Victor Negrescu, primul interviu după ce a demisionat din Guvern: „Eu ştiu doar că au fost mulţumiţi de activitatea mea ministerială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Negrescu, ex-ministrul Afacerilor Europene
Victor Negrescu, ex-ministrul Afacerilor Europene

Victor Negrescu, ex-ministrul Afacerilor Europene, a explicat, într-un interviu pentru Digi24, condiţiile care au dus la schimbarea sa din funcţie.

Victor Negrescu, ministrul demisionar al Afacerilor Europene, a dat o explicaţie referitoare la condiţiile care au dus la schimbarea sa din funcţie. „Îmi doresc o Românie puternică în UE. Asta am făcut pe durata mandatului meu“, a spus ex-ministrul, la Digi24.

Negrescu a precizat că nu a fost demis, ci că şi-a „pus mandatul la dispoziţia prim-ministrului“ şi că decizia pentru demiterea sa a aluat-o Guvernul. El a evitat să o acuze pe Viorica Dăncilă şi a insistat pe faptul că în munca sa are anumite standarde lăsând să se înţeleagă că acestea nu mai corespundeau cu dorinţa partidului pe care îl reprezenta. „Discuţia a fost confidenţială şi nu pot să vorbesc despre ea. A fost o discuţie în Guvern şi decizia a fost luată“ a spus Negrescu adăugând că probabil că altcineva va fi capabil să termine ceea ce el a început la minister.

„Eu ştiu doar că au fost mulţumiţi de activitatea mea ministerială“, a spus Negrescu  cu referire la şedinţa de Guvern în care s-a decis demiterea.

Referitor la împărţirea atribuţiilor ministrului Afacerilor Europene,Negrescu a spus că nu este vorba despre atribuţii, ci despre „capacitatea de a putea lucra împreună cu ceilalţi în interesul ţării“. Timp de un an şi jumătate m-am simţit parte a echipei, a mai spus Negrescu, adăugând că după discuţiile purtate a dedus că nu mai aduce plusvaloare în direcţia dorită. „Sunt convins că vom lucra împreună pe mai departe“, a spus însă Negrescu.

Negrescu: PSD este un partid european

„Voi susţine tot timpul calea europeană. Eu mi-aş dori ca, împreună cu colegii mei să avem o atitudine bazată pe dialog cu partenerii europeni“. Potrivit lui Negrescu, valorile europene sunt adânc înrădăcinate în partidul din care face parte, adică PSD.

Cât priveşte opiniile antieuropene pe care şefii politici ai PSD le-au avut în urma raportului MCV, Negrescu a evitat să le comenteze spunând doar că nu a avut loc nicio discuţie la nivelul partidului pe acest subiect. „Fiecare are dreptul la propria opţiune politică“, a spus Negrescu.

El a admis totuşi că, în urma aderării la UE, România a aceptat să cedeze o parte din suveranitatea sa. „O parte din suverantitate se duce către UE“, a spus Negrescu, adăugând că „Trebuie să dicutăm în interiorul PSD“.

„MCV este într-adevăr un raport dur, importantă ar fi reacţia nostră. Am acceptat mecanismul MCV. Acolo s-a produs principala eroare. Trebuie să fim deschişi la dialog să spunem ce nu e bine acolo, eu aş fi recomandat discuţia cu Comisia Europeană faţă în faţă şi apoi să ieşim împreună în faţa publicului“, a opinat Negrescu.

El a admis că recomandările din MCV sunt „necesare pentru România şi ar trebuie să le facem pentru noi. Ce scrie acolo trebuie acceptat de noi“.

Potrivit acestuia, România este în grafic cu procesul de preluare a preşedinţiei Consiliului UE şi că el, Negrescu, a predat lucrurile aproape finalizate. „Suntem în linie dreaptă pentru această preşedinţie“.

Referitor la controversele pe care Guvernul Dăncilă le are cu comisarul european Corina Creţu, Negrescu a spus că nu ştie care sunt problemele şi că şi aceste lucruri ar trebui rezolvate prin dialog. „Corina Creţu a făcut foarte mult pentru România şi ar trebui să accesăm atât banii europeni, cât şi pe cei din parteneriatul public/privat. I-aş invita să discute“.

De ce Liviu Dragnea n-a spus nimic despre MVC? „Nu ştiu. Ia cuvântul atunci când doreşte. Cred că şi el îşi doreşte ca Romania să fie respectată în UE. Eu cred că soluţia e dialogul“, a conchis Negrescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite