INTERVIU Victor Ponta: Votez următorul guvern dacă PNL şi USR discută cu noi. PSD vrea să piardă alegerile. Ciolacu n-a vrut alianţă ca să nu învingem PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, liderul ProRomânia
Victor Ponta, liderul ProRomânia

Liderul ProRomânia, Victor Ponta, a declarat, la Adevărul Live, că e dispus să voteze un guvern format din PNL şi USR în cazul în care cele două partide vor accepta soluţiile economice propuse de ProRomânia. Victor Ponta susţine că o alianţă între PSD şi ProRomânia ar fi învins PNL la alegerile din 6 decembrie, însă Marcel Cioalcu a refuzat. Ponta îl acuză pe Ciolacu că nu vrea să-l deranjeze pe Iohannis.

Adevărul: M-am uitat pe programele de guvernare ale partidelor. ProRomânia a venit cu cinci promisiuni, nu un program de guvernare. De ce?
Victor Ponta:
M-a învăţat viaţa. V-aţi săturat de prezentările alea uriaşe. Am spus că nu are rost. Noi nu avem puterea PSD sau PNL să băgăm reclame. Am zis hai să spunem cinci măsuri pe care le-am implementa din ianuarie. Să deschidem şcolile, programul naţional de testare pentru că eu cu cât îl ascumt mai mult pe domnul Iohannis cu atât înţeleg mai puţin de ce nu testăm în România.

Pentru că vine vaccinul. 
E o păcăleală asta.

E argumentul PNL.
Da, eu nu înţeles. Eu ca părinte consider că închiderea şcolilor e o catastrofă. Mă uit la copii mei, nu mai învaţă nimic. Programul naţional de testare, am zis să mergem pe modelul spaniol. Şi un sprijin economic pentru IMM-uri. Când am văzut deficit 97 de mld, am crezut că scap de pe scaun. IMM-urile, dacă nu le sprijini în 2021, jumătate o să dispară. Fără firme româneşti nu ai cum să te relansezi economic. Am mai pus noi o chestie foarte targetată, pentru militari. Şi anume statutul militar. Când intrăm într-o criză, noi ne bazăm pe militari. E o mare nemulţumire privind statutul lor. În rest suntem de acord să se facă miile de kilometri de autostradă promise de domnul Orban în 2008. Să dăm bani la tot poporul cum a zis PSD. Să nu se mai impoziteze salariul minim cum a zis USR. Întrebarea mea e câţi userişlti lucrează cui salariul minim. Eu cred că nu-i niciunul. Dar ideea e bună. Sunt mulţi oameni din România care lucrează cu salariul minim. E o idee bună. Dar ideea cu scuturi de taxe şi impozite, iar ne ducem la de ce la unii da iar la alţii nu.

Venitul minim garantat pe care-l propuneţi, cu ce bani să fie acoperit? Că tocmai vorbim de un deficit bugetar.
E adevărat. Este diferenţa între 2.000 de lei cât noi considerăm că trebuie să câştige un om ca să supravieţuiască. Diferenţa aceea de 500-1000 de lei sau dacă nu are niciun venit, atunci e 2.000. O imparţi în două. O parte bani cash iar o parte vouchere care sunt decontate 100% de UE. Acea jumătate nu e deficit structural cum sunt pensiile. Sunt un one-off, Comisia Europeană chiar încurajează. Nu putem să dăm 1.000 de dolari cec pentru acasă cum a dat Trump. Dar ideea e bună. Acei bani se duc imediat către produse şi taxe. Ţii roata învârtindu-se. Cred că va fi o criză economică mai dură decât cea din 2010. Degeaba produci dacă nu are cine să-ţi consume.

În urmă cu o săptămâna Mihai Tudose ironiza partidul dvs, spunea că e posibil să nu faceţi nici 3% şi să nu faceţi rost nici de banii pentru campanie.
O să facem pragul cum l-am făcut şi la prezidenţiale şi la locale. Cred că o să facem mai mult acum. Au fost zone în ţară unde stătea prost Pro România dar stătea ALDE care a venit la noi. Suntem convins că o să contăm în viitorul Parlament.

O să faceţi parte din majoritatea parlamentară?
Nu. Îşi  doreşte domnul Iohannis o majoritate PNL-USR. Dar nu o să poată fără voturile noastre multe lucruri. Noi o să ţinem la cele cinci puncte. PSD nu înţeleg cu ce o să se ocupe în viitorul Parlament. Nu vor să facă Opoziţie să nu-l supere pe domnul Iohannis, poate le dă o funcţie. Ieri l-am văzut pe Marcel Ciolacu, prima dată în viaţa lui când a făcut Opoziţie. După ce i-a pocnit Iohannis foarte tare, i-a pornit Opoziţia. Dar nu cred că ţine. 

Deci susţineţi ideea asta de blat între PSD şi PNL.
A fost un blat asimetric. În sensul în care domnul Ciolacu şi cei din jurul lui spunea să tăcem din gură, să o încasăm de la Iohannis. A fost faimosul fake-moţiune. Să faci o moţiune de cenzură dar să nu te prezinţi la ea. Cu scopul de a nu trece. Şi acum participă la alegeri de a nu le câştiga. Nu cumva să-i deranjeze. Nu ştiu cine le-a băgat în cap. Probabil nişte securişti, ăia care se jură ei la icoane. Le-au spus fiţi atenţi, staţi cuminţi, lăsaţi să vă bată Iohannis, nu spuneţi nimic, că după 6 se ceartă USR cu PNL şi vă cheamă pe voi să votaţi Guvernul şi mai vă dau şi vouă nişte funcţii. Eu cred că nu o să le dea nimic. Şi nici nu merită dacă mă întrebaţi, dar nici opoziţie nu au făcut. Şi atunci mi-au lăsat mie locul de opoziţie, cea mai proastă gândire posibilă.

Şi pe această nişă de stânga veţi creşte dvs şi intraţi în Parlament.
Cu siguranţă vom intra în Parlament. Suntem şi luaţi mai în serios, chiar şi de PNL şi USR: Propunerile noastre, cele cinci, nu cred că e cineva care să spună că nu sunt bune. Inclusiv redeschiderea şcolilor. N-am auzit niciun argument de la PNL că de ce nu e bine să deschidem şcolile. Cu testarea, a spus domnul Iohannis că oamenilor le e frică să se testeze. Şi m-am enervat pentru că eu ştiu direct, de la mine, din echipă, o colegă a mea, mama a murit acum o săptămână şi nu au testat-o. La Deva nu aveau teste. Cum ştiu foarte bine că la Constanţa nu au. Iohannis a revenit şi a spus că nu-i aşa, că am ajuns la capacitatea maximă, dar trebuie să luăm teste rapide. Teste rapide pe care tocmai acum o săptămână le-au interzis la comercializare. Deci nu cred că sunt contra celor cinci idei. Cred în continuare că vom avea un cuvânt foarte important de spus. Am avut ocazia să vorbesc cu domnul Iohannis, să-i spun mereu, ştiţi asta m-a învăţat pe mine, dincolo de chestii politice, e vorba de economie. O să scăpăm de criza sanitară când va veni vaccinul, dar deocamdată nu-l vedem. Însă de criza economică nu scapi. Aici nu am văzut o gândire economică de la PNL. O să trăiesc to timpul cu frustrarea asta, că mă întâlnesc cu oameni care-mi spun că domnle, în 2015 mi-a fost cel mai bine, cu afacerea, cu dividentele, cu alea. Zic şi m-aţi votat? Nu, nu puteam să te voteză că sunt liberal, dar mi-a fost bine cu tine. Păi şi cu liberalii? Aoleu, proştii ăştia nu fac nimic. Va fi o problemă economică. Mă uit şi la USR, gândire economică zero. Bine, să mergem toţi la puşcărie, dar economie nimic.

Veţi vota viitorul guvern PNL-USR în Parlament?
Nu ştiu. Depinde dacă iau cele cinci măsuri. Dacă PNL şi USR discută cu noi şi ia din programul nostru, da, o să votez orice guvern care eu cred că ne scoate din criză.

Ludovic Orban, într-o discuţie cu liderii PNL spunea că ar prefera voturile dvs de la ProRomânia decât voturile USR dacă situaţia va fi la limită.
Orban e pragmatic. Ştie de exempu că nu dădeau niciodată jos guvernul Dăncilă dacă nu eram noi de la ProRomânia. În continuare cred că am făcut bine. Îmi pare rău că nu au reuşit ei să facă un guvern mai bun. În continuare cred că avem patru ani de criză înc are va fi nevoie de multă experienţă. Nu o văd la USR.

Ce relaţii aveţi acum cu domnul Orban?
Niciuna. Nu am mai vorbit de mult timp şi nici nu simt nevoia să ne reîmprietenim. Avem şi o relaţie personală mai veche.

Cu domnul Iohanis aveţi vreo relaţie?
Doar instituţională.

Cu Marcel Ciolacu în ce fel de relaţie sunteţi?
Foarte bună, m-am, întâlnit ieri cu el la o dezbatere. Îi reproşez dincolo de lipsa de viziune, că să te înţelegi pe sub masă cu PNL şi Iohannis e o lipsă de viziune. A încercat şi Dragnea în 2015 şi nu i-a fost bine.

De ce spuneţi că a încercat? A încercat să vă dea jos?
Da. În 2015, înainte de Colectiv, s-a dus, a tot zic că îl dau jos pe Ponta. Eu nu mai eram şeful partidului, era el. A zis că-i retrag sprijinul, dar îl vreau pe Dîncu premier. Domnul Iohannis, spre deosebire de domnul Băsescu care te minte în faţă, domnul Iohannis nu zice. Nici da nici nu. Şi după ce mi-am dat demisia, el a zis eu îl vreau pe Cioloş, Păi şi Dîncu? Vicepremier dacă vrei. Atunci Dragnea era disperat cu ministerul Dezvoltării. Era PNDL, era TelDrumul, era Belina, o groază de lucruri. Eu îi reproşez lui Marcel Ciolacu lipsa de viziune. În rest, cu Bucureştiul m-am prins mai târziu de ce nu a vrut să facem alianţă. El vrea să piartă Firrea.

Îi e frică să nu-i ia locul Firea la fruntea partidului?
Probabil. Dar ce-i reproşez personal, e faptul că-i lasă, chiar îi încurajează pe unii din jurul lui să mă înjure pe mine, pe Năstase, pe Geoană, pe Iliescu. I-am spus că ăştia care mă înjură acum o să te înjure pe tine când nu o să mai fii preşedinte. E o chestie de cultura instituţională.

Eufemistic vorbind.
Contează. Şi Dragnea credea că începe partidul cu el. N-a început cu el.

Totuşi vedem că spre deosebire de era Dăncilă, PSD a crescut în procente importante.
Da. A crescut în sensul că nu mai are 22%, are 27%. USL-ul în opoziţie, într-o situaţie de criză mai puţin gravă decât azi, am făcut 60%. Dacă acum PSD avea un lider şi o gândire lua 50%. La cât de gravă e criza, la cât de prost guvernează PNL şi la cât de mult greşteşte Iohannis, era de făcut 50%. Dar Ciolacu a avut sarcina să ţină PSD sub PNL şi probabil şi-o va îndeplini.

Sunteţi interesat de postul de premier?
Da. Dacă ar zice domnul Iohannis Ponta vino, ia ţara şi scoate-o din criză, da.

E foarte puţin să vină domnul Iohannis să spună asta.
Da, e foarte puţin posibil. Dar împreună am trecut printr-un alt preşedinte care spunea în fiecare seară că nu o să-l pun pe Ponta premier. Şi m-a pus de două ori. Şi nu i-a părut rău, pentru că a fost bine pentru ţară.

Vă aşteptaţi ca PSD să vă propună premier?
Nu, nu mă aştept. O să mă propună ProRomânia. Dar PSD neavând candidat de premier.

PSD spune că are trei.
Da. Deci nu are niciunul. Ultima dată când am avut consultări la Cotroceni în februarie, PSD nu a propus pe nimeni. Nici nu au pe cine. Scopul lor e cum să ia bătaie să nu deranjeze. Dar vor fi trei propuneri de premier. PNL îl va propune le Ludovic Orban, USR pe Cioloş şi ProRomânia pe Ponta. Pesedştii dacă au ocazia, sper să mă voteze pe mine. L-au votat pe Orban anul ăsta şi nu a fost deloc bine. 

Cum vedeţi o variantă cu Sorin Grindeanu la vârful Guvernului?
Păi ei l-au dat jos. Eu l-am apărat pe Sorin Grindeanu. Nu e puţin comică situaţia? Adică ei l-au dat jos. Cu votul lui Ciolacu, Firea.

Cum îl vedeţi acum pe Sorin Grindeanu că stă la masă cu Ciolacu şi Mihai Tudose când aceşti oameni au votat împotriva sa în vara anului 2017.
Eu nu pot să fac chestia asta.

Dar îl vedeţi conducând PSD la un moment dat?
Posibil. La un moment dat îi spusese Ciolacu, Sorine, te las pe tine.

După ce a ieşit doamna Dăncilă din fruntea partidului. Înţeleg că a fost această discuţie ca să preia domnul Ciolacu interimar iar apoi domnul Grindeanu.
Eu îmi doresc ca PSD să iasă din perioada blatului. Probabil că va ieşi, la anul, peste doi ani, să facem opoziţie, iar în 2024 să ne unim forţele dacă vrem să câştige un candidat de centru-stânga. 

La alegerile prezidenţiale.
Da. Vor fi în acelaşi timp cu cele parlamentare. Relativ. Altfel cred că va fi tot un preşedinte de dreapta. Din 2000 încoace, zece ani a fost Băsescu, zece Iohannis. După aia s-ar putea să ne trezim cu Rareş Bogdan, cu cine-o mai fi.

Deci ăsta ar fi planul dvs. Să candidaţi din partea stângii unite la prezidenţiale în 2024.
Eu cred că există o soluţie foarte bună în 2024, dar deocamdată să ajungem acolo. De ce zic, pentru că am propus-o în 2019. I-am propus doamnei Dăncilă şi domnului Tăriceanu să facem primaries, cum se face în America şi în alte ţări. Eu nu candidez. În 2019 nu voiam să candidez. Vedem cine iese şi cu ăla candidăm. Nu ar fi ieşit doamna Dăncilă în niciun caz. N-a vrut. Au pus-o cei din jur ca să câştige Iohannis mâncând popcorn, folosind o expresie care m-a costat, pe bună dreptate. Dar problema până acolo e cum ieşim din criză. Putem şi să stăm până în 2024 în criză economică. Dincolo de asta mă întorc la obsesia mea. Criza educaţională a copiilor care nu merg la şcoală din martie. Asta nu se va rezolva nici în cinci ani. Eu nu ştiu cum să fac cu copii mei să le iau telefonul şi tableta din mână şi să le explic că viaţa înseamnă şi altceva. Să te trezeşti dimineaţa, să te urci în maşină, sau în autobuz sau metrou, să te împrieteneşti cu colegii, sau să te baţi, să ai profesori care-ţi plac. Eu am şi acum, am făcut liceul la Neculce, în Sectorul 1, şi acum am profesori pe care i-am iubit, i-am admirat. Ce facem cu aceşti copii? Economia o vom putea îndreapta.

În ce măsură e vinovată aici doamna Anisie ca ministru al Educaţiei?
Sincer nu e ea vinovată. Îs vinovaţi cei care au pus-o. E evident că nivelul personal de pregătire, de experienţă politică nu o califica de a fi ministru al Educaţiei. Aici îţi trebuia o persoană cu o autoritate în mediul şcolar, dar şi cu capacităţi manageriale peste medie pentru că sutem în criză. E un dezastru total. România educată era proiectul domnului Iohannis. Mulţi au crezut îl el, eu nu am crezut. Acum, trebuie să ne luptăm să existe o şcoală. Ce e azi nu e şcoală.

La întorc la discuţia politică. La un moment dat s-a pus problema unei alianţe politice la alegerile parlamentare, între PSD, ProRomânia şi ALDE. Şi domnul Ciolacu le-a spus colegilor de partid că dvs cereţi 40 de locuri. 
Asta a fost o minciună, pe care la prima întâlnire pe care am avut-o, l-am şi întrebat. Marcele, de unde a apărut minciuna cu 40? Ţi-am zis eu vreudată? Nu. Dar cine a zis-o? Până la urmă s-a descărcat totul pe Paul Stănescu, că el a auzit-o, că a discutat-o, mă rog. Deci a fost o minciună. Din 41 de lideri PSD, cu 35 vorbesc des. Cu fiecare în parte întreb ştii, v-a zis de alea 40 de locuri? Sunt cam multe. Domle, eu n-am cerut 40. Dar câte? N-am cerut pentru că nu am apucat să discutăm ei nu vor să facem alianţă.

De ce nu au vrut alianţă?
Pentru că ei trebuiau să iasă pe locul doi. O alianţă PSD-ProRomânia-ALDE, ieşea pe primul loc. Nu făceam 50% dar băteam evident PNL. Din orice sondaj era clar că ieşim pe primul loc. Ori sarcina lui Marcel Ciolacu era să iasă pe locul doi.

Credeţi că personal Marcel Ciolacu se simte inconfortabil în compania dvs? Crede că la un moment dat puteţi să-i luaţi locul?
Dacă simte chestia asta, ar fi o dovadă de prostie, iar Marcel Ciolacu nu e prost deloc. E un tip deştept. Asta era obsesia lui Dragnea, că mă întorc în PSD să-i iau locul. Eu cred că Ciolacu ştie foarte clar că nu mă întorc niciodată în PSD. Am mulţi prieteni, pot să mă aliez cu PSD, dar membru PSD nu mai pot fi niciodată. Deci nu pot să-i iau locul de preşedinte pentru că nu sunt membru. Sunt mulţi care-i bagă în cap chestia asta, dar Ciolacu nu-i prost deloc.

Dar credeţi că liderii PSD de azi îşi doresc ca ProRomânia să treacă pragul electoral?
Nu. Pentru că-s orbi. Şi le-am zis chestia asta. Pentru că eu acuma mă lupt de fapt cu PSD-ul. PNL şi USR nu pot să spun că s-au ocupat de campanii împotriva lui Ponta. Toate campaniile împotriva lui Ponta au fost plătite de PSD. Şi le-am zis. Păi eu am învăţat de la Adrian Năstase un lucru care s-a dovedit întotdeauna corect. Pentru PSD, singurul lucru rău e izolarea. Să nu aibă cu cine să vorbească, să se alieze. De aia, când am fost liderul PSD am avut obsesia alianţelor. USL-ul, UDMR, PLR, l-am ajutat pe Tăriceanu. Un PSD izolat e întotdeauna un PSD pierzător. PSD i-au tot ofertat pe toţi de la ProRomânia, până la urmă l-au convins doar pe Mocioalcă. Le-am explicat că e o strategie lose-lose. Dacă chiar nu intră ProRomânia în Parlament, nu aveţi cu cine să vă aliaţi pentru că sunteţi singuri. Dacă chiar intră, v-aţi mai făcut cu un duşman. Toţi colegii mei din ProRomânia din teritoriu ne spun aceeaşi chestie. Ştiţi cine ne tot rup afişele, cine pune presa să ne înjure? PSD. Deci n-au o gândire strategică iar asta se vede în modul în care se comportă. Eu nu văd PNL şi USR să poată gestiona ţara în criză. Eu cred de fapt că scorul PNL se justifică prin gândirea asta, că domnle, nu-i ok, dar nici PSD-ul. Şi eu cred că asta şi speculează. Că domnul Iohanni ne oboseşte pe toţi. PSD, PSD, PSD. Dar în mintea omului rămâne domnle nu-mi place de Orban, dar uite şi la blatiştii ăştia.

În PSD se vorbeşte că domnul Marcel Ciolacu nu s-ar simţi confortabil dacă dvs ajungeţi în Parlament pentru că l-aţi eclipsa din postura de lider al opoziţiei.
Dar şi acuma am fost. În 2020 nu am votat guvernul Orban. Ei au greşit grav când l-au votat. A fost momentul moţiunii când au spus că nu vine ProRomânia. Noi ne-am strâns am făcut şi poză, dar au trebuit ei să se facă de râs. Am avut nişte argumente, inclusiv cu cele cinci puncte. Cred că mai mulţi oameni au citit cele cinci puncte decât programul PSD. Eu l-am citit, cred că sunt singurul. Nu e un program rău. Dar ei nu au făcut opoziţie până acum. Ieri l-am văzut pe Ciolacu pentru prima oară. 

Vedeţi posibilă o majoritate PSD-ProRomânia şi un alt partid?
Nu.

De ce nu?
E ca şi cum noi doi facem o echip de dublu să batem PNL-USR. Dar dvs vreţi să pierdeţi. Cum să fac eu echipă cu dvs? Nu. Dacă fac echipă fac cu cineva care vrea să câştige. Nu cu cineva care se uită peste fileu. Aţi zis de Tudose. Mai ţineţi minte de spunea că a plecat acum un an din ProRomânia? Că n-am votat guvernul Orban. M-am prins atunci. Tudose a venit la ProRomânia, a primit ordin să voteze Guvernul.

A primit ordin de la cine?
Eu când am văzut chestia aia cu Grindeanu şi Ciolacu care au jurat la icoană, am crezut că e o glumă. După aia am văzut că-i pe bune. După aia m-a întrebat cineva cum comentez şi am zis bine că nu a jurat şi Tudose că după aia plângea şi icoana.

Şi totuşi n-ar fi mai bine pentru PSD patru ani în Opoziţie ca apoi să se întoarcă cu bateriile încărcate pentru o viitoare guvernare, eventual şi cu un preşedinte?
Nu ştiu. Pe mine m-a învăţat viaţă că oamenii de apreciază dacă-i scoţi din necaz. Acum suntem toţi într-un mare necaz. La anu o să-l siimţim. Statul pe margine nu funcţionează. Dovadă anul ăsta. PSD-ul, în mod normal trebuia să fie la 50%. Eu cred că oamenii vor aprecia dacă-i ajuţi când le e greu. Aşa am crescut eu în 2012. 

Pe cine îl vedeţi ca principal contracandidat din zona stângii la alegerile prezidenţiale din 2024?
Viaţa-i lungă.

Pe Gabriela Firea o vedeţi?
Dacă nu ar fi pierdut la primărie, probabil. Dar eu repet, acolo e o soluţie simplă. Facem primaries. Bernie Sanders l-a tocat pe Biden cel mai tare. Când s-a decis, l-a susţinut. 

Pe partea dreaptă pe cine l-aţi vedea candidat? Pe Rareş Bogdan?
Cu siguranţă îşi doreşte. Şi Cioloş.

Ludovic Orban?
Şi el îşi doreşte. La un moment dat spunea că Ponta mă atacă tot timpul că ştie că cu mine o să se bată în 2024. Am vrut să mă duc la şedinţa lor să le zic nu Ludovic, te atac pentru că nu faci acum, lasă până în 2024 că om trăi până atunci.

Pe Nicuşor Dan îl vedeţi candidat la prezidenţiale?
De ce nu? Dacă are succes la primărie, da.

Mai e un scandal în care aţi fost implicat. De ieri până azi bubuie Internetul că aţi copiat un mesaj de la fostul mare fotbalist englez, Gary Lineker la moartea lui Maradona. De ce?
Aşa este, aşa am făcut. Pentru că nu mă mai înjurau de mult haterii iar acum am scris mai mult despre mine decât Maradona.

Sunteţi ironic.
Nu reuşeam să scrie Vlad Pietreanu despre mine care ştie că noapte de noapte stau, nu dorm, mă gândesc ce să mai plagiez. Şi atunci am reuşit. N-a mai scris nimeni de Maradona, am scris de mine.

Dar e contul dvs? Cine scrie pe el?

Nu. E contul meu. Pe Twitter nu scriu eu.
 

Deci nu aţi scris dvs acel mesaj.

Eu l-am aprobat.

Mă uit pe contul dvs de Facebook şi văd un alt stil de a scrie. Cu semne de exclamare, liniuţe, paranteze.
Da, pe Facebook şi Instagram scriu eu. Pe Twitter am o echipă şi i-am încurajat faceţi ceva să atrateţi atenţia. Şi au atras atenţia. Dar după cumn aţi văzut, mi-am luat site-ul puiemonta, pe care-l şi lansez duminică. Eu cred că la un moment dat nu vreau să-i las să doarmă pe hateri. Să mă înjure în continuare. Pentru că ceea ce rămâne, bine, Ponta, plagiatorul, Pinochio, Mickey Mouse, dar totuşi, cât am fost prim-ministru, a fost bine pentru economie, iar acum avem o problemă de conducere a ţării şi de economie.

Cum vedeţi rezultatul alegerilor parlamentare? Cât va obţine PNL?

30%.

PSD?

25%.

USR-PLUS?

20%.

ProRomânia?

9%.

Sunteţi optimist.

Da. viaţa m-a învăţat să fiu optimist.

PMP trece pragul?

Nu cred.

Nu credeţi sau nu vă doriţi?

Nici nu-mi doresc şi nici nu cred. 

Totuşi au scos aproape 7%, cât dvs, la alegerile locale.
Au avut un rezultat bun pentru că a candidat Traian Băsescu, iar eu nu am candidat la locale.

Regretaţi că nu aţi candidat la locale?

Din punctul de vedere al scorului politic obţinut de ProRomânia, da. Dar altfel eu am zis că e o chestie serioasă asta cu primăria. Nu te bagi ca să iei bătaie. Dar acum canddiez eu. Candidez la Bucureşti, candidez pentru funcţia de prim-ministru. Ei nu-l au pe Băsescu. Cred că se vor inversa foarte mult rolurile. 

Doamna Firea vă reproşează că şi din vina dvs a pierdut.

Îmi pare rău, nu pot să-mi asum acest merit. Cred că a pierdut în special din cauza ei şi a colegilor din PSD care au vrut ca ea să piardă. Dar cred că nu a făcut destul ca primar.

Deci nu a fost un primar bun.

Nu. Eu ca bucureştean născut şi trăit aici, ca să scandalizez acum pe toată lumea, consider că am avut un singur primar bun. Pe Sorin Oprescu.

Traian Băsescu nu a fost un primar bun?

A, nu. A fost o catastrofă. Cum a fost ca şi preşedinte. Singurul om care ştie doar să strice şi nu ştie să facă nimic bun. Ştie doar să dă distrugă. El are autorizaţie de demolare în viaţa. Mă gândeam şi notele alea de la Securitate, le-a scris el sau le-a plagiat.

De la Nicuşor Dan ce aşteptări aveţi?

Să schimbe Bucureştiul, pentru că ne sufocăm. Şi ne sufocăm aici, vorbim şi de Bucureşti şi Ilfov. Am văzut că s-a apropiat de PNL, nu de USR. Dacă nu unim Ilfovul de Bucureşti şi dacă nu ne dezvoltăm împreună, dacă nu lăsăm nebunia asta cu primăriile de sector care au mai mulţi bani decât Primăria Generală, n-o să facă nimic nici Nicuşor.

UDMR intră la guvernare?

Da.

Intră şi la guvernare?

Da.

Deci vedeţi un guvern PNL-USR-UDMR?

UDMR va fi oricum la guvernare.

Poate nu cu miniştri, dar cu sprijin parlamentar, cum a fost în era PSD mai degrabă.

E posibil. Dar e problema lor. 

Ce guvern vedeţi? PNL-USR sau un guvern mai larg, PNL-USR-PMP-UDMR?

Eu văd un guvern în care domnul Iohannis ne cheamă pe toţi cinci sau şase şi ne spune, oameni buni, suntem în criză, un an haideţi să scoatem căruţa din şant. După care vă certaţi din nou. Aşa văd eu un guvern care să ne scoată din criză. Predicţia mea pentru PNL-USR e Convenţia Democratică din 97-2000. Adică din prima lună va începe tărăboiul şi scandalul. Dacă economia merge, bine, dacă totul merge bine în România, lasă-i să se certe, nu ne deranjează, Dar noi suntem într-o perioadă în care orice scandal şi competiţie între ei, iese o catastrofă. În 2016 dacă ne-ar fi zis cineva că o să fie Orban prim-ministru am fi zis dute domle de-aici.

Sau în 2015 dacă, după căderea Guvernului Ponta, ne-ar fi spus cineva că PSD va câştiga alegerile cu un scor istoric.

Aia ştiam. Am discutat-o cu Dragnea, exact aşa i-am spus. Liviu, hai să dăm un an, ca să câştigăm patru. 

Deci aţi avut o discuţie cu Liviu Dragnea înainte să vă daţi demisia?

Bineînţeles. 

Şi i-aţi spus că demisionaţi. Dar aţi simţit atunci presiunea lui Liviu Dragnea?

Da. Voia să demisionez. Voiam să scape de mine. Şi eu recunosc, i-am zis bă ia partidul, eu începusem chestia cu dosarele şi îmi stătea capul doar la chestia cu dosarul din 2007-2008. Dar i-am spus atunci, dimineaţă, mergm la înmormântarea bunicii mele, după care voi face anunţul. Nu a zis nu demisiona, a zis aa, dacă aşa crezi tu. Era un pic fericit. Şi zic da, dar pentru cei din PSD să le spunem chestia asta. Pierdem un an şi câştigăm patru. Nu a mai avut răbdare, a mers la Parlament şi a anunţat că o să demisionez, probabil s-a gândit că o să mă răzgândesc. 

Cereţi un guvern de uniune naţională?

Da, eu cred că asta-i soluţia. Dar o uniune nu cu forţa. PSD? Nu vreţi? Foarte bine, staţi în opoziţie. Pro România, ce vreţi? Eu vreau cele cinci puncte. Dar ideea, cum a prezentat-o domnul Iohannis, voi votaţi ce vreţi, eu oricum pun de la PNL; e o idee greşită, care poate să funcţioneze pe 6 decembrie, dar nu va funcţiona în 2021, când încep problemele adevărate. Dacă nu ai legitimitate şi capacitatea de a strânge mai multă lume, o să izbucnească focurile pe la margini.

Vă jucaţi cariera politică pe 6 decembrie?

Normal. De fiecare dată mi-am jucat cariera politică. În 2004, 2008, 2012, 2014.

În 2004 de ce?

Atunci am devenit prima oară deputat şi era PSD-ul care trebuia să intre la guvernare, am luat bătaie. Ca om politic ţi-o joci de fiecare dată, dar în acelaşi timp nu cred că se termină cariera mea politică în 6 decembrie, nici într-o variantă nici în alta. 

Totuşi, dacă nu veţi reuşi să intraţi în Parlament?

Sigur că-i mai greu, dar nu imposibil. Faptul că intru în Parlament nu înseamnă că Ponta şi-a rezolvat problemele.

Dacă intraţi în Parlament e posibil ca unii parlamentari PSD că vină la dvs?

Da. 

E posibil ca unii parlamentari PSD să treacă la PNL?

Cu siguranţă. Îi ştim împreună ăia care i-a primit Ciolacu pe listă şi nu au nicio treabă, nici nu ştiu unde e sediul PSD. Sigur că vor trece la PNL dacă PSD creează vreo problemă.

Cât daţi alianţei PNL-USR?

Un an.

Aşa puţin?

Aşa mult?

De obicei alianţele rezistă un an jumătate-doi.

Eu am stat în aceşti patru ani în Parlament, în dreapta mea erau cei de la USR, în stânga cei de la PNL. De multe ori m-am simţit ca un arbitru la luptele alea în cuşcă. Chiar se urăsc foarte tare.

Deci nu vedeţi o colaborare bună între cele două partide.

Doar aşa, doar ei? Nu cred că va fi o soluţie de succes. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite