Victor Ponta, „erou” sau „oportunist” şi „mincinos”?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen de Vali Ivan
Desen de Vali Ivan

De luni seară, de când Traian Băsescu a afirmat că Victor Ponta ar fi activat în cadrul Serviciului de Informaţii Externe în perioada 1997-2001, campania electorală are un nou tărâm de luptă comunicaţională.

Pentru că preşedintele României n-a venit cu documente care să demonstreze clar afirmaţia făcută, tema lansată a intrat într-un război de impunere a încadrărilor, fiecare parte încercând să transforme „povestea” sa în cea asimilată de cea mai mare parte a electoratului, să arate lumii ce trebuie să înţeleagă.

Subiectul „agentului acoperit” a fost pus în scenă ca la carte. A început cu o remarcă, un fel de teaser, susţinută şi de o ameninţare care să atragă atenţia („Candidaţii la prezidenţiale au timp să-şi completeze CV-ul. Dacă nu o fac, o voi face eu”). A continuat cu un subiect conex care n-a făcut altceva decât să ţină subiectul pe agendă şi să-l facă să câştige notorietate. Au urmat câteva referi pasagere cu privire la momentul în care vor urma dezvăluirile, iar când subiectul părea că se află într-o stare de letargie, lumea începând să-şi pună întrebări cu privire la existenţa unor astfel de informaţii compromiţătoare, a fost scos la iveală fix în timpul campaniei electorale.

Declaraţia de presă a preşedintelui Traian Băsescu de aseară duce subiectul într-o etapă ce ţine mai mult de legalitate. Discuţiile vor merge către legalitatea demersurilor preşedintelui, către modul în care au acţionat SIE sau Teodor Meleşcanu şi către cine a încălcat legea. Toate acestea sunt importante pentru că informaţiile noi ţin subiectul pe agendă, însă miza acestui subiect pentru campania electorală e etichetarea lui Victor Ponta.

Recentele barometre de opinie creditează serviciile de informaţii cu o încredere destul de mare în rândul populaţiei. Ba mai mult, aceste instituţii stau destul de bine din acest punct de vedere şi în comparaţie cu celelalte instituţii. În consecinţă, lucrul pe care Traian Băsescu vrea să-l transmită nu e doar că Victor Ponta a fost agent al unui serviciu de informaţii (acest lucru nu ar trebui să îi aducă implicit prejudicii de imagine), ci că premierul a fost agent iar asta arată că e într-un fel sau altul.

Prima etichetă pe care Traian Băsescu vrea să o agaţe de gâtul lui Victor Ponta e cea de mincinos. Nu e una nouă, majoritatea atacurilor lui Traian Băsescu la adresa actualului premier au vizat mai mereu această caracteristică, acum e vorba doar de un subiect care să sedimenteze ce s-a construit până acum. Aşa putem interpreta modul în care s-a deschis subiectul („Candidaţii la prezidenţiale au timp să-şi completeze CV-ul”) şi următoarele trimiteri către biografia personală (masteratul de la Catania, teza de doctorat etc.).

Noutatea în această luptă a etichetării vine din încercarea lui Traian Băsescu de a-l defini pe Victor Ponta ca fiind oportunist. Atât în emisiunea de luni, cât şi în declaraţia de ieri, preşedintele a făcut trimitere către modul în care actualul premier a beneficiat de pe urma colaborării cu SIE pentru a promova în carieră sau pentru a participa la anumite cursuri (Traian Băsescu dând în acest caz o nuanţă mai populară, „fripturist”). Tind să cred că acest atac vine să compenseze cartea „tinereţii” pe care Victor Ponta o joacă cu fiecare ocazie, aceasta fiind una dintre principalele trăsături ale profilului politic pe care preşedintele PSD şi stafful său de comunicare au încercat să le transmită. Unul din clipurile de promovare electorală pe care l-am văzut zilele trecut pe un post de televiziune avea o parte distinctă în care „cel mai tânăr” era cea mai des întâlnită exprimare.

Răspunsul taberei lui Victor Ponta la încercările lui Traian Băsescu de a-l eticheta pe premier drept mincinos şi oportunist nu au întârziat să apară.

Cele două apariţii ale preşedintelui pe marginea subiectului, dar şi răspunsurile date de SIE şi Teodor Meleşcanu aruncă dezvăluirea într-o situaţie neclară în ceea ce priveşte veridicitatea sa. Nu putem afirma cu siguranţă nici că Victor Ponta a fost agent al SIE, dar nici că n-a fost (nici măcar el n-a spus asta, rezumându-se să folosească cuvântul „minciuni” pentru spusele preşedintelui). De aceea, încercând să se pună la adăpost faţă de această stare neclară, echipa lui Victor Ponta încearcă să întoarcă atacul şi să-l transforme pe candidat într-un „erou”. Încă din prima reacţie publică de după dezvăluirile preşedintelui, Victor Ponta a spus că şi-a servit ţara indiferent de funcţia ocupată. A urmat mai apoi povestea tristeţii fiului său la auzul veştii că de fapt nu a fost spion, pentru că asta l-ar fi făcut „cool”, şi o campanie online care îl pune pe Victor Ponta în rolul celebrului agent 007 (Ponta.Victor Ponta1).

Numeroşi analişti şi jurnalişti au avansat ipoteze cu privire la modul în care această temă a agentului acoperit afectează campania electorală şi dacă poate fi un factor de influenţă în ceea ce priveşte unele categorii de votanţi. Unii au spus că poate fi sfârşitul lui Victor Ponta, alţii că, din contră, Traian Băsescu nu face altceva decât să-l ajute pe actualul premier, ocupând agenda mediatică cu un subiect care poziţionează taberele pe axa Băsescu – Ponta, axa de pe urma căreia candidatul PSD a avut doar de câştigat. E greu de crezut că această temă de campanie poate influenţa în vreun fel bazinele electorale stabile, cele care ştiu deja cu cine vor vota pe 2 noiembrie. Însă miza electorală a acestei lupte între „erou” şi „oportunist” e electoratul nehotărât, electoratul care încă nu ştie cu cine va vota în turul II de scrutin sau dacă va veni la vot.

1 https://www.facebook.com/VPP007

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite