Ponta, despre proiectul Roşia Montană: „Şova va pune mâine la dispoziţie toate documentele din ultimii 14 ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premeirul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Premeirul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi, la Palatul Parlamentului, că ministrul Dan Şova va prezenta mâine toate documentele semnate de statul român şi RMGC din ultimii 14 ani. Premierul a mai spus că se teme de reacţia investitorilor străini, odată cu eşecul proiectului Roşia Montană.

Premierul Victor Ponta a anunţat desecretizarea tuturor documentelor legate de proiectul Roşia Montană din ultimii 14 ani, documente ce ar urma să fie date publicităţii de ministrul Dan Şova, iar în ceea ce priveşte posibilele despăgubiri a menţionat că evaluarea aparţine companiei canadiene.

„În 1999 s-a acordat licenţa de exploatare pentru Minvest, în 2000 aceasta a fost transferată către Roşia Montană. De atunci încoace s-au defăşurat negocieri, discuţii, o să-l pun pe domnul Şova vă va pune mâine la dispoziţie toate documentele din aceşti 14 ani. Vă punem la dispoziţie absolut tot, nu mai e nimic secret în acest moment“, a susţinut Ponta.

Premierul a vorbit şi de despăgubirile pe care le poate cere Roşia Montană Gold Corporation. „Nu pot şi nu am de gând să fiu avocatul cuiva care dă în judecată statul român, spun doar că acest lucru probabil că se va întâmpla. Sunt evaluări făcute (asupra eventualelor despăgubiri, n.r.), sunt evaluări făcute de până la două miliarde de dolari calculate de către companie, însă nu vreau să vorbesc eu în numele celor care eventual vor acţiona în judecată statul român, eu aş vrea să nu plătim nimic“, a mai spus Ponta.

El a fost întrebat dacă va accepta solicitări de despăgubiri de două miliarde de dolari din partea companiei canadiene.

„Evident că nu se pune problema să acceptăm o asemenea sumă. Ei vor cere în instanţă şi noi ne vom apăra“, a mai spus Ponta.


„Judeţul Alba, mort economic“

„În Guvern, absolut toată lumea şi-a dat acordul. Am discutat şi cu domnul Antonescu vineri. Mă îndoiesc că cineva ştia proiectul de lege aseară. Tot timpul am fost la consens cu Crin Antonescu. Am princpiul ca atunci când eu mi-am dat cuvântul, nu încalc. Proiectul Roşia Montană este un proiect important. Vorbim şi de consecinţele negative, avem 6% redevenţe, nu mai mult, de efectele asupra judeţului Alba, de investiţiile străine. Vreau să prezint România ca o ţară deschisă investiţiilor. Judeţul Alba îl ştergem de pe harta economică“, a afirmat Ponta.

Premierul a fost surprins de decizia lui Crin Antonescu, liderul PNL, de a vota împotriva proiectului Roşia Montană, pentru că discuţiile s-au purtat în favoarea construirii unei comisii speciale. „Am decis să avem o comisie de dezbatere în Parlament pe tema proiectului Roşia Montană, dar respect decizia lui Crin Antonescu şi a liberalilor. Nu am discutat într-o şedinţă USL, dar am purtat discuţii. În Guvern, toţi miniştrii au fost solidari. Există din 2000 licenţă de exploatare acordată societăţii. Guvernul a considerat că este un gest normal de responsabilitate să cer votul Parlamentului pe acest proiect. Nu se va da un vot pentru, ci un vot împotrivă. Licenţa de exploatere nu se va pune în aplicare. Eu le cer colegilor mei de la PSD să voteze în cunoştinţă de cauză“, a mai adăugat Ponta

Senatorii Comisiei juridice au dat marţi aviz negativ la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care urmează să fie dezbătut în procedură de urgenţă.

 Senatorii vor dezbate în procedură de urgenţă proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Senatorii au aprobat, cu 91 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" şi o abţinere, dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite