VIDEO Dezbatere Adevărul Live, despre războiul dintre Băsescu şi Ponta: Şi unul, şi celălalt au greşit făcând declaraţii despre procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că va face o analiză privind pactul de coabitare cu premierul Ponta şi se va pronunţa în cursul după-amiezii FOTO Mediafax
Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că va face o analiză privind pactul de coabitare cu premierul Ponta şi se va pronunţa în cursul după-amiezii FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că astăzi va analiza pactul de coabitare pe care l-a semnat cu premierul Victor Ponta. „Mesajul pe care eu îl dau este că nu-l mai girez pe Victor Ponta, care s-a băgat cu bocancii în Justiţie. Multe i-am tolerat lui Ponta”, a afirmat Băsescu în cadrul emisiunii „Evenimentul Zilei”.

Cum a ajuns să se prăbuşească pactul de coabitare, cât mai este până la izbucnirea unui nou conflict între preşedinte şi premier, dar şi care sunt consecinţele unui război politic la vârf au fost subiectele dezbătute, în cadrul emisiunii Adevărul Live, de jurnaliştii „Adevărul”, Liviu IoluIon M. IoniţăDan MarinescuGrigore Cartianu şi de specialistul în geopolitică  Marius Văcărelu.

 Principalele declaraţii:

Dan Marinescu: E bucuria televiziunilor de ştiri pentru că a apărut şi Victor Ponta la Antena 3, fiecare cu televiziunea lui. Am început să mă satur de problemele serioase când dicută. Părerea mea este că nici unul, nici altul nu sunt duşi la biserică raportat la lucrul acesta (n.r. justiţie).

Marius Văcărelu: Trebuie să înţelegem că nu declaraţiile trebuie să ne irite, ci faptele, iar faptele nu sunt cele mai grozave, iar aceste lucruri sunt observate. Celelalte ţări au o opinie formată de ţara noastră. Lucrurile sunt prevăzute, cunosc foarte bine ce se întâmplă aici. Pe plan extern, lucrurile nu sunt prea simple, declaraţiile de ieri ale miniştrilor francezi nu au fost favorabile, se apropie şi alegerile europarlamentare.

Despre Franţa: Una este declaraţia care o faci în altă ţară şi alta ce spui în ţara ta. Premierul Franţei este responsabil în faţa ţării sale. Această declaraţie a tăiat o parte din aripile unora.

Dan Marinescu: Pactul de coabitare, când a fost semnat anul trecut, a fost semnat la presiune externă. Ni s-a cerut să ne înţelegem, aşa s-a semnat. Acum, ca să-l denunţi, ori preşedintele are semnale că tări precum Franţa nu este mulţumit cu actualul Guvern, ori acum sună cancelariile germane şi le spune ce gândesc. 

Despre declaraţiile lui Victor Ponta

Dan Marinescu: După mine, ieşirea de aseară  a lui Ponta a fost pentru baronii PSD. Nu poţi să faci abstracţie că acel procuror finalizase dosarul „Referendumul“, a lui Liviu Dragnea. Ca premier trebuie să te gândeşti că, dacă îl schmbi acum, o să-mi sară aştia în cap. Victor Ponta trebuia să nu se bage.

Ion M. Ioniţă:  Nu cred că denunţă pactul. Este o ameninţare. Sunt de condamnat (declaraţiile lui Ponta). În calitate de şef de Guvern să vii să vorbeşti aşa despre acel procuror. Declaraţiile lui vor ajunge la Bruxelles. Să spună analiştii că sunt dosare politice, nu premierul. Este o declaraţie absolut de neconceput. O declaraţie ca asta va fi dezastruoasă pentru raportul MCV.

Marius Văcărelu: În toate Constituţiile statului, statul este definit mai întâi ca stat de drept, apoi stat democratic. Magistraţii se supun numai legii. Domnilor politicieni, dacă sunteţi atât de curaţi, de ce faceţi parte dintr-o urmărire penală?  Este posibil ca marile puteri să se uite şi la administraţia locală şi la puterile de acolo. În fond, din punct de vedere juridic, statul român este prizonierul acestor oameni care au ajuns în funcţiile acestea. Vine iarna, preţurile nu scad, ci cresc. Toate aceste chestiuni se acumulează. 

Candidatul oficial al USL, Crin Antonescu, este pus în dificultate. Ce face? Merge mai departe în USL, nu merge.

Adevărul Live: A început numărătoarea inversă! Au rămas câteva ore până la începerea războiului dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta 


Despre alegerile prezidenţiale:

Marius Văcărelu: Oricare din cei noi patru, într-o competiţie reală, am avea mai multe şanse.

Dan Marinescu: Traian Băsescu, de când au apărut protestele este într-o cursă de a capitaliza electoratul şi încearcă diverse formule. Vrea să o introducă pe scenă pe doamna Mungiu. Marele câştig al protestatarilor este că, indiferent de numărul lor, au reuşit să le dea de muncă politicienilor, să conteze părerea lor.

Ion M. Ioniţă: Boc nu a spus niciodată că se va opune. S-a chinuit domnul preşedinte să-l dea jos. Elena Udrea spunea că Boc trebuie să plece. A încercat Mişcarea Populară şi nu are mult succes. Caută un personaj politic să urce pe un val. Este o mişcare vocală care influenţează. Sunt oameni activi în domeniul virtual (n.r. protestatarii).

Despre cazul Papici

Dan Marinescu: Întreb de ce nu l-a schimbat pe Papici mai demult, de ce acum când s-a încheiat dosarul Dragnea. Băsescu era în tandem cu Victor Ponta şi Voiculescu cu Morar. Sunt antipatii, duşmănii.
 
Grigore Cartianu: Ceea ce a făcut premierul Ponta în Justiţie se va regăsi în raportul MCV. Ceea ce a făcut Ponta ne duce în vremea lui Năstase. Victor Ponta a făcut un gest de golănie politică. Dacă procurorul general i-a prelungit mandatul lui Papici, cum să-l arunce aşa. Premierul nu poate să spună că i s-a sfârşit mandatul. Să nu ne prostească. Trebuie să dea o explicaţie validă.

Băsescu a ameninţat şi i-a dat şi un ultimatum lui Ponta. Dacă era hotărât, îl denunţa. Cum adică mă gândesc? Adică ce aştept? Declaraţiile de imixtiune politică au fost făcute. Capul lui Merkel numai la Papici şi la Băsescu nu stă acum. Iată ce înseamnă să ştii politică, să fi făcut o viaţă politică (n.r. Ion Iliescu). Ce l-a apucat pe Ponta să facă scandalul acesta?

Despre declaraţiile vicepremierului rus Rogozin:

Marius Văcărelu: În fiecare ţară este necesar să existe politicieni de tip provocator, să spună nişte lucruri pe care trebuie să le spună. Cetăţeanul Rogozin este cunoscut pentru formulările sale. Faptul că România nu anexează, este clar. Este doar un mesaj căruia nu i-a acordat foarte mare importanţă în România. Politicienii sunt puţini ca număr. Dacă Putin va spune că totuşi este necesar sau nu, se va executa ce spune preşedintele. Noi trebuie să facem disociere între mesajele politice şi ce se întâmplă în spate. Trebuie să înţelegem că, din punct de vedere geografic, nici România nu poate scăpa de Rusia, nici invers.

Dan Marinescu: Exporturile de vin din Moldova contează mult în PIB-ul lor. UE  a dat liber la importul de vinuri din Moldova. Mi s-a părut primul act concret în care UE atrage Moldova, până atunci au fost numai declaraţii.

Citeşte şi:

Băsescu: „Ponta s-a băgat cu bocancii în Justiţie de dragul lui Dragnea. Mă gândesc să denunţ pactul de coabitare“

Invitat în cadrul emisiunii „Evenimentul zilei” de la B1TV, preşedintele Băsescu Traian a declarat, joi, că va face o analiză privind pactul de coabitare cu premierul Ponta şi se va pronunţa în cursul după-amiezii, menţionând că cel mai important punct, independenţa Justiţiei, „s-a prăbuşit ieri” şi acest lucru îl face să se îndrepte spre denunţarea acestui pact.

Ponta: „Eu nu denunţ pactul cu Băsescu“

Premierul Victor Ponta i-a replicat lui Traian Băsescu, spunând că el nu va denunţa parcul de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu deşi acesta l-a încălcat de sute de ori până în prezent şi arată că gestul şefului statului de a discuta cu procurorul general reprezintă o brutală ingerinţă în justiţie.

Traian Băsescu, despre cazul Papici: „Niţu, Cazanciuc şi Ponta au compromis România“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, referitor la recentele schimbări la nivelul DNA, că este o imixtiune a politicului, ca urmare a anunţului privind începerea urmăririi penale în cazul lui Dan Voiculescu şi finalizarea dosarului lui Liviu Dragnea.

Băsescu, despre alegerile prezidenţiale: „Ponta ar putea fi bătut de un candidat ca Boc“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite