protestant.

Victor Ponta: Chiar nu puteţi fi un bun ortodox dacă sunteţi protestant.

Klaus Iohannis: Dacă vă însuşiţi asta, ne cerem scuze reciproc, dacă suntem domni.
Eu dacă am greşit cu ceva îmi cer scuze public.

Rareş Bogdan: Să vorbim despre proiectul pentru România.

Klaus Iohannis: Dacă în campanie am lezat pe cineva şi dacă afirmaţiile au fost false, îmi cer scuze.

Victor Ponta: Vă mulţumesc.

Emma Zeicescu: Există în planul pentru anii următori creştere de taxe şi impozite?

Klaus Iohannis: Guvernele Ponta au introdus vreo 36 de taxe şi impozite noi, acciza la carburant, care i-a făcut pe transportatori să caute soluţii de a evada, o catastrofă. După părerea mea, cu toate că nu e competiţia pentru premier, noi, PNL şi cu mine, suntem de părere că singura cale de relansare economică este cea fiscală. Vom veni cu un plan care face sens, cu reduceri de impozite şi taxe, de reducere a TVA gradual, e o promisiune pe care pot să o fac. Vom reduce impozitele şi taxele.

Victor Ponta: Eu răspund cu cifre. Bugetul de stat...

Klaus Iohannis: Apropo, aţi făcut bugetul pe 2015? Eu vă spun şi fără hârtiuţe ce scrie acolo. Ştiţi cât se reduce evaziunea fiscală în România?
Este de 16,2% din PIB. Cea mai mare parte din evaziune e în zona TVA. De asta am venit cu propunerea să reducem TVA pentru a reduce o cauză a evaziunii. Vom veni cu un guvern care va îmbunătăţi colectarea destul pentru a o creşte şi vom compensa acele relaxări de impozite şi taxe.

Victor Ponta: Vorbe.

Klaus Iohannis: Vă atrag atenţia că am vorbit mai puţin, poate voi avea şansa să spun ceva la final. Lucrurile să meargă ceas.

Victor Ponta: Bugetul a încasat 176,4 de miliarde, avem un excedent de 600 de milioane de lei, ne înscriem sub 2% din PIB, motiv pentru care în 2015 şi 2016 nu trebuie să creştem nicio taxă.

Klaus Iohannis: Tot în recesiune suntem.

Victor Ponta: Dacă ieşim din recesiune vă retragem?

Rareş Bogdan: FMI a cerut azi României să nu pună în pericol progresele economice, în condiţiile în care Guvernul Ponta va încheia acordul.

Victor Ponta: Anul viitor vom avea 1,4 deficit. Anul acesta greu facem 2. Dacă se doreşte reducerea TVA, pentru asta e nevoie de creşteri de taxe.

Klaus Iohannis: Sunt îngrijoraţi cei de la FMI fiindcă avem un guvern ineficient, care a băgat ţara în recesiune tehnică, nu a fost capabil să realizeze investiţiile propuse, a distrus locuri de muncă, a dat banii la primarii migratori atraşi în PSD pentru a falsifica votul la prezidenţiale. Toate astea costă. Nici nu a fost în stare guvernul să cheltuie banii şi rămâneţi cu ei în buzunar, e cel mai prost rezultat posibil. Lucrez de 14 ani cu bugete şi dvs. de doi ani. Mai lăsaţi hârtiile alea!

Denise Rifai: Avem un excedent bugetar. Excedentul nu e o chestiune de lăudat, mai ales că a venit din taxa pe stâlp, o taxă care a sufocat mediul de afaceri. Ştim că aţi promis că banii din acciză merg la autostrăzi. Niciun leu nu a mers acolo. Dacă vom avea un plus în al treilea trimestru, pentru ca România să iasă din recesiune trebuie să avem rezultate finale şi în trimestrul IV. Guvernatorul României le spunea ambasadorilor UE că România va încetini creşterea economică. Avem acest semnal tras din partea FMI, un semnal început în iunie, când echipa de la FMI a plecat din Bucureşti pentru că nu erau de acord cu reducerea CAS. Cât de reale sunt îngrijorările FMI cu privire la destabilizarea macroeconomică a ţării?

Victor Ponta: Inflaţia e 1,5%, cea mai mică din ultmii 25 de ani. Şomajul a crescut, avem creştere economică, iar ştirea exactă este că a fost făcut un efort mare, este stabilitate sporită.

Denise Rifai: FMI cere României să nu pună în pericol progresul, în condiţiile în care Guvernul Ponta va încheia programul. Cât de reale sunt aceste îngrijorări?

Victor Ponta: România cu USL la guvernare va continua să fie cea mai performantă economie din regiune.

Denise Rifai: Aţi ascultat prezentarea, poziţia FMI. Cum vi se pare?

Klaus Iohannis: Mă îngrijorează, nu e singurul semnal de alarmă tras din afară, am spus că avem un guvern ineficient, e o problematică inexistentă. Am solicitat guvernului, premierului, să vină în Parlament cu un proiect de buget. Putem să ne dăm seama ce pregăteşte guvernul pentru 2015. Da, sunt îngrijorat pentru 2015.

Rareş Bogdan: Poziţia faţă de relaţiile din punct de vedere extern.

Klaus Iohannis: Securitatea şi faptul că suntem acum în situaţia în care suntem cu toată complicaţia geopolitică se datorează pilonilor pe care s-a bazat politica externă. Nu trebuie să reinventăm nimic, e vorba de rolul în NATO, în UE, Parteneriatul Strategic cu SUA. Aici trebuie să dovedim că suntem dispuşi să creştem bugetul de Apărare şi de aici derivă toate celelalte, nu e nevoie de o axă Bucureşti-China, de această dată e simplu: trebuie să dovedim că suntem oameni serioşi.

Victor Ponta: Eu am o poziţie mai complexă, ştiu mai multe. Parteneriatul cu SUA e un lucru bun făcut de Emil Constantinescu şi Bill Clinton, va fi continuat şi de mine. Suntem partener serios în NATO, dar cred că România trebuie să exercite un rol mai important pentru prietenii din regiune, în primul rând pentru R. Moldova, să nu se schimbe drumul proeuropean. Pentru Ucraina şi Georgia, Serbia, trebuie să fie prieteni şi parteneri ai noştri, pentru că România e un model de urmat. Dacă vorbim de relaţii economice, trebuie să încercăm, într-o Europă care restrânge consumul, să găsim soluţia ca exporturile să găsească piaţă de desfacere. Vreau să remarc un lucru, Merkel merge o dată pe an în China. China e al treilea partener comercial al Germaniei. Probabil că nu ştiaţi acest lucru, 141 de miliarde de euro schimburi comerciale, aproape PIB-ul României. Păstrând axa România-SUA-NATO, care înseamnă investiţii Exxon în Marea Neagră, România trebuie să găsească investiţii în energie şi să deschidă alte pieţe pentru produsele româneşti.

Klaus Iohannis: Mai puţine vorbe, mai multe fapte, mai puţină gălăgie inutilă! Renunţ la minute ca să nu apară discuţii, rezerv dreptul să pun ultima întrebare.

Victor Ponta: Vreau să spun că nu aş fi candidat niciodată împotriva lui Antonescu. Am candidat pentru a duce la bun sfârşit USL, care să ne scape de regimul Băsescu. Al doilea lucru a fost acela de a face dreptate: pensii, salarii, TVA scăzut şi ca să facem o societate în care nu mai fim divizaţi. Eu am văzut în această seară ce am văzut şi în urmă cu opt luni, poleială şi nimic înăuntru. Eu sunt cel pe care oamenii l-au văzut. Proiectul USL, pe care 60% din români l-au considerat. Aveţi vreun moment un sentiment de vinovăţie faţă de milioanele de români care au crezut în USL şi s-a rupt pentru că nu aţi primit funcţie?

Klaus Iohannis: USL s-a rupt pentru că PSD a vrut toată puterea. Atât de simplă este explicaţia şi nu am venit la dvs. pentru că Guvernul a funcţionat bine, ci prost. Dvs. nu aţi putut suporta chestiunea asta. Domnule Ponta, aţi spus că aţi votat în tinereţe cu Ion Raţiu, pe urmă aţi spus că aţi votat cu candidatul liberal. Pot conta şi de data asta pe votul dvs?

Victor Ponta: În interior sunteţi Traian Băsescu. Nu l-am votat niciodată pe Băsescu.

Klaus Iohannis: Votaţi schimbarea! După ce plec, nu socot că puteţi continua această emisiune. Eu socot că nu se poate continua discuţia după ce spunem că am încheiat.

Ponta: Ne vedem la B1 TV şi Antena3.

Rareş Bogdan: Fetele au nişte întrebări pentru domnul Ponta.

Klaus Iohannis: M-aţi lămurit, mulţumesc.

Iohannis se duce la Realitatea TV pentru prima dezbatere cu Ponta: Las orgoliile mele deoparte! IFrame

Premierul Victor Ponta a fost invitat luni seară, la România TV, unde a venit alături de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi de mai mulţi miniştri. Pe tot parcursul emisiunii, moderatorii au subliniat că „aşteaptă” sosirea lui Iohannis, deşi acesta se afla în direct la Realitatea TV, într-un interviu programat dinainte.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Cartianu, la Adevărul Live: Ponta e mai diabolic decât Năstase şi Iliescu

Jurnalistul Grigore Cartianu a declarat, marţi, la Adevărul Live, că PSD face cea mai „spurcată“ campanie din ultimii 25 de ani şi că prin acţiunea de dimineaţă, când în sediul ACL au fost aruncate 100 de găini, Ponta „ne dă în urmă cu 25 de ani“.

Ponta şi-a ales succesorii: Tăriceanu, Georgescu, Maior

Victor Ponta a anunţat, marţi, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, prima variantă pentru funcţia de premier al României este Călin Popescu Tăriceanu. Pe lista scurtă a lui Victor Ponta se mai află Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, şi George Maior, directorul SRI. Ponta a adăugat că va rămâne în funcţie până pe 21 decembrie.

Vadim, după ce a bătut palma cu Ponta. „Arestările lui Năstase şi Hrebenciuc sunt o ruşine. Susţin o lege a aministiei şi graţierii“

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a catalogat, ieri, drept o ruşine arestările social-democraţilor, Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc. Mai mult, „Tribunul“ s-a arătat de acord cu controversata lege a aministiei şi graţierii. Declaraţiile au fost făcute la scurt timp după semnarea cu UNPR  a unui protocol de susţinere a candidaturii lui Victor Ponta.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite