Victor Negrescu, despre banii europeni: Ne trebuie proiecte clare şi consistente, nu să aruncăm cu banii sau să îi facem pe unii bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Negrescu - FOTO Eduard Enea
Victor Negrescu - FOTO Eduard Enea

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a comentat vineri întâlnirea de la Guvern privind Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă, şi a făcut mai multe recomandări. Printre acestea, social-democratul cere guvernului ca planul să fie transparent, alocarea banilor să se facă conform cerinţelor UE şi cere formarea unei echipe la Guvern, specializată pe implementarea de proiecte.

„Cum nici varianta electorală prezentată cu fast la un restaurant în timpul alegerilor locale şi nici cea prezentată acum câteva zile în câteva slide-uri de Ministrul Fondurilor Europene nu corespund cerinţelor europene, îmi permit să fac câteva recomandări:

1. UE a solicitat realizarea planului ca urmare a unor consultări publice cu societatea civilă, partenerii sociali şi ideal, partidele politice. Nu se face planul, şi ulterior se prezintă. În multe state europene se aprobă planul de Parlament. Ideal ar fi un pact naţional agreat de toată lumea. La noi nimic. PNL ţine planul la buzunar.

2. Parlamentul European a solicitat şi recomandat o serie de alocări bugetare din plan: 40% pentru mediu (incluzând 10% pentru biodiversitate), 20% pentru digital, 10% pentru educaţie, 2% pentru sectorul cultural şi creativ, minim 7% pentru cele şase priorităţi europene (tranziţia verde; transformarea digitală; coeziunea economică, productivitatea şi competitivitatea; coeziunea socială şi teritorială; rezilienţa instituţională; politici pentru generaţiile următoare) dar şi obiective transversale suplimentare pe zona de mediu şi egalitate de gen. La noi nu se regăsesc în varianta propusă. Apropo, dacă folosim banii aşa cum nu am reuşit să o facem în cazul tabletelor, irosim fondurile. Ne trebuie proiecte clare şi consistente, nu să aruncăm cu banii sau să îi facem pe unii bogaţi.

3. Fixat la 3 ani, probabil vom avea 4 ani pentru implementarea proiectelor. Puţin timp. Ne trebuie un mecanism transparent, fără birocraţie, pentru accesarea fondurilor. Proiecte mari, strategice, care să înceapă imediat. Asta nu înseamnă să mutăm proiectele de la bugetul UE în plan sau să scoatem proiectele vechi de prin sertare, cum aţi solicitat. Sunt obiective diferite, iar Comisia nu va permite asta. Înseamnă să iniţiem multe proiecte noi, fezabile, concrete. Pentru asta ar fi bine să implicaţi autorităţile publice judeţene şi locale dar şi mediul privat.

4. Ne trebuie o echipă specială care să se ocupe de acest plan din toate ministerele. Plătiţi bine, pe rezultat, aleşi pe bază de expertiză, un grup de experţi specializaţi pe implementarea de proiecte cu putere de decizie. Toată lista trebuie făcută publică, iar activitatea trebuie comunicată permanent.

5. Trebuie să accesăm toate granturile dar şi toate împrumuturile pentru a ieşi pe plus. Altfel, dacă ne uităm la cât trebuie să alocăm pentru plan, la rata de accesare şi la faptul că vor apărea taxe noi europene, România nu va ieşi cu un câştig foarte mare. Ne trebuie un plan pentru folosirea împrumuturilor pentru investiţii şi dezvoltare”, a transmis Victor Negrescu vineri pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite