Vicepremierul Ungariei, săgeţi la adresa României: Nu vreau ca ambasadorul nostru să fie chemat la recepţia de 1 Decembrie. Aţi promis autonomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a afirmat, vineri, la Băile Tuşnad, că nu vrea ca Ministerul Afacerilor Externe să-l mai cheme pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti la recepţia de 1 Decembrie şi a subliniat că oricine are dreptul la autonomie.

„Deci, am eu o singură rugăminte, nimic altceva. Vă rog frumos să citiţi, să recitiţi declaraţia de la Alba Iulia, atât. La Alba Iulia s-a redactat textul şi nu s-a pus problema atunci, nici măcar nu s-a dezbătut problema, că ar trebui sau n-ar trebui să fie promisă autonomia secuilor, maghiarilor şi saşilor. Nici nu s-a pus problema asta, toată lumea, românii, toate partidele, toate grupurile, cum vreţi dumneavoastră să formulaţi, toată lumea, toţi românii au fost de acord: «da, într-adevăr, maghiarii din Transilvania, saşii din Transilvania au dreptul la autonomie, trebuie să fie garantată autonomia lor», aşa scrie în declaraţia de la Alba Iulia“, a afirmat reprezentantul Budapestei, potrivit Agerpres. 

„Aţi promis autonomie, aţi promis drepturi maghiarilor, saşilor, minorităţilor din România, atât trebuie să faceţi, nimic altceva. Mai ales că acum facem parte, atât dumneavoastră, România, cât şi noi, Ungaria, din comunitatea europeană şi noi, ungurii, nu cerem altceva decât ceea ce se acordă şi celorlalte minorităţi. Da? Atât. Vă rog frumos. Vorbim de lucruri importante aici şi serioase", a completat în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad vicepremierul Ungariei.

Semjén Zsolt a punctat faptul că maghiarii respectă Centenarul şi faptul că românii sărbătoresc în fiecare an ziua de 1 Decembrie, dar a adăugat că şi-ar dori ca pe 1 Decembrie 2018 ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zakonyi Botond, să nu mai fie invitat la Ministerul Afacerilor Externe. „Nu vreau să spun ce este adevărul istoric, trebuie să fie foarte clară poziţia noastră faţă de Trianon şi cine altcineva ar putea să explice poziţia noastră decât noi. Eu un singur lucru cer de la prietenii noştri români la 1 decembrie 2018 şi nu vreau să mă complic şi să amestec, dar nu vreau ca domnul ambasador Zakonyi să fie iar chemat la Ministerul Afacerilor Externe (n. red. la recepţia de Ziua Naţională a României)“, a subliniat Semjén. 

Oficialul de la Budapesta a mai arătat că „oricine are dreptul la autonomie“, inclusiv românii din afara graniţelor şi a adăugat că solicitarea de autonomie a maghiarilor nu este ceva ieşit din comun, ci este un lucru normal în Uniunea Europeană. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite