Victor Ponta, instalat premier cu 62% din voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a aprobat învestirea Cabinetului condus de Victor Ponta cu 284 voturi „pentru“ din totalul celor 460 de parlamentari, în timp ce 92 au fost „împotrivă“ . Guvernul avea nevoie de 231 de voturi.

Guvernul a primit voturile parlamentarilor PSD, PNL şi PC, care fac parte din Executiv, dar şi ale celor din UNPR şi grupul minorităţilor care au semnat protocoale de susţinere cu Victor Ponta. PDL şi UDMR au anunţat că votează împotriva guvernului USL.

Victor Ponta a anunţat, ieri, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de astăzi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Executiv către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.

Înainte de votul din Parlament, Ponta a anunţat şi care va fi prima sa măsură ca premier. El a explicat că va propune la aceeaşi şedinţă a  Guvernului, care urmează să aibă loc astăzi, un act normativ pentru restituirea sumelor reţinute ilegal pensionarilor pentru CASS.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane de lei (echivalent a 148 milioane de euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

Sfaturile lui Antonescu pentru Ponta

Ponta a susţinut că majoritatea care susţine Guvernul său este una „legitimă", el precizând că, la alegerile din 2008, PSD, PNL şi PC au obţinut majoritatea mandatelor în Legislativ. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a mulţumit lui Victor Ponta pentru că „a avut curajul" să intre la guvernare şi a pus „obligaţia faţă de România înaintea calculelor electorale".

„Cred că la capătul mandatului limitat vom putea sta cu fruntea sus cum stăm acum", a estimat  Antonescu. Preşedintele PNL i-a cerut lui Victor Ponta să ţină cont de două instituţii fundamentale: Parlamentul şi Opoziţia.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, deputat PNL, a estimat că, prin desemnarea lui Victor Ponta la şefia Guvernului, preşedintelui Traian Băsescu îi încetează, după trei ani, „mandatul de premier, exercitat când abuziv, când pe şest, când insinuant". Democrat-liberalii au scos la atac „artileria grea".

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat că PDL nu va vota Guvernul Ponta, şi a atacat direct modul în care s-a constituit noua majoritate. „Aţi contestat fosta Coaliţie de guvernare şi aţi spus că UNPR nu a intrat legal în Parlament. Astăzi cereţi un vot de încredere în urma unei majorităţi create în urma unui protocol cu UNPR", a comentat Blaga.

Criticile PDL şi UDMR

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, a avut reproşuri faţă de noul Guvern, atunci când a explicat de ce parlamentarii Uniunii nu votează lista lui Ponta.

„Aveţi în faţă primul program de guvernare din ultimii 22 de ani care nu conţine niciun capitol cu privire la minorităţi naţionale.Pentru noi, maghiarii din România, mesajul este clar: voi, minorităţile naţionale, nu contaţi, nu existaţi", a afirmat Hunor.

El a apreciat că acesta este un mesaj puternic, clar, fără echivoc, care poate fi interpretat doar că Guvernul se întoarce, în această materie, „în cea mai neagră epocă a secolului trecut".

Afirmaţiile liderului UDMR au provocat replica şefului PNL, Crin Antonescu. „E vreo problemă stringentă a minorităţilor naţionale din România? Cred că ar fi trebuit să le rezolvaţi, aţi fost la guvernare. Mi s-a părut cu totul nedrept să vorbiţi astăzi în termeni disproporţionaţi, patetici într-un sens prost, că guvernul învestit azi începe o prigoană împotriva minorităţilor", i s-a adresat Antonescu lui Kelemen Hunor.

"Încercăm să recuperăm acei bani, 170 de milioane de euro, şi să-i folosim la reîntregirea pensiilor şi a salariilor."

Victor Ponta premierul României

284 de voturi favorabile a obţinut Guvernul Ponta în Parlament .

Salariile bugetarilor, majorate în două tranşe

Salariile bugetarilor vor fi reîntregite în două etape: o primă mărire de 8% va avea loc în iunie 2012, iar o nouă creştere de 8% va fi aplicată în ianuarie 2013. Explicaţiile au fost date de noul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, în timpul audierilor din faţa comisiilor parlamentare de resort.

Mariana Câmpeanu, noul ministru al Muncii

Calendarul prezentat de noul ministru este uşor diferit de cel anunţat de premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional  (FMI).

El a spus că salariile bugetarilor vor creşte cu 8% de la 1 iunie, restul de până la 15% urmând să fie acordat tot în cursul anului 2012, în luna octombrie sau noiembrie.

Ponta a precizat că ministrul propus pentru Finanţe, Florin Georgescu, a negociat o ţintă de deficit de 2,25% din PIB pentru 2012, adică o extensie de 0,35%, el subliniind că acest procent este mai mult decât suficient pentru a acoperi proiectele pe care guvernarea USL le consideră esenţiale. Victor Ponta a subliniat că deficitul nu va depăşi sub nicio formă procentul de 3% din PIB.

Cine nu primeşte majorări

Premierul desemnat a arătat că discuţia de luni dimineaţă cu delegaţia FMI, BM şi CE este o discuţie finală, el arătând că acordul de principiu a fost finalizat.

În condiţii în care în iunie 2010 nu s-au tăiat cu 25% toate salariile bugetarilor, în iunie nu toţi bugetarii vor beneficia de creşterea remuneraţiilor cu 8%, a declarat Liviu Marian Pop, nominalizat pentru funcţia de ministru delegat pentru Dialog social.

„Dacă în 2010 tăierea de 25% a salariilor bugetarilor nu s-a operat unitar, nici în iunie 2012 nu se va aplica creşterea remuneraţiilor unitar. Dintre cei 253.000 de bugetari circa 15% nu vor beneficia de creşterea de 8%", a spus Liviu Marian Pop.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite