Liberalul Ciorbea, noul Avocat al Poporului, fără sprijinul PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ciorbea FOTO Arhiva Adevărul
Victor Ciorbea FOTO Arhiva Adevărul

Plenul reunit a validat astăzi numirea lui Victor Ciorbea în funcţia de Avocat al Poporului. PNL, PDL şi PPDD au părăsit plenul Parlamentului. Mandatul lui Ciorbea va fi de cinci ani de la data numirii sale, putând fi reînnoit o singură dată.

Descarcă aici CV-ul lui Victor Ciorbea

„Am fost suprins pentru că conducerea PNL mi-a promis că va vota. Pentru că e Săptămâna Mare nu pot să mă supăr nici măcar pe Tinel Gheorghe, care a fost ţărănist“, a spus Ciorbea, după votul Parlamentului. Ciorbea a primit 306 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".

PNL, PDL şi PPDD au părăsit lucrările Parlamentului şi nu au votat pentru numirea lui Victor Ciorbea în funcţia de Avocat al Poporului.

„Întrucât până în momentul de faţă nu există manifestat acest consens politic, veniţi cu o ciorbă reîncălzită, nu este nicio problemă, puteţi să vi-o însuşiţi, dar PDL nu acceptă şi nu vrea să valideze printr-un vot o mascaradă pe care doriţi să o puneţi în practică“ , a spus liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, referitor la numirea funcţiei de Avocat al Popurului.

Ieri, membrii comisiilor juridice din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat în şedinţă comună, cu 25 de voturi „pentru“ şi cinci voturi „împotrivă“, candidatura lui Victor Ciorbea pentru funcţia de Avocat al Poporului.

Ciorbea a fost propus pentru funcţia de Avocat al Poporului de către grupurile parlamentare ale PSD din Senat şi Camera Deputaţilor, dar este susţinut şi de PNL. „Nu ştiu dacă situaţia s-a schimbat peste noapte, sper să nu“, a spus Ciorbea, răspunzând unei întrebări la audieri.

Comisiile juridice s-au pronunţat asupra candidaturii lui Ciorbea prin vot secret, cu buletine de vot.

În cadrul audierilor, Victor Ciorbea a precizat că ceea ce-l recomandă pentru acest post sunt studiile juridice superioare. A absolvit Facultatea de Drept din Cluj în 1979, fiind singurul şef de promoţie pe ţară din perioada comunistă de la facultăţile de drept şi ştiinţe sociale fără ca în acel moment să fie membru al PCR.

De asemenea, la Facultatea de Drept din Bucureşti a urmat şi cursuri postuniversitare, cu specializarea în drept civil, în sens larg, iar în 1984 a fost admis la doctorat, unde a promovat cu „Summa cum laude“.

Ciorbea a mai precizat că cinci ani a fost judecător specializat în cauze civile la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, iar patru ani a activat în Direcţia Judiciară pentru Cauze Civile din Parchetul General. Din 1984 şi-a şi început activitatea didactică la Facultatea de Drept din Bucureşti, transferul efectiv realizându-se în 1988, când a fost promovat asistent, apoi lector.

Ciorbea a fost ales în 2012 senator în colegiul uninominal 7 din Bucureşti din partea USL, el fiind membru al PNL. Ciorbea şi-a anunţat, în 8 aprilie, demisia din Senat, după ce a fost ales în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Ulterior, a renunţat.

După demisia lui Crişu Anastasiu, din luna decembrie, funcţia de Avocat al Poporului a fost ocupată interimar de Ecaterina Teodorescu.

Citeşte şi:

UPDATE Parlamentul a luat act de demisia Avocatului Poporului. Cine va asigura interimatul funcţiei

Birourile Permanente ale Parlamentului s-au reunit astăzi pentru a lua act de demisia Avocatului Poporului, Crişu Anastasiu.Plenul reunit a votat, la propunerea conducerii Parlamentului, proiectul de Hotărâre privind asigurarea interimatului de către Ecaterina Teodorescu, adjunct al Avocatului Poporului.

Antonescu: Avocatul Poporului şi-a înaintat demisia. Cine este Crişu Anastasiu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi că Avocatul Poporului, Anastasiu Crişu, şi-a înaintat demisia, din motive personale.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu situaţia de la Pungeşti

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu situaţia de la Pungeşti, unde reprezentanţii instituţiei s-au deplasat pentru a discuta cu oficialităţile din cadrul primăriei, reprezentanţii Janadarmeriei şi cu participanţii la proteste, verificările fiind în curs de desfăşurare.

Crişu Anastasiu este noul Avocat al Poporului

Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului au validat, marţi, propunerea PSD pentru funcţia de Avocat al Poporului în persoana lui Crişu Anastasiu, care a obţinut 20 de voturi din partea parlamentarilor jurişti la finalul audierii.

Elena Udrea: „Numirea lui Anastasiu ca Avocat al Poporului încalcă solicitarea Comisiei Europene”

Deputatul PDL Elena Udrea consideră că propunerea USL pentru Avocatul Poporului „nu respectă recomandarea Comisiei Europene” şi aminteşte că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut ca Avocatul Poporului să fie „agreat de toate partidele”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite