Vicepremierul Dragnea oferă un „mercato“ pentru traseişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, legătura dintre Guvern şi baronii locali
Liviu Dragnea, legătura dintre Guvern şi baronii locali

Vicepremierul Liviu Dragnea va propune o lege prin care aleşii locali, timp de câteva zile, vor putea trece în alt partid fără să-şi piardă mandatul. Tactica lui Dragnea seamănă cu perioada de mercato din fotbal, când se pot face transferuri de jucători într-o perioadă limitată de timp.

Liviu Dragnea - cel care, din postura de ministru al Dezvoltării Regionale, împarte banii de la buget şi, astfel, ia pulsul primarilor şi baronilor locali din întraga ţară - vine cu o propunere inedită care să le dea liber la traseism aleşilor locali, chiar în prag de alegeri prezidenţiale. „Mă gândesc dacă nu ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ în care, timp de două săptămâni, toţi aleşii locali să opteze unde doresc să activeze. Atunci au fost 45 de zile. E nevoie să se limpezească scena politică. Voi prezenta premierului varianta asta de lege“, a afirmat Dragnea.

Aşadar, vicepremierul vrea să modifice, doar temporar, legea care stipulează că un ales local - fie el primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte de Consiliu Judeţean – îşi pierde funcţia, dacă, în timpul mandatului, trece de la un alt partid decât cel în care active când şi-a obţinut funcţia. Conform spuselor lui Dragnea, primarii sau alţi aleşi locali vor avea la dispoziţie două săptămâni pentru „a se transfera“ la alt partid. Practic, găselniţa lui Dragnea este o modalitate ingenioasă de a fenta legea prin lege.

Vicepremierul a găsit şi un pretext oficial pentru care susţine acest proiect legislativ: apariţia unor noi partide pe scena politică. „Se instalează instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor noi partide şi mulţi primari, pe care nu îi condamn, care susţin un partid nou sau altul. Sunt probleme cu majorităţile. Vrem să nu avem sincope în şedinţele de Consiliu Local sau Consiliu Judeţean şi să ne trezim în doi ani în blocaje instituţionale“, a spus Dragnea.

De fapt, nu este vorba despre niciun blocaj instituţional, ci de faptul că PSD, deşi se află la guvernare, a pierdut puterea în unele consilii locale şi judeţene. După ruperea USL, în multe judeţe din ţară, PNL s-a aliat cu PDL, au format alte majorităţi şi au schimbat vicepreşedinţi de CJ sau viceprimari PSD, însă activitatea instituţională a funcţionat normal.

În plus, nici argumentul că „aşa s-a întâmplat şi în 2006“ nu se susţine. În urmă cu opt ani, într-adevăr, aleşii locali au avut la dispoziţie 45 de zile să-şi aleagă partidul, însă această perioadă a fost stabilită înainte ca Legea aleşilor locali să fie modificată, în sensul în care trasesismul urma să fie interzis. Altfel spus, aleşii locali au primit atunci o ultimă şansă de a-şi alege familia politică, după care uşile s-au închis, odată cu adoptarea Legii 249/2006, cunoscută ca legea împotriva trasesimului politic. Mai mult, în 2006, când a fost promulgată noua formă a legii, legiuitorul a urmărit tocmai acest lucru: să-i facă pe primari captivi ai partidelor de pe urma cărora au ajuns primari. În plus, dacă nu mai rezistă în niciun chip în partid, au posibilitatea de a demisiona şi de a candida din nou, de pe listele altor formaţiuni, însă, de obicei, nu vor să rişte o înfrângere.

Liviu Dragnea nu a pomenit nimic de un alt aspect important al legii: PSD va putea racola primari la bucată pentru campania electorală, momindu-i cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. „Am semnale din ţară, de câteva săptămâni se fac presiuni politice asupra primarilor PDL pentru a se înscrie în Asociaţia UNPR, presiuni însoţite de promisuni de deblocare a fondurilor europene şi de abundenţă a fondurilor guvernamentale către circumscripţii“, a spus prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu.

Asociaţia UNPR funcţionează, oficial, ca un ONG. În realitate, este o antecameră a PSD, după modelul Fundaţia Mişcarea Populară, care îi găzduieşte pe primarii plecaţi neoficial din PDL, tocmai ca să nu-şi piardă mandatul. Cele mai relevante nume sunt Gheorghe Ştefan, Pinalti, de la Piatra Neamţ, şi Emil Boc, primarul Clujului, care în acte sunt democrat-liberali, însă, în realitate, fac campanie pentru PMP.

„Parlamentul, în pasivitate“
Planul expus de Liviu Dragnea poate fi dus la bun sfârşit, rapid, prin două căi juridice: ordonanţă de urgenţă promovată de Guvern sau proiect de lege, adoptat în procedură de urgenţă de Parlament. Parlamentarii jurişti ai PSD nu se complică cu un proiect de lege şi spun deschis că se aşteaptă la o nouă ordonanţă de urgenţă emisă de premierul Victor Ponta, care să oprească, temporar, efectele legii în vigoare. „Cred că propunerea domnului Dragnea va fi promovată prin ordonanţă de urgenţă, pentru că sesiunea parlamentară va debuta la începutul lunii septembrie şi, de obicei, în primele zile de lucru, Parlamentul se află într-o stare de pasivitate“, ne-a spus Florin Iordache, deputat PSD, unul din specialiştii partidului în chestiuni juridice, cel care a coordonat acţiunile din „marţea neagră“ a anului 2013.

Metoda ordonanţei este calea facilă, pentru că produce efecte imediat. În schimb, o lege intră mai greu în vigoare: mai întâi trebuie dezbătută, apoi adoptată, apoi trimisă la Preşedinţie spre promulgare, iar şeful statului o poate întoarce în Parlament. „De ce să ne ascundem? Sunt o grămadă de primari care vor să treacă la alt partid. De exemplu, din PNL vor să meargă cu Tăriceanu, din PDL vor la Udrea. De ce să-i ţii cu forţa?“, se întreabă, retoric, Florin Iordache.

Senatorul Ion Chelaru spune că în această săptîămână se va stabili forma finală a proiectului de ordonanţă care va ajunge pe masa premierului. „Se va merge pe ideea că timp de două săptămâni aleşii locali pot să aleagă din ce partid fac parte.În acest timp, trebuie să demisioneze şi să se înscrie cu acte în noua formaţiune politică. Sigur, după ce expiră acele zile, se va reveni la legea actuală, care interzice traseismul. Mă văd cu domnul Dragnea zilele următoare şi stabilim exact. Trebuie să găsim o formulare corectă a legii, care să nu le dea posibilitatea colegilor din PDL să o atace la CCR“, a spus Chelaru.

„Nu va ţine, domnule Dragnea!“

Colegii din PDL au hotărât deja că vor contesta legea la CCR, ba chiar mai mult, vor merge şi la Comisia de la Veneţia, insituţie ce supraveghează legislaţia electorală a ţărilor europene. „Le cer public să nu adopte ordonanţa, nu o să fie uşor să treacă, nu o să fie uşor să o aplice, o spun pe baza cunoştinşelor juridice. Nu va ţine, domnule Dragnea!“, a ţipat Predoiu din opoziţie, care a menţionat că, dacă Ordonanţa va fi adopată de Guvern, PDL o va ataca la Avocatul Poporului şi ulterior, dacă va deveni lege, la Curtea Constituţională. Şi Monica Macovei a criticat dur intenţia vicepremierului PSD. „Dragnea vrea să legalizeze o ilegalitate: migraţia politică în rândul aleşilor locali. Este un alt atac al PSD la funcţionarea statului de drept, după modelul marţea neagră, pentru că PSD încearcă să acapareze puterea şi să controleze întreaga ţară“, a scris Macovei pe blog.

Dragnea a îngropat marile proiecte
Imediat după ce s-au instalat la guvernare, PSD anunţa frenetic ample reforme administrative: descentralizarea şi regionalizarea. Părintele acestor două mari proiecte a fost numit chiar Liviu Dragnea. „Sunt toate condiţiile de reuşită: 70% în Parlament, voinţă politică, determinare din partea Guvernului, nu este an electoral“, spunea vicepremierul Dragnea, la începutul anului 2013. Însă, după mai bine de un an şi jumătate de la preluarea puterii, ambele proiecte plecate din bagheta lui Dragnea sunt îngropate. În schimb, vicepremierul a găsit soluţii de moment pentru a-i motiva pe baroni înaintea campaniei: le-a oferit posibilitatea de a face parte din conducerea companiilor subordonate Primăriilor, fără a mai avea probleme cu ANI, iar acum le deschide o portiţă spre traseism.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite