Victimele colaterale ale războiului între Clotilde Armand şi adversarii politici: o grădiniţă pentru copii hipoacuzici. Ce acuzaţii sunt aduse primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1. FOTO Facebook Clotilde Armand
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1. FOTO Facebook Clotilde Armand

Disputele primarului de la Sectorul 1, Clotilde Armand, cu adversarii politici nu au ca rezultat doar faptul că nici până acum nu este aprobat bugetul pe 2021, ci şi faptul că persoane care ar trebui să fie ferite de luptele politice, cum este cazul a peste 100 de copii hipoacuzici, ajung să fie prinse la mijloc.

Peste 100 de copii de la Grădiniţa Specială pentru Hipoacuzici numărul 65 au trecut în online de mai mult de o lună, după ce instituţiei i-a fost comunicat un raport de risc seismic realizat în decembrie 2019, aşadar cu un an şi patru luni în urmă. Raportul indică gradul de risc seismic I, deşi clădirea este fără etaj şi arată bine, potrivit unor surse politice. Prin urmare, clădirea era considerată un pericol pentru cei care învăţau sau îşi desfăşurau activitatea în instituţie.  

Surse politice susţin că raportul privind riscul seismic a fost adus după unele contre între conducerea grădiniţei şi actuala conducere politică a Primăriei Sector 1, adică edilul Clotilde Armand. Prin urmare, după o şedinţă a conducerii şcolii, de la jumătatea lui martie, s-a luat decizia trecerii în online până e remedierea situaţiei generată de raportul de risc seismic, adică realizarea unei contraexpertize. Conducerea şcolii s-a adresat mai întâi Primăriei Sectorului 1 pentru rezolvarea situaţiei, iar părinţii au cerut audienţe la edil, pentru a întreba dacă va fi rezolvată situaţia.

Consilierul general Diana Mardarovici a precizat pentru „Adevărul” că termenul iniţial dat de Primărie Sectorului 1 pentru rezolvarea situaţiei a fost de două săptămâni, iar acest lucru se întâmpla la jumătatea lui martie. De altfel, la finalul lunii martie, Sebastian Burduja, preşedinte PNL Sector 1 atrăgea atenţia că nu s-au mişcat deloc lucrurile pentru a debloca situaţia de la Grădiniţa pentru Hipoacuzici: „Problemele Sectorului 1 sunt tot mai grave, tot mai urgente şi, în loc să avem soluţii la aceste probleme, cum este celebra grădiniţă din cartierul Aviaţiei - grădiniţa pentru copii hipoacuzici - unde nu s-a găsit nici până astăzi o soluţie... Primarul nu a găsit o soluţie, sunt alte priorităţi pe agenda dânsei. De exemplu, această situaţie cu contractul de prestări ale serviciului de salubritate. Sunt alte probleme urgente. Repet, sunt copii hipoacuzici în Sectorul 1 care, în acest moment, învaţă online. Trebuie găsită o soluţie pentru aceşti copii şi pentru părinţii lor. Sunt zeci de părinţi disperaţi care ne scriu. Este în apanajul primarului să găsească o soluţie”, a afirma Burduja pe 30 martie, potrivit DC News.

Cu toate acestea, nimic nu s-a mai întâmplat, adică Primăria să aloce bani pentru contraexpertiză, pentru că nu este adoptat noul buget şi nu ar putea fi făcute investiţii, susţin surse politice, precizând faptul că puteau fi daţi bani instituţional pentru contraexpertiză. 

„Din păcate, realizarea noului raport de expertiză stagnează. Primăria Sectorului 1 motivează că nu poate semna contractul cu această firmă şi nu poate să o plătească din cauza blocarii noului buget de un conflict politic. Fiecare zi de suspendare fizică a activitatii didactice şi terapiilor specifice produce mult rău copiilor, determinând regresul acestora. Terapia şi grădiniţa online pentru copiii preşcolari hipoacuzici, cu autism sau cu surdo-cecitate nu reprezinta o soluţie reală. Chiar şi o săptămână în care aceşti copii nu au acces la terapie şi la grădiniţă poate să determine regrese majore, iar acest lucru poate fi dovedit în multe cazuri chiar cu documente medicale”, se arată pe Facebook o pagină a părinţilor de la grădiniţa care se confruntă cu probleme.

Acest lucru i-a determinat pe părinţii copiilor să înceapă să strângă bani pentru a plăti contraexpertiza. Punctul de vedere intermediar este că imobilul unde este grădiniţa ar avea risc seismic 3, deci ar putea fi reluate fără probleme activităţile educaţionale. Surse politice din Consiliul Local au precizat faptul că inginerul care se ocupă de contraexpertiză va putea finaliza raportul în maxim o săptămână din momentul în care sunt strânşi banii pentru a fi făcută plata. Prin urmare este aşteptat raportul final de expertiză, după ce părinţii vor reuşi să strângă banii pentru a-l plăti.

„Credem că singura soluţie morală este decuplarea problemei de orice conflict politic sau de altă natură, care produce blocaje în cadrul Primăriei. Pentru aceasta, am pornit o campanie de strângere de fonduri susţinută de asociaţia Darul Sunetului pentru copii hipoacuzici. Avem nevoie de aproximativ 18.000 de lei (~3.600 de euro) pentru noua expertiză şi avem nevoie de sprijinul dumneavoastră”, se arată în pagina de Facebook a părinţilor care se ocupă de strângerea banilor pentru contraexpertiză.

Şantaj politic

Surse politice din PNL susţin că prin modul în care procedează actuala conducere a primăriei arată doar faptul că e dispusă să meargă pe şantaje politice pentru a trece proiectul de buget. Situaţia de la Grădiniţa pentru Hipoacuzici ar fi unul din punctele prin care consilierii PNL ar fi convinşi să susţină adoptarea bugetului la următoarea dezbatere a acestuia. De altfel, în ultimele luni consilierii USR-PLUS şi Clotilde Armand au fost mai mult în dispută cu liberalii de la sector, decât cu social-democraţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite