Ponta: Dacă PSD ia peste 30%, Dragnea o execută pe Dăncilă. Dacă ia sub 30%, Dăncilă îl execută. La prezidenţiale, Dragnea va fi un Vadim cu structura PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta - FOTO Eduard Enea
Victor Ponta - FOTO Eduard Enea

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a explicat, la Adevărul Live, că rezultatul alegerilor europarlamentare va influenţa decisiv lupta pentru putere în PSD. În cazul în care PSD va scoate peste 30%, Liviu Dragnea o va executa pe Viorica Dăncilă şi va candida la alegerile prezidenţiale din toamnă, susţine fostul lider PSD. „Vom avea un Vadim Tudor cu structurile PSD şi cu banii de la buget“, susţine Ponta.

Adevărul: Invitatul nostru este Victor Ponta de la Pro Romania. Era să spun PSD. 

Victor Ponta: Vin oamenii şi zic: „domnul Ponta, doamna Creţu, vă votăm pe dvs, PSD”. Şi noi le spunem: „Nu mai suntem la PSD”. Şi ei întreabă: „Cine e la PSD? Dragnea. Hoţul ăla?” Vor veni multe voturi de la cei care au votat Pro România în 2016. Mai sunt şi oameni care recunosc că Guvernul Ponta a luat cele mai bune măsuri economice, dar nu m-au votat pentru că eram de la PSD. Sunt mai optimist acum decât la începutul campaniei. Dacă ne mobilizăm bine, probabil o să lumă 10% , 3-4 mandate.

Aşa arată sondajele. Aţi pomenit de huiduieli şi tensiunea acumulată.Dacă aţi fi în poziţia de a calma lucrurile, ce aţi face?

1.N-aş mai face greşelile din trecut. Lansarea mea de pe stadion. Eram 60.000 acolo, ne-am bucurat,  dar afară 6 milioane au spus că am adus oameni cu autocare.  De ce să aduci oameni din sate cu autocare? 

2. De data asta s-a trecut peste orice limită a radicalizării. Spună că Pro România e partid de securişti. Dar când era lângă mine nu eram securist? Dacă mâine îl părăseşte Irina, o să spună şi de Irina că e securistă sau e cu Soros. La fel şi Iohannis, care spune că tot ce e rău e din cauza PSD. Nu o să treacă voturi de la PSD la PNL, nici parlamentari. La Pro România mai pot trece. Pe 27, să încercăm să-l schimbăm pe Dragnea. Dacă nu era Pro România, PSD iar se ducea la 35-40%

Recent, domnul Tudose a vorbit de un guvern de uniune naţională, care s-ar putea forma după 26 mai. Aţi vorbit cu alte partide? 

Nu, nici n-am vorbit. Nu îmi beau în fiecare seară cafeaua cu Orban şi cu Barna. Eu nu-i văd pregătiţi pentru guvernare. Nu se pate ca tu, Iordache, să sesizezi  CCR ca să-l aperi pe Dragnea în numele Camerei Deputaţilor. Şi eu fac parte din Camera Deputaţilor. Dragnea i-a nvrut plecaţi pe Tudorel Toader, Rovana Plumb şi alţii. Tudorel Toader nu a semnat ce voia Dragnea, nici Ana Birchall nu cred că va semna. 

Dar nu a pus-o domnul Dragnea pe Birchall? 

CEX-ul PSD e ca CPEX-ul în 89. Dragnea nu mai are majoritate, dar nici noi nu avem o majoritate să-l dăm jos. Ne mai lipsesc câteva voturi să-l schimbăm. Pro România e alternativa pentru zona de stânga. Suntem într-un Caritas. Luăm bani împrumut pentru pensii şi salarii, care se duc tot pe produse de import. Nici vorba ca Guvernul să se împrumute pentru autostrăzi şi spitale. Tudose a semnat documentele pentru podul de la Brăila. Nici după un an jumate n-au ajuns documentele la Bruxelles. Şi dacă îl duceau cu carul cu boi ajungeau.

Credeţi că are loc o desprindere reală de sub tutela lui Liviu Dragnea şi ce ar putea urma, dacă Dragnea e înlăturat de la Camera Deputaţilor?

Oricât de obedient ai fi, începi să cunoşti oameni, începi să afli lucruri. Ai acces. Începi să-ţi dai seama când cineva îşi bate joc de tine. Dragnea nu semnează nimic, Vâlcov nu semneză nimic. Doamna Dăncilă a fost la Washington unde i s-a spus că OUG 114 e făcută pentru ruşi, ca să nu facă americanii investiţii. La Bruxelles i s-a spus că OUG pe Justiţie sunt pentru Dragnea. Nu ştiu dacă are curajul şi puterea să se lupte pentru independenţă. Dacă PSD obţine un rezultat bun, peste 30% o va executa Dragnea pe Dăncilă. Dacă ia sub 30% îl va executa Dăncilă pe Dragnea.

Cum vedeţi faptul că a trimis-o pe doamna Dăncilă în Ardeal? 

Slavă Domnului că nu s-a dus Dragnea! Foarte bine că au anulat mitingul de la Bucureşti. Dragnea nu a avut curaj să se ducă în Ardeal. Doamna Dăncilă a vrut să arate o diferenţă faţă de Dragnea, nu se aştepta să fie huiduită peste tot. Nici partea de victimizare n-a ajutat.

Cum vedeţi disputa asta: Dragnea cere restructurare în Parlament, Dăncilă vrea remaniere?

Restructurarea e foarte periculoasă, mai ales dacă nu au voturile UDMR. Plus că după 26 vor mai trece parlamentari de la PSD la noi. Un premier trebuie să vorbească cu preşedintele pe anumite zone. Dacă doamna Dăncilă ar avea curaj să vorbească cu Iohannis, să propună oameni, n-ar fi o problemă. Problema e că Dragnea îi vrea pe acei oameni. Dacă Dragnea le spune celor din CEX să se dea toţi afară, votează. E un semn de slăbiciune al partidului, să nu mai aibă nimeni curaj.

Scenariul ar fi următorul: dacă PSD scoate peste 30%, Liviu Dragnea o să rămână. 

Dacă PSD scoate peste 30% o să spună că e un mare succes. O va prezenta ca pe o mare victorie împotriva statului paralel. Va ccentua acest discurs anti-european pentru că se pregăteşte, pentru prezidenţiale. Vom avea un Vadim Tudor cu structurile PSD şi cu banii de la buget. Dacă ajunge Pro România la 10%, scade PSD. Le-am spus: „vreţi să scăpaţi de Dragnea, votaţi cu Pro România. Dacă ia sub 30%, va începe o bătălie cu doamna Dăncilă“. 

Îi primiţi pe toţi cei din PSD la pro România? 

Pe unii, da. Pe alţii, da. Primul pe care l-am refuzat a fost deputatul Mitralieră. I-am spus să rămâne la PSD că e foarte bun pentru Dragnea şi Codrin. Eu nu am făcut Pro România ca să mă întorc la PSD când pleacă Dragnea.

Dacă PSD e sub 30% , iar Pro România undeva la 10% plus schimbatul lui Dragnea de la şefia Camerei? 

Suntem dispuşi să discutăm cu oamenii normali care mai sunt în PSD. 

Şi cu Viorica Dăncilă? E preşedinte executiv. 

Ştie acest lucru? E o iluzie cu alegerile anticipate. Degeaba le spun liderii. Categoric trebuie un alt guvern funcţional, care să rezolve probleme care ard. Nu-mi închipui că o să conducă România cu 20%. Până la prezidenţiale, o să fie praf şi pulbere în România. Seamănă cu anul 2009. După alegerile prezidenţiale a venit nota de plată.

Cât de importante sunt multinaţionalele? 

Marii contribuabili plătesc 60% din bugetul României. Nu i-aş goni din ţară, dar i-aş obliga să negociem, să vorbim de salarii, de taxe, despre ce vor în loc. Dacă le pui o taxă, ei o vor pune în preţ. Găsisem această linie de mijloc. Le-a promis Dragnea că el scoate de tot impozitul pe dividende, i-a păcălit. Domnul Dragnea promite în fiecare zi câte ceva. Dar de ce nu a făcut până acum, că nu a fost în Opoziţie? De doi ani jumătate nu l-a oprit nimeni.

Victor Ponta - FOTO Eduard Enea

Eu am înţeles de ce nu a reuşit. 

Nu cred că oamenii mai sunt atât de uşor de păcălit. E de vină statul paralel. La care tăia el porcul. Maior a plecat din 2015, Coldea din 2016, deci înainte de guvernarea PSD, iar Kovesi are aproape un an de când a fost demisă.

Dragnea a insinuat că dumneavoastră ştiţi cine e statul paralel. 

Dragnea e statul paralel, cu Vâlcov, cu Olguţul şi cu Olguţa. Problema e când acest stat devine mafiot. Ca în Narcos. De fiecare dată când se apropia Justiţia de Escobar, mai dădea pe cineva sau chiar îl împuşca. Vali Preda e în închisoare pentru Dragnea. E un sistem mafiot, în care dă pe toată lumea. Nicuşor Constantinescu era fratele lui. E în închisoare acum. Aducerea lui Popa în campania din 2009 a fost o coincidenţă în 2009? De asta îl aduc şi pe Mazăre azi, ca diseară să se vorbească de Mazăre, nu de amânarea în procesul lui Dragnea.

Am auzit la toate partidele  din campanie că trebuie să devenim relevanţi în Europa?

Majoritatea va fi la PPE; socialişti şi ALDE: PNL are influenţă în PPE. La social-democraţi, PSD este oaia neagră, ciumă. M-am întâlnit cu liderul grupului PES, care ne-a invitat în familia politică. I-am spus că trei europarlamentari de la PSD oricum pleacă la conservatori, pentru că sunt ai domnului Voiculescu. În 2014, eram preşdinte PSD şi premier. Ne-a chemat Hollande la o întâlnire informală la Paris să vorbim de Comisie. Eu am zis că vreau Dezvoltare Regională. Asta înseamnă să contezi. LA Bruxelles convingi, nu te baţi. La cârciumă te baţi. În instituţiile europene negociezi pentru tine.

Pe cine susţineţi la şefia Comisiei Europene?

Pe Frans Timmemrnas îl vom susţine la şefia CE. PSD nu a fost în stare să răspundă pe cine susţină la şefia CE.

De ce să votăm cu Pro România în loc de PSD?

Pentru că avem candidaţi pe care îi cunoaşteţi şi nu ne vom face de râs. Suntem, proeuropeni, nu antieuropeni. Pentru că vom reuşi să atragem fonduri şi vom avea grijă ca nu toţi românii să pătimească din cauza lui Dragnea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite