Victor Ciorbea atacă la CCR ordonanţa 13. Preşedintele CCR, întrebat ce îi spune conştiinţa: „Nu vreţi să vă spun şi ce am visat azi-noapte?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a anunţat că a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la ordonanţa de modificare a Codurilor Penale. Ciorbea a explicat, pe larg, că ordonanţa are un puternic potenţial de neconstituţionalitate. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a refuzat să spună dacă va fixa termenul înainte de 10 februarie, dată de la care ordonanţa îşi produce efectele.

UPDATE Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infracţiuni a fost înregistrată vineri la Curtea Constituţională (CCR), părţile implicate trebuind să trimită punctele de vedere până pe 7 februarie. Surse politice au declarat pentru News.ro că judecarea sesizării de neconstituţionalitate ar putea avea loc până pe 10 februarie, dată după care intră în vigoare în totalitate.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a contestat la CCR ordonanta de urgenta care modifica radical codul penal. Desi s-a poziţionat constant de partea PSD, Victor Ciorbea a arătat acum multe din hibele ordonanţei de urgenţă. În primul rând, faptul ca nu exista urgenţa pentru adoptarea acestui act normativ, argument pe care CCR l-a mai invocat în trecut atunci când a declarat alte ordonanţe de urgenţă ca fiind neconstituţionale. 

De altfel, şi preşedintele Klaus Iohannis a reclamat, în sesizările trimise către CCR, faptul ca OUG nu respectă caracterul de urgenţă. Faţă de sesizările Prşedintiei, care vizau conflicte intre instituţii, sesizarea Avocatului Poporului este un demers şi mai puternic, deoarece arată chiar caracterul neconstituţional al OUG. Problema acum rămâne timpul: CCR, acolo unde PSD are majoritate, trebuie sa stabilească un termen de judecată până pe data de 10 februarie şi să declarate OUG neconstituţională, altfel, OUG intră în vigoare.

Întrebat când va fixa data judecăţii, preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Valer Dorneanu, responsabil cu stabilirea zilei de judecată, a refuzat să ofere un răspuns exact. „Vom respecta şi Constituţia, şi legea, şi legea de funcţionare şi conştiinţa noastră. Când vom primi punctele de vedere, vom stabili termenele“, a spus Dorneanu. Întrebat ce îi spune conştiinţa, preşedintele CCR a răspuns: „Nu vreţi să vă spun şi ce am visat azi-noapte? Conştiinţa mea spune bine“. 

Declaraţia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea:

Am primit aseară o scrisoare de la procurorul general prin care îmi spune să iau în seamă criticile de neconstituţionalitate. Unele idei au fost preluate chiar în textul excepţiei, pe celelalte nu am reuşit să le examinăm. Am decis să ridic excepţia de neconsttuţionalitate a ordonanţei 13. În legătură cu calitatea procesuală activă a Avocatului Poporului, regret că nu am fost în stare să rezist solicitărilor, presiunilor, unora dintre dvs. şi v-am dat un răspuns înainte să văd dacă existe precedente. Verificând şi prevederile ordonanţei, am constat că avem calitate procesuală activă de a ridica excepţia de neconstiuţionalitate. 

Guvernul menţionează ca unul dintre motive faptul că este necesar implementarea unei directive a UE. Am constata că termenul este 1 aprilie 2018, un termen suficient de lung pentru a fi dezbătută această chestiune, pe baza unui proiect de lege. Deci nu se justifică adoptarea ordonanţei de urgenţă. CCR a precizat că se justifică utilizarea OUG în situaţia în care ar fi declanşată procedura de infringement, ceea ce nu este cazul. 

Prin ordonanţa de urgenţă, s-a ţinut seama de cerinţele formulate de decizia CCR. În ordonanţa de urgenţă se foloseşte, se adaugă, şi la vătămare gravă a drepturilor şi intereselor unor persoane juridice. Se spune ori prejudiciul este mai mare, ori se aduce o vătămare. Guvernul nu defineşte ce înseamnă această vătămare gravă. Apare încă un element de imprevizibilitate care este contrară cerinţelor  constituţionale. În OUG se spune că suntem în prezenţa abuzului în serviciu doar în situaţia în care avem de-a face cu încălcarea legii. Dispoziţiile unei hotărâri de Guvern, de primării, reprezintă acte normative în sens larg. 

Daţi-o înainte cu demisia şi cu povestea dumneavoastră, vă las s-o duceţi până unde vreţi. Nu mi-e teamă de nimic. Eu am demisionat mai mult decât oricine în ţara asta şi am avut presiuni mai mari decât oricine în ţara asta şi am făcut reforme mai importante decât oricine din ţara asta. Nu mi-e frică de nimic, decât de Dumnezeu", a spus el. Ciorbea a fost întrebat şi dacă protestele din ultimele zile au avut un rol în decizia sa de a contesta la CCR Ordonanţa privind modificarea Codurilor penale, el spunând că îl interesează opiniile tuturor şi a dat exemplul unui protestatar care venea în faţa sediului instituţiei pe care o conduce. Chiar prezenţa unui om - e un prieten care trecea aproape zilnic pe aici cu o pancartă - şi ăla mă sensibilizează, l-am oprit de câteva ori, l-am chemat înăuntru, am stat de vorbă cu el. Sigur că mă interesează opinia oricărei persoane. 

Victor Ciorbea este singurul care putea contesta o ordonanţă de urgenţă la CCR în ansamblul său, fără a apela la tertipuri de genul „conflictului juridic de natură constituţională“, folosit de CSM. În timp ce demersul CSM – ce vizează mai degrabă argumente tehnice –  poate fi respins de CCR, o sesizare din partea Avocatului Poporului ar viza fondul problemei, deci ar avea şanse mai mari de reuşită. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a făcut miercuri o vizită lui Ciorbea, cu scopul de a-l convinge să conteste ordonanţa la CCR. „Avocatul Poporului a promis că va analiza cu celeritate situaţia, şi speranţa mea e că până mâine sau până poimâine va lua decizia corectă şi va sesiza CCR.  Cu siguranţă va trebui Avocatul Poporului să se uite puţin în jur şi să vadă că România este revoltată. La noi este atacat statul de drept“, a declarat preşedintele Iohannis.

Iniţial, Ciorbea a spus că Avocatul Poporului nu poate ataca CCR cu o ordonanţă a căror prevederi nu au intat în vigoare.„Noi putem ataca legile şi ordonanţele de urgenţă după ce intră în vigoare”, a susţinut Avocatul Poporului, deşi o parte a ordonanţei a intrat în vigoare, deci, din punct de vedere legal, Ciorbea ar fi acoperit.


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite