Victor Ponta: „Dacă nu câştigăm prezidenţialele, scapă cine poate!“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe surse concordante spun că aceasta a fost concluzia unei convorbiri cu uşile închise de la vârful PSD. Lucrurile se leagă. Ce-ar fi avut de câştigat Victor Ponta să încerce suspendarea preşedintelui Băsescu, riscând oprobiul întregii lumi civilizate?

Şi o falie adâncă în societatea românească? Între el şi instituţiile fundamentale ale statului, din justiţie şi CCR?

De ce să încerce în marţea neagră din decembrie modificarea Codului Penal şi o lege de amnistie şi graţiere? Provocând desantul ambasadelor occidentale la Parlament?

Vedem zilele acestea de ce. Pentru că baronii PSD şi PNL cad unul după altul, precum popicele, în acţiuni fără precedent ale DNA susţinută de SRI.

Modul în care mai marii PSD din Mehedinţi stăpâneau judeţul în conivenţă cu şeful Poliţiei locale, până la atribuirea de contracte şi înscăunarea în funcţii publice, reprezintă un capitol de manual,  repetarea paradigmei comuniste a partidului stat: identificarea structurii de putere de partid cu cea de stat.

Este posibil ca Victor Ponta să fi renunţat la încălecarea justiţiei până la prezidenţiale, de teamă să nu-şi pună iarăşi în cap organismele europene.

Dacă însă PSD câştigă funcţia de preşedinte, toate numirile din parchete şi SRI se vor face din clientela de partid, cu oameni obedienţi, care intră în jocul îmbogăţirii pe seama bugetului de stat.

Toată miza este acum pentru USD să construiască terenul propice câştigării prezidenţialelor. Inclusiv cu o primă victorie la europarlamentare.

Sondajele par a le da câştig de cauză, dar evoluţia economiei româneşti, banii din buzunarele alegătorilor, vor fi un argument decisiv în prezenţa la urne şi balanţa votului. Chiar şi dezvăluirile preşedintelui Băsescu, care tocmai ce ne-a spus că încasările la buget pe februarie şi martie sunt cu mult sub aşteptările prognozate, reprezintă picătura chinezească pentru Ponta. Tot îi place China.

Până şi Dan Voiculescu, după unele ştiri de presă, se pregăteşte de închisoare. Şi-a chemat managerii firmelor şi le-a spus că în următorul an şi jumătate să se descurce singuri, cum pot, că alţi bani nu mai sunt. Pe 8 aprilie, cel mai probabil, se da verdictul final în dosarul ICA, în care Voiculescu a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani cu executare.

Urmează şi alte lovituri ale DNA, plus continuarea cercetării penale în dosare celebre, Liviu Dragnea, Nicusor Constantinescu, Radu Mazăre, Bunea Stancu, Nicolescu, Prioteasa de la Dolj, pentru a-i cita pe cei mai cunoscuţi.

Mai şmecher, Antonescu şi-a scos partidul din această bătălie, simţind că nu mai are cum să fie câştigată de către USL. Şi pentru a nu fi parte la un eventual dezastru, a ales o altă cale, ca lumea să uite că a fost parte la lovitura de stat din 2012. Puţin probabil să se uite, timpul fiind prea scurt.

Ruperea USL a fost si ea o lovitura dura pentru Ponta. Nu mai poate pretinde ca are un proiect al unui larg spectru politic. Dar mai periculoasa era situatia in care Iohannis isi baga nasul in afacerile ce tin de coruptie si afaceri interne.

Poate explica ministrul de Interne cum de n-a stiut cu ce se ocupa seful IPJ Mehedinti? Nu are structuri de informatii proprii, care sa-i spuna ce se petrece in fiecare Inspectorat? Sau depinde totul de pila de la partid?

Victor Ponta se află sub o dublă presiune. A baronilor săi, care se uită cu disperare spre el şi spre „Centru”, cerşind apărare împotriva justiţiei, şi sancţiunile europene, care ar putea merge până la tăierea fondurilor nerambursabile, simultan cu creşterea dobânzilor şi condiţiilor de împrumut pe piaţa de credit internaţională. Situaţie în care nu mai poate plăti pensii şi salarii bugetare. Foarte greu de gestionat această situaţie, mai ales că este acuzat că a numit-o cu pixul propriu pe Codruta Kovesi la DNA.

Societatea românească trebuie să se implice în acest echilibru precar. Trebuie să fie de partea procurorilor, a celor care vor să ducă România spre modelul ţărilor civilizate.

Presa independentă şi formatorii de opinie mai au un rol. Să explice cât pot mai bine şi des resorturile luptei politice, ce-i mână în bătălie pe unii şi pe alţii.

Dacă mai exista vreo îndoială asupra mobilului şi motivaţiei luptei cu Traian Băsescu, acum este pe deplin clarificat. Băsescu era piedică în încălecarea justiţiei, că „avem doar guvernarea, nu toată puterea”.

Plecarea lui Voiculescu la închisoare ar fi încheierea de etapă, pierdută de PSD şi Victor Ponta.

După care, toată bătălia se va muta pe prezidenţiale, la care Ponta va fi obligat să candideze, pentru că, nu-i aşa:

„Dacă nu câştigăm prezidenţialele, scapă cine poate!"
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite