Victor Ponta: „Nu există nici 1% şanse pentru ca Traian Băsescu să ducă la destrămarea USL“

Victor Ponta: „Nu există nici 1% şanse pentru ca Traian Băsescu să ducă la destrămarea USL“

Liderii USL, premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului Crin Antonescu şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au fost invitaţi, miercuri seara, la emisiunea „Sinteza Zilei“.

Premierul Victor Ponta a făcut o trecere în revistă a realizărilor Guvernului USL. ”Autostrada Comarnic Braşov a fost blocată de PDL şi deblocată de guvernarea USL. Autostrada Arad-Sibiu: Blocată de Guvernarea Boc, deblocată de guvernarea USL. Teatrul Naţional: început de guvernul Boc, va fi finalizat de Victor Ponta şi guvernul USL. Anul viitor, în martie, va fi inaugurat. Sala Dinamo: începută de guvernul Boc, terminată de guvernul USL. Cota unică introdusă de guvernul Tăriceanu şi păstrată de Victor Ponta şi Guvernul USL. Restituirea proprietăţilor a fost începută din anii 90  şi finanţată de USL. Hidroelectrica a fost pe pierdere în guvernarea PDL, este pe profit în guvernarea USL”, sunt numai o parte din realizările enumerate de premier.

În altă ordine de idei, Ponta şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la administraţia publică. ”Sunt foarte hotărât să facem o reformă pe care nimeni nu a făcut-o din 1989 încoace. La stat, dacă nu faci nimic, câştigi acelaşi salariu.  Sunt profund nemulţumit de modul în care arată administraţia publică. Avem prea mulţi funcţionari”, a mai afirmat premierul.

Ponta: Am promis că parlamentarii nu vor mai avea un regim juridic special

Referindu-se la revizuirea Constituţiei, premierul a precizat că au fost adăugate amendamente promise în campania electorală.  ”Am precizat, pe baza experienţei de conflict între Parlament, Guvern şi Traian Băsescu, că în viitor nu vor mai exista scandaluri, am promis că vom sancţiona migraţia politică. Am promis că parlamentarii nu vor mai avea un regim juridic special: vor fi judecaţi după judecata comună, ca orice om obişnuit. Am spus că vom încerca să avem pentru cetăţeni drepturi cât mai clare. Am vorbit despre faptul că vrem să descentralizăm, am pus chestia asta în constituţie. Este ceea ce am promis în campanie”, a explicat prim-ministrul.

”Coabitarea este trecătoare”

La rândul său, Crin Antonescu a declarat că, deşi nu a fost de acord cu coabitarea dintre premier şi şeful statului, ”merită să mergem înainte”.  ”Nu sunt de acord cu coabitarea şi are destule efecte nocive, dar dacă asta a fost opţiunea premierului, merită să mergem înainte. Coabitarea este trecătoare”, a punctat Antonescu.

Referitor la coabitare, Ponta a precizat că, din punctul său de vedere, avantajul este că nu mai are implicarea preşedintelui în actul guvernării. ”Îmi dedic timpul activităţii guvernării. Mă simt obligat până în 2016 să-mi dedic toată energia activităţii guvernamentale care afectează viaţa a 18 milioane de români, câţi mai suntem în ţară. Totul ţine de deciziile de la nivel guvernamental”, a afirmat premierul.

”Andrei Marga nu a fost numit în urma unei negocieri politice”

În ceea ce priveşte demisia lui Andrei Marga din fruntea ICR, Antonescu a făcut câteva precizări: ”Domnul Marga nu a fost numit în urma unei negocieri politice. ICR nu a făcut obiectul unei alocări politice. La ICR am căutat o formulă care să corespundă obiectului de activitate. Marga nu a fost numit pentru că era liberal, ci ca mare intelectual român”.

Antonescu: USL putem să-l rupem doar noi şi nu-l rupem

În ceea ce priveşte viitorul alianţei, Ponta a reiterat că  Nu există nici 1% şanse pentru ca Traian Băsescu să ducă la destrămarea USL. Antonescu a afirmat, la rândul său, că ”USL putem să-l rupem doar noi şi nu-l rupem”.

Citeşte mai jos principalele declaraţii ale liderilor USL:
 

 • 23:35
  Antonescu: Nu sunt de acord cu coabitarea și are destule efecte nocive, dar dacă asta a fost opțiunea premierului, merită să mergem înainte. Coabitarea este trecătoare. Vreau independența justiției cu adevărat.
 • 23:33
  Antonescu: Nu mă feresc de critică. E bine că am discutat de lucruri pe care le-am făcut. Știm care e mecanismul media. 
 • 23:32
  Ponta: Cei mai mari dușmani ai României în Parlamentul European au fost câțiva pedeliști. 
 • 23:30
  Antonescu: Dacă eu candidez, nu contează cine sunt contracandidații. Dacă eu candidez, nu voi merge să spun că voi mări pensiile, ci pe atribuțiile prezidențiale.
 • 23:28
  Despre alegerile din 2014. Antonescu: Nu am acceptat ipoteza că alegerile prezidențiale sunt fără miză. Nu cred că e o competiție dinainte jucată. În permanență vor exista fricțiuni, divergențe. Aceste lucruri trec. Ceea ce contează sunt lucrurile despre care am vorbit în ultima jumătate de oră. Agenda USL respectă programul de guvernare. Am avut bucuria să-l auzim pe prim-ministru vorbind despre beneficiile cotei unice, despre dezvoltare, despre scoaterea din paralizie a unor părți din administrație.
 • 23:20
  Ponta: Sunt foarte hortărât să facem o reformă pe care nimeni nu a făcut-o din 89 încoace. La stat, dacă nu faci nimic, câștigi același salariu. 
 • 23:19
  Spuneți un defect al dumneavoastră. Antonescu: Sunt prea generos. 
  Ponta: Sunt profund nemulțumit de modul în care arată administrația publică. Avem prea mulți funcționari.
 • 23:16
  Ponta: Peste cinci ani expiră licențele de explorare. Sunt convins că în ultimii ani tehnologiile vor avansa încât nimeni nu va exploata decât prin protejarea mediului.
 • 23:13
  Antonescu: Am susținut că atuurile principale ale României sunt resursele. Acestea sunt mari decizii politice. Ce am reproșat guvernului Ungureanu este că nu a făcut o comunicare serioasă degajată de orice conotație demagogică. Vorbim de decizii care se iau și vor avea efecte peste ani. 
 • 23:12
  Despre gazele de șist. Ponta: Studiile științifice au arătat că nu există pericole asupra mediului. Europa față de SUA pierde locuri de muncă și fabrici din cauza prețului energiei. Pentru România să fim independenți energetic înseamnă să nu închidem combinatele care lucrează pe gaze. Soluția este să avem gazul nostru fie din exploatările din Marea Neagră, fie din exploatările de gaze de șist.
 • 23:08
  Despre Andrei Marga. Antonescu: Domnul Marga nu a fost numit în urma unei negocieri politice. ICR nu a făcut obiectul unei alocări politice. La ICR am căutat o formulă care să corespundă obiectului de activitate. Marga nu a fost numit pentru că era liberal, ci ca mare intelectual român.
 • 23:07
  Remus Borza a făcut afirmații intolerabile față de femeile gravide. Ponta: Îmi cer eu scuze. Avem legi care sancționează astfel de declarații.
 • 23:07
  Subvenții pentru agricultură. Constatin: s-au plătit 1,6 miliarde de euro.
 • 23:05
  Avioane F-16: achiziție amânată în trecut, negocieri încheiate de guvernul USL
 • 23:04
  Victor Ponta: Pensii tăiate de Boc, date înapoi de Victor Ponta și Guvernul USL. Clasa pregătitoare nu a mai fost cu scadal. Relațiile externe: România, izolată de guvernul Boc, deschisă de guvernul USL.
 • 22:46
  Despre fondurile europene Ponta: Banii încă nu i-am pierdut. Dacă se introduce regula N plus 3 nu pierdem. România a primit mai puțini bani la bugetul 2014-2020. Sper să aibă și Comisia Europeană toți banii să ni-i returneze. Faptul că am pierdut un an și jumătate... ar trebui ca guvernul care a pierdut banii să-și pună cenușă în cap.
 • 22:42
  Fonduri europene: programe blocate de PDL (POSDRU, POS M, POS T) deblocate de guvernul USL.
 • 22:42
  Cota unică introdusă de guvernul Tăriceanu și păstrată de Victor Ponta și Guvernul USL. Restituirea proprietăților: începută din anii 90  și finanțată de USL. Hidroelectrica: pe pierdere în guvernarea PDL, pe profit în guvernarea USL. Limita de deficit: nerealizată în România din 2008.
  Ponta: faptul că avem o limită de deficit mai mică înseamnă că las mai puțin datorii.
 • 22:41
  Autostrada Comarnic Brașov: Blocată de PDL, deblocată de guvernarea USL. Autostrada Arad-Sibiu: Blocată de Guvernarea Boc, deblocată de guvernarea USL. Teatrul Național: început de guvernul Boc va fi finalizat de Victor Ponta și guvernul USL. anul viitor, în martie, va fi inaugurat. Sala Dinamo: începută de guvernul Boc, terminată de guvernul USL. Șoseaua Pitești-Mioveni: sprijin pentru Dacia acordat de guvernul USL.
 • 22:33
  Ponta: Autostrada București-Constanța a fost începută de Nicolae Ceaușescu și a fost finalizată de Victor Ponta. Autostrada București-Ploiești a fost începută de guvernul Tăriceanu și finalizată de Victor Ponta. Podul Calafat-Vidin: început de Mugur Isărescu, finalizat de Victor Ponta.
 • 22:30
  Antonescu; Adolf Hitler, care a ajuns la putere democratic, după ce a devenit cancelar, a dat niște referendumuri: a desființat unele partide etc. În viitoarea Constituție lăsăm inițiativa de referendum președintelui și celor 250.000 de cetățeni cu avizul parlamentului. 
 • 22:29
  Ponta: Știți de ce Germania nu organizează referendum? Pentru că puterea nazistă s-a instaurat prin referendum. Mai sunt patru luni pentru a informa cât mai bine oamenii. Sunt optimist că referendumul pentru revizuirea constituției va trece. Cel care lipsește nu are un vot egal cu cel care votează. 
 • 22:27
  Referendumul lui Traian Băsescu schimbă Constituția? Antonescu: referendumul este o prerogativă constituțională. Acest referendum este inoportun pentru că reia o temă asupra căreia s-a mai făcut un referendum. Și se suprapune cu referendumul de revizuire a Constituției. Nu ne abatem de la proiectul pe care îl avem cu nimic. Nu-l putem împiedica să o facă. Avem o perioadă de vară în care dezbaterea publică se poate desfășura și la toamnă intrăm în parlament cu el.
 • 22:24
  Despre referendumul lui Traian Băsescu. Antonescu: Sigur se va face. 
 • 22:22
  Antonescu: În această constituție, stipulăm că România este stat membru al UE și NATO. Odată ce le-am stipulat e foarte clar că în ceea ce privește politica externă drumul e știut. Nu există schimbări de la un guvern la altul. Conbstituția e făcută, cele mai multe modificări vin la capitolul despre drepturi și libertăți pe care le garantează și le întărește. Principalul destinatar al Constituției este cetățeanul. Pe mine nu mă interesează înjurăturile. 
 • 22:18
  Ponta: Noi avem un plan foarte clar și mergem mai departe. Că nu-i place cuiva...
 • 22:17
  Despre revizuirea Constituției. Ponta: Am precizat, pe baza experienței de conflict între Parlament, Guvern și Traian Băsescu, că în viitor nu vor mai exista scandaluri, am promis că vom sancționa migrația politică. Am promis că parlamentarii nu vor mai avea un regim juridic special: vor fi judecați după judecata comună, ca orice om obișnuit. Am spus că vom încerca să avem pentru cetțeni drepturi cât mai clare. Am vorbit faptul că vrem să descentralizăm, am pus chestia asta în constituție. Este ceea ce am promis în campanie.
 • 22:16
  Antonescu: În constituție spunem că președintele trebuie să respecte votul cetățenilor. Nu putem să facem atâtea speculații în mod absurd. Președintele păstrează toate atribuțiile pe care le-a avut în înțelesul nostru. Dacă voiam republică prezidențială, făceam republică prezidențială.
 • 22:15
  Despre revizuirea Constituției. Antonescu: Sunt variabile în propaganda băsistă. După ce au spus că Antonescu nu o să fie președinte pentru că PSD nu se ține de cuvânt. Acum teoria s-a schimbat, pentru că s-au luat atribuțiile președintelui, Nu e deloc așa. Sunt niște clarificări, dar nu sunt altele decât cele pe care am susținut că le vom face. Dacă PSD va câștiga mereu alegerile în România este normal să fie chemat să facă guvernul. 
 • 22:07
  Despre laudele lui Traian Băsescu la adresa lui Ponta. Victor Ponta: Au fost o serie de revelații. 
  Antonescu: Este o chestiune de tot râsul. Când vorbim despre USL nu o facem uitând despre preocupările oamenilor. Faptul că nu există opoziție, în afara câtorva ieșiri jenante, nu ne face să ne reorganizăm. Proiectul este despre oameni. Având perspectiva de a putea construi după 2016, construcția să aibă continuitate. În perioada care urmează, România va trebui să aibă un cuvânt de spus. Problema între mine și Traian Băsescu nu este suma insultelor, ci faptul că au ținut România pe loc. În bilanțul celor zece ani de președinție, Băsescu este jalnic. 
 • 22:01
  Ponta: În fiecare zi mass-media joacă rolul USL pentru că nu există opoziție.Antonescu: USL putem să-l rupem doar noi și nu-l rupem.
 • 21:52
  Antonescu: Există lucrurile esențiale. Guvernul și acțiunea guvernamentală merg pe linia pe care am anunțat-o. Am angajat noi proiectul de modificare a Constituției, care înseamnă modificări majore în sensul celor pe care oamenii le-au cerut pentru a avea stabilitate. Acest proiect continuă, a fost fără fisură. Există în activitatea de zi cu zi semne de rupere a unității, a coerenței acestei coaliții. 
 • 21:47
  Acest nou scandal cu referendumul este folosit cu scopul de a pregăti un electorat, pentru a pregăti o formațiune pe care o conduce acum din funcția de președinte.
 • 21:46
  Antonescu: Atâta putere cât îi conferă Constituția cuiva care a câștigat alegerile parlamentare, USL deține puterea. Există responsabilități împărțite. Sigur că există unitatea acestei construcții politice. Avem un guvern al nostru, dar răspunderea îi revine, direct, unui singur om: prim-ministrul. Suntem serios uniți în proiectul de revizuire a Constituției. Există această cale a coabitării. Poate existau și altele. Asta a fost opțiunea premierului. A afirma că această guvernare a avut un câștig... A avut și Traian Băsescu beneficiile sale. Băsescu vrea să lase impresia că s-a întâmplat ca dosarul cu suspendarea: s-a clasat dosarul care a făcut să aibă 7,5 milioane de oameni împotrivă.

  Despre ruperea USL Victor Ponta: Nu există nici 1% șanse pentru ca Traian Băsescu să ducă la destrămarea USL
 • 21:40
  Despre coabitare. Ponta: USL nu are niciun acord de coabitare. Din punctul meu de vedere, avantajul este că nu mai am implicarea președintelui în actul guvernării. Îmi dedic timpul activității guvernării. Mă simt obligat până în 2016 să-mi dedic toată energia activității guvernamentale care afectează viața a 18 milioane de români, câți mai suntem în țară. Totul ține de deciziile de la nivel guvernamental.
 • 21:37
  Daniel Constantin: Noi conducem decizia politică. Într-adevăr deciziile îmi aparțin și mai avem de lucru ca aceste decizii să fie implementate. Nu toate deciziile pe care le luăm (n.r. USL) sunt implementate peste tot. Este nevoie de timp.
 • 21:37
  Victor Ponta: Toată România nu o conducem și nu cred că e bine. Eu conduc Guvernul. nu înseamnă că fac doar ce vreau eu, pentru că este un aparat uriaș, 1.200 de oameni care lucrează. 
 • 21:35
  Despre guvernarea USL. Crin Antonescu: Ca președintele uneia dintre Camere pot spune că majoritatea parlamentară are puterea. Guvernul, cu toate deciziile sale, a exercitat puterea in limite constituționale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările