Ponta, prima conferinţă la Guvern: Sub conducerea lui Dragnea, om venit din PD, PSD îşi exclude ultimii doi premieri. Grindeanu a trecut de un test mafiot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta, noul secretar general al Guvernului, a lansat, vineri seară, în prima sa conferinţă de presă, un atac dur la adresa lui Liviu Dragnea despre care spune că sub conducerea sa ar avea loc excluderea ultimilor doi premieri. Tot vineri, premierul Sorin Grindeanu a trimis la Cotroceni deciziile de revocare din funcţie a miniştrilor Carmen Dan şi Sevil Shhaideh, dar a decis şi demiterea a patru secretari de stat apropiaţi de Liviu Dragnea.

UPDATE 22.50 Victor Ponta, a declarat că este imposibil ca moţiunea de cenzură preconizată de către PSD să fie votată miercuri întrucât ar contrazice termenul stipulat în Constituţie.

”Nu se poate face moţiune de cenzură care să se voteze miercuri, cred că ştim toţi textul din Constituţie. Ştiu că am făcut ceva moţiuni la viaţa mea. Asta înseamnă că 3+5, adică opt zile este cel mai rapid şi asta înseamnă că domnul Grindeanu trebuie să asigure funcţionarea Guvernului cel puţin 2-3 săptămâni de acum încolo dacă nu cumva moţiunea va pica şi atunci rămâne prim-ministru”, a declarat Victor Ponta.

Potrivit articolului 113 alineatul 3 din Constituţie, ”moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.”

UPDATE 22.15 Grindeanu a demis-o pe secretarul general adjunct al Guvernului, Andreea Lambru

Premierul Sorin Grindeanu a demis-o, vineri, din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, pe Andreea Lambru, ea fiind acuzată, potrivit unui comunicat al Executivului, că a blocat, alături de Mihai Busuioc, deciziile prim-ministrului.

Demiterea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Pe 30 ianuarie 2017, Ioana-Andreea Lambru a fost numită secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, post pe care l-a mai deţinut în perioada noiembrie 2012-iulie 2014.

Ioana-Andreea Lambru (31 de ani) a fost, în perioada 2009-2011, şefa de cabinet a lui Radu Stroe, care ocupa pe atunci funcţia de secretar general al PNL. În mai 2011, Lambru a fost desemnată secretar general adjunct al PNL.

Ulterior, în noiembrie 2012, a fost numită secretar general adjunct al Guvernului, post din care a fost eliberată din funcţie în iulie 2014, prin decizie a premierului Victor Ponta.

UPDATE 21.07 Demisiile lui Sevil Shhaideh şi Carmen Dan, precum şi propunerile de interimat, au ajuns la Palatul Cotroceni

Demisia lui Sevil Shhaideh şi a lui Carmen Dan, înaintate de Sorin Grindeanu preşedintelui, au fost depuse la Palatul Cotroceni, alături de propunerile ca premierul şi Augustin Jianu să ocupe, interimar, portofoliile Internelor şi Dezvoltării, informeaza News.ro

Demisiile au fost înaintate de premierul Grindeanu preşedintelui Iohannis. Ele au fost înregistrate la Palatul Cotroceni, urmând să fie semnate de preşedinte.

UPDATE Victor Ponta, noul secretar general al Guvernului: Nu mă aşteptam nici eu, nici dumneavoastră să ne revedem în acest loc. Acum suntem într-o situaţie neaşteptată şi anormală. Grindeanu mi-a propus ieri să vin în echipa sa. Am spus imediat: da. Deşi nu mă aflam în ţară. Eu cred că Sorin Grindeanu merită sprijin pentru lucrurile corecte pe care le face. Secretar general al Guvernului nu era în planul meu de carieră.. Dar nu e cazul de orgoliu aici. Trebuie să asigurăm funcţionarea Guvernului pentru binele tuturor cetăţenilor. Guvernul nu e al unui partid, ci al României. Nu se închide ca un supermarket, trebuie să funcţioneze. Eu îl voi sprijini din această calitate pe care sigur o voi ocupa temporar. Grindeanu e un om onest. I s-a cerut să accepte funcţia de prim-ministru. Chiar dacă începutul a fost greu, în ultimele zile am văzut un prim-ministru puternic, bun pentru viitorul României şi de ce nu, pentru viitorul PSD. 

Să fie clar ce vreau să facem în următoarele zile. E o perioadă limitată. Să ţinem pe linia de plutire activitatea guvernamentală care a fost torpilată de domnul Dragnea, colegul nostru. Evident că perioada depinde de evoluţiile politice. Dacă moţiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi atunci înţelegeţi că e o activitate pe termen mai lung. Premierul va încerca să aibă majoritate şi guvern funcţional.

Am acceptat funcţia şi mă simt onorat să lucrez cu domnul Grindeanu. În ultimele trei zile a trecut un test, un test mafiot. Ameninţări personale, posibile dezvăluiri. Apoi, mituiri cu funcţii. Ne-am apucat de treabă şi la Palatul Victoria nu se stinge lumina.

Sub conducerea domnului Dragnea, venit din PD, înţeleg că PSD îşi exclude ultimii doi premieri. Pe Năstase nu l-a mai reprimit.  N-aş vrea să ajungem la situaţia PS din Franţa. A câştigat alegeri cu peste 50%, apoi a luat 10%.

Victor Ponta: Primul-ministru a discutat cu preşedintele despre noile numiri; este o chestiune de funcţionalitate

”Cu siguranţă pot să vă confirm că primul-ministru a discutat cu preşedintele dintr-un motiv foarte simplu: pentru că nu trimiţi propunerile înainte să-l întrebi. Vă spun şi din proprie experienţă pentru că am lucrat cu doi preşedinţi. Nu este o chestiune de politeţe, este una de funcţionalitate”, a declarat Victor Ponta, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu: Vă comunic patru decizii luate azi: eliberare din funcţie a lui Adrian Mlădinoiu, a secretarului Tudor Vesa, eliberare din funcţie a lui Adrian Marius Dobre şi eliberare a lui Adrian Ionuţ Gâdea.

UPDATE 20:20 Jianu, despre formarea unui nou Cabinet: Ieri era doar Grindeanu, azi suntem trei. O să fim mai mulţi, cu siguranţă

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, propus vicepremier de către Sorin Grindeanu, a declarat, vineri, la Antena 3, că o să se alături şi alţi miniştri noului Cabinet, "cu siguranţă", considerând că o parte dintre miniştri vor conştientiza că trebuie să ia decizii singuri, transmite News.ro.

"Nu e exclus să vedem o parte dintre colegi că poate conştientizează, poate înţeleg, că e un moment în care ei trebuie să ia deciziile pentru ei. (...) Ieri era doar Grindeanu. Când sunt doi, puterea creşte. (...) Ieri era un om, astăzi sunt trei. Să vedem ce ne rezervă şi ziua de mâine", a spus Jianu, referindu-se la el, Sorin Grindenau şi Victor Ponta.

El a adăugat că PSD are mulţi membri care pot fi miniştri buni. Jianu a mai spus că "rămâne de văzut" dacă restul demisiilor din Cabinet vor fi "operaţionalizate".

UPDATE 20:00 Premierul Sorin Grindeanu trimite la Cotroceni demisiile lui Carmen Dan şi Sevil Shhaideh. Jianu, propus la Dezvoltare. Interimatul de la Interne va fi asigurat de Grindeanu.

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că a trimis la Cotroceni deciziile de vacantare a funcţiilor de ministru de Interne şi vicepremier, ocupate de Carmen Dan şi Sevil Shhaideh, şi propunerile de numire a lui Augustin Jianu ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, iar el însuşi va prelua Internele. 

”Premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administraţia Prezidenţială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne şi de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Au fost trimise şi propunerile de numire, ca interimari, a domnului Augustin Jianu în functia de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi a domnului Sorin Grindeanu în funcţia de ministru al Afacerilor Interne”, informează Guvernul.

Totodată, Guvernul precizează că demiterea lui Mihai Busuioc din postul de secretar general al Guvernului şi numirea în locul său a lui Victor Ponta a fost contrasemnată de către secretarul de stat Alexandru Mihai Ghigiu ”în urma refuzului repetat şi nemotivat al domnului Mihai Busuioc şi al doamnei Andreea Lambru de a semna deciziile prim-ministrului României.”

UPDATE 19:30 Noul secretar general al Guvernului, fostul premier Victor Ponta, susţine declaraţii de presă începând cu ora 20.30, la Palatul Victoria.

Primul act emis de Sorin Grindeanu a fost delegarea atribuţiilor Secretarului General al Guvernului către secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc a refuzat contrasemnarea actelor premierului şi nu s-a prezentat vineri la Guvern.

Decizia de înlocuire a fost luată "având în vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a îndeplini obligaţia de a contrasemna deciziile prim-ministrului, prevăzută de prevederile art. IX din OUG 17/2009 (...), constatat conform Adresei înregistrate la SGG cu nr. 20/11.039 din 16 iunie 2017, precum şi absenţa acestuia din cadrul instituţie", potrivit hotărârii din Monitorul Oficial.

A urmat un nou ordin, prin care Mihai Busuioc a fost demis din funcţia de şef al SGG, fiind, prin acelaşi ordin, numit Victor Ponta, cu Alexandru-Mihai Ghigiu contrasemnând.

"Începând cu data prevăzută la art. 1 (vineri - n.r.), domnul Victor Viorel Ponta se numeşte în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru", se arată în ordin.

"Ponta este exclus din partid"

Comitetul Executiv (CEX) al PSD a decis miercuri, în unanimitate, ca membrii PSD care vor accepta funcţii în Guvernul Grindeanu să fie excluşi din partid, pe baza statutului. În condiţiile în care Ponta a acceptat funcţia de secretar general al Guvernului Grindeanu, va fi exclus din partid? "Este alegerea lui Victor Ponta. A fost luată o decizie în CEX miercuri că cei care nu vor respecta deciziile PSD îşi vor pierde calitatea de membru. Teoretic, decizia luată de CEX intră în vigoare. Oricine acceptă să participe în Guvern este automat exclus din partid", a spus Gabriel Petrea, minsitrul demisionar pentru Dialog social, unul dintre apropiaţii lui Dragnea. 

"Regulile ar trebuie să fie pentru toată lumea. În momentul în care a luat această decizie, Ponta era conştient de hotărârea CEX", a spus şi putătorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre. 

Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea sa din funcţie. În absenţa semnăturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat să publice actul de demitere, potrivit mai multor surse HotNews.ro.

Desi pare absurd, premierul Grindeanu nu putea trimite direct ordinul spre publicare în Monitorul Oficial, ci prin intermediul Sercretarului General al Guvernului. Dacă acesta refuză să contrasemneze, nici un act nu poate intra în vigoare câtă vreme nu este publicat în Monitorul Oficial (MOF). Practic, Mihai Busuioc nu putea fi demis fără acordul său.

Mihai Busuioc este unul dintre oamenii fideli lui Liviu Dragnea. Potrivit unor surse poltice, premierul Sorin Grindeanu a încercat să-l schimbe cu Victor Ponta. Întrebat aseară, în conferinţa de presă, dacă Victor Ponta va fi noul SGG, Sorin Grindeanu a răspuns: "Urmăriţi Monitorul Oficial din această seară". 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite