Vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu: România este o lume a Răsăritului, un Răsărit foarte puţin iubitor de democraţie

Vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu: România este o lume a Răsăritului, un Răsărit foarte puţin iubitor de democraţie

Răzvan Theodorescu

România este "o lume a Răsăritului", un Răsărit "foarte puţin iubitor de democraţie", iar viitorul nostru nu poate fi altul decât al locului unde ne aflăm, în Europa Orientală, a declarat joi vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, în cadrul unei dezbateri desfăşurate la fundaţia lui Adrian Năstase.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Noi suntem o lume a Răsăritului. Că e bine, că e rău, aşa ne-a aşezat Dumnezeu şi mentalul nostru este un mental răsăritean. Răsăritul Europei, din care noi facem parte. Răsăritul acesta este foarte puţin iubitor de democraţie. Este foarte iubitor de autocraţie, spre deosebire de lumea cealaltă, occidentală", a spus Răzvan Theodorescu.

"Mulţi m-au etichetat atunci când am vorbit despre cei doi mai jucători europeni care sunt în afara Uniunii Europene şi de care nu poţi să nu ţii seamă - cei doi jucători de tradiţii imperiale, de tradiţii absolutiste, cei doi jucători care se numesc pe de o parte Rusia lui Putin şi Turcia lui Erdogan", a adăugat academicianul.

Theodorescu susţine că România nu poate fi cuprinsă în zona Europei Centrale.

"N-avem ce căuta în Europa Centrală, în Europa lui Kafka, a lui Musil, a lui Brod, a lui Zweig, a lui Kundera. Aia este o altă lume, este lumea austrocraţiei, o lume de alte tradiţii, cu care noi nu avem nimic, lumea protestantă şi lumea catolică, extrem de respectabile, dătătoare de măsură pentru Europa Occidentală şi pentru periferia ei creatoare, care este Europa Centrală", a spus academecianul. 

Dezbaterea "Între unitate şi contradicţie: cele două Europe", ce a avut loc la sediul Fundaţiei Europene "Titulescu", a fost moderată de preşedintele fundaţiei, Adrian Năstase.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: