Ponta, despre Roşia Montană: „Proiectul se respinge, dar măcar toţi românii, după laşul Traian Băsescu, să afle adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a vorbit, luni seară, despre negocierile cu cei de la FMI, despre pactul de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu şi despre şansele lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale.

Despre declaraţiile preşedintelui Băsescu

Domnul Băsescu teleprezidenţiază. Faptul că mă insultă, îmi face plăcere. M-a insultat pe mine cum i-a insultat pe toţi românii. Nu pot decât să constat că domnul Băsescu şi-a aratătat faţa cu care blochează România. A susţinut proiectul, acum este împotrivă. Domnul Băsescu dacă nu minte, nu se simte bine.

Am în faţă legea promulgată de Traian Băsescu privind măsurile la Rompetrol. Pot să-l învăţ drept pe Traian Băsescu. Eu i-aş cere să se ducă mâine unde au stat minerii, să stea o oră. Nu a fost o experienţă pe care să o uit.

Ca nişte laşi i-a minţit pe oameni, în frunte cu Emil Boc. Eu am avut curajul şi mi-am asumat de a pune pe masa Parlamentului acest proiect, să se dezbată. Proiectul se respinge, dar măcar toţi românii, după laşul Traian Băsescu, să afle adevărul. Proiectul a fost susţinut de Băsescu.

Era ilegal o hătărâre de Guvern. Redevenţa propusă pentru aur este de 6%. Redevenţa nu poate fi schimbată decât prin lege. Hotărârea de Guvern se atacă în instanţă. Ăsta este proiectul, dacă nu sunteţi de acord, respingeţi-l. Cred că un proiect atât de important nu poate fi făcut de Guvern. Poporul este reprezentat de Parlament. Dezbaterea trebuie să aibă loc.

Spre deosebire de dânsul, eu am fost în Galaţi, am fost în mină, nu la muzee, şi i-am convins pe acei oameni să iasă de acolo. Dânsul a făcut băi de mulţime şi ne sabotează. Bletemul Băsescu pentru România se va rupe la anul. Deciziile lui Băsescu se iau din duşmănie.

De 15 ani nu ştim nimic, doar minciuni. În 15 ani, de când Băsescu şi ai lui a aprobat licenţa, eu mi-am asumat. De unde ştie preşedintele ce este neconstituţional?! Nu cred că mai are control asupra Curţii Constituţionale. Traian Băsescu este duşmanul românilor. Traian Băsescu vrea să facă cât mai mult rău.

Înainte de a lua o decizie dificilă, trebuie să-i asculţi şi pe unii şi pe alţii. Licenţa a fost emisă pentru 20 de ani de Guvernul din 1999.

Despre relaţia cu Crin Antonescu

Nu voi spune nimic de rău despre partenerul meu. Eu aşa înţeleg un parteneriat. Am discutat de multe ori despre acest proiect, şi de mai multe ori despre faptul că această decizie trebuie luată de Parlament. Am anunţat că la 1 septembrie va fi pe masa Parlamentului. Toată ţara ştia. Am făcut o prezentare a marilor proiecte pe care le susţinem. Nu a fost un secret pentru nimeni.

Eu nu pot să negociez cu altcineva. Eu sunt obligat să le spun se va face proiectul sau nu se va face proiectul. Este opinia domniei sale şi o respect. Ce am discutat este că nu poţi să dai un vot politic. Trebuie să asculţi, să faci acea comisie. Votul să nu se dea pe ordin de partid. Eu le-am cerut celor de la PSD să voteze în cunoştinţă de cauză. Le-am promis minerilor că vom face această comisie şi le-am promis ca această comisie o să-i asculte.

Şi eu am constatat faptul că domnul Antonescu este critic, ironic. Eu cred că greşeşte. Comisia pentru UNESCO a fost deja acolo. Nu poţi să iei o decizie şi să zici, aşa vreau eu. Să te pregăteşti de campania electorală şi să zici că nu ai nevoie de sprijinul PSD, cred că nu este cea mai bună strategie.

Dacă ne spune că nu-şi doreşte, nu se poate cu forţa. Chiar cred că trebuie să ducem la bun sfârşit ce le-am promis oamenilor. Problema este ca eu îmi doresc ca viitorul preşedinte să nu fie ca Traian Băsescu. Responsabilitatea guvernării este pe umerii mei. Şi domnul Antonescu va avea responsabilităţi.

Despre codul rutier

Codul rutier se bazează pe faptul că avem pericole şi pe legislaţie. Nu trebuia luată o decizie politică în USL, ci trebuia să punem pe masa Parlamentului. Crin a vorbit foarte mult pentru presă. Din postura pe care o ocup, principala mea responsabilitate este să vorbesc despre ce îi interesează pe oameni, şi nu să fac scandal.

Despre Roşia Montană

Roşia Montană implică o industrializare pentru a avea o creştere economică, să creştem salariile, pensiile. Eu iubesc natura, dar să nu ne condamnăm la sărăcie. Eu sunt informat asupra acestui proiect. Voi vota la vedere, cum a spus Crin. Am văzut că acolo, muntele este distrus şi apa este deja poluată.

Când am mers să văd, credeam că oamenii pot face turism sau creştere de animale, ieri mi-am dat seama că nu pot. Avizul de mediu trebuia dat de acum 15 ani. Decizia nu o poate lua un singur ministru. Proiectul se încadrează în condiţiile de mediu.

Despre afirmaţiile lui Crin Antonescu

Eu nu pot să intru în această polemică. Am militat ca aceste instituţii să funcţioneze cât mai departe de politizare. Avem multă corupţie încă. Eu încerc să respect decizia de a nu face declaraţii despre Justiţie. Traian Băsescu făcea astăzi declaraţii despre dosarul lui Dan Voiculescu. Nu este treaba preşedintelui Băsescu să spună cum este.

Cred că România are nevoie de alt preşedinte. Eu îmi doresc ca după zece ani de război, vreau o normalitate. Până alaltăieri, v-aş fi spus că Crin Antonescu este candidatul nostru, dar am văzut că nu mai vrea. Sper să se răzgândească. Tactica şi strategia de campanie de campanie şi-o face Crin Antonescu. Nu voi vota la prezidenţiale în 2014.

Sunt absolut hotărât să ducem în continuare guvernarea USL. Între colegi nu se practică atacul. A fost extrem de incoerent preşedintele Băsescu. Constat doar că de 9 ani de zile, Traian Băsescu se opune. Mă sabotează şi me mine. Rămâne 10 ani de blocaj. Nu ştie să construiască, ştie doar să distrugă. Ne vedem pe 1 la CSAT. Mă văd cu cei de la PDL, UDMR, PPDD. Eu am încredere în colegii mei liberali.

Despre afirmaţiile lui Ludovic Orban

Ludovic Orban şi Elena Udrea se mai trezesc că dau Guverne jos. O să mai plătim ce a semnat şi Orban şi Udrea cu Romstrade. Noi nu vom ataca PNL, nu ne atacăm partenerii. PSD este absolut hotărât să-şi menţină decizia pe care a luat-o în Congres, Antonescu, candidatul USL la Preşedinţie.

Despre Sorin Oprescu şi legea maidanezilor

L-am susţinut pe Oprescu pentru ce a făcut pentru Bucureşti, dar nu am discutat despre o candidatura la Preşedinţie. Am vorbit, am asigurat că legea va trece rapid de Camera Deputaţilor, acum, din păcate, se mai amână până pe 25. Este o problemă. Când alegi între viaţa unui câine şi a unui copil, alegi viaţa unui copil. Lipsă de interes. Măcar acum să se rezolve.

Traian Băsescu i-a minţit pe bucureşteni. Eu cred că legea este constituţională, va fi promulgată. Să vedem câţi primari vor reuşi să rezolve problema. Am vorbit cu primarul de la Târgu-Jiu care mi-a spus că rezolvă problema câinilor la Târgu-Jiu, dar sunt care vin din împrejurimi.

Despre Ministerul Transporturilor

Tendinţa unui candidat la prezidenţiale este de a fi cu opinia publică, dar nu poţi să fi cu toată lumea. În Parlamentul European sunt doi oameni care urăsc România şi fac rău României, Lazslo Tokes şi Monica Macovei, nu Ovidiu Silaghi. 

Eu cred că Ramona Mănescu are toată pregătirea să fie ministru al Transporturilor. Am vorbit cu Crin la telefon şi i-am spus că vreau mai multe propuneri. Am vrut un ministru pregătit, fără probleme. Este proiectul candidatului Crin Antonescu, nu l-am elaborat un proiect. Vreau fără demagogie, fără scandal, fără trădări. Ştiţi că Băsescu l-a înlăturat în ultimul moment pe Stolojan.

Despre relaţia Parlament-Guvern

Nu vreau să iau o decizie fără acordul Parlamentului. Pentru România este bine ca Guvernul să se ocupe cu administrarea, iar marile decizii să se ia în dialogul dintre Parlament şi Guvern. Vreau să mă asigur că discuţiile cu partenerii mei se concretizează. Discuţiile despre regionalizare vreau să fie clare, să stabilizăm ce descentralizăm exact. Eu cred că el (n.r. Crin Antonescu) are de pierdut.



 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite