Vicepreşedinta Camerei Deputaţilor cere sancţionarea parlamentarilor care nu poartă mască de protecţie în plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României- Camera Deputatilor FOTO: Shutterstock
Parlamentul României- Camera Deputatilor FOTO: Shutterstock

Vicepreşedinta Camerei, Cristina Prună (USR-PLUS), a propus miercuri Biroului permanent sancţionarea deputaţilor care nu poartă mască la lucrările plenului sau o poartă necorespunzător. Biroul permanent a decis să mai existe o discuţie într-o şedinţă viitoare a Comitetului liderilor de grup.

Cristina Prună îşi motivează propunerea spunând că mai mulţi colegi deputaţi au participat în mod repetat la şedinţele plenului Camerei Deputaţilor fără a purta mască sau purtând-o neconform, iar presa a difuzat multiple astfel de cazuri.

Vicepreşedinta Camerei a subliniat că legea prevede amenzi între 500 şi 2.500 lei pentru nepurtarea măştii de protecţie.

„Din lecturarea Ordinului nr. 874/01/2020, rezultă că unica excepţie legală privitoare la nepurtarea măştii în plenul Camerei Deputaţilor este aceea în care deputatul deţine o adeverinţă medicală eliberată de medicul de medicina muncii din cadrul Parlamentului, de unde reiese că persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenerare. În lipsa prezentării actului medical menţionat mai sus, eliberat de medicul de medicina muncii din cadrul Parlamentului, deputatul care nu poartă mască în plen săvârşeşte contravenţia menţionată în preambul şi i se poate aplica o amendă între 500 lei şi 2.500 lei.

Aşadar, solicit respectuos Biroului permanent să dispună serviciilor competente din Camera Deputaţilor să ia măsuri prin care:

-Să solicite fiecărui deputat care nu poartă mască sau o poartă neconform un act medical eliberat de mediul de medicina muncii, din care să rezulte că suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

-În lipsa prezentării actului medical, să interzică accesul în şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi să sesizeze de urgenţă organele competente să constate şi să sancţioneze contravenţia săvârşită de colegul deputat.

Subliniez că, în primul rând parlamentarii, care fac parte din autoritatea legiuitoare, sunt primii care trebuie să respecte dispoziţiile legale pe care ei înşişi le dictează, fiind astfel un exemplu şi pentru societate”, arată Cristina Prună în cererea transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Plenul Camerei Deputaţilor de marţi a fost întrerupt mai multe minute din cauza unor parlamentari care au refuzat să poarte masca de protecţie corespunzător. Preşedinta de şedinţă, Cristina Prună, le-a atras atenţia deputaţilor Daniel Ghiţă şi Dumitru Coarnă de la PSD, precum şi lui Lucian Florin Puşcaşu de la AUR, care purtau masca sub nas, transmiţându-le că trebuie să o poarte corespunzător ori să părăsească sala.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite