„Viaţa şi moartea“ OUG 13. Cele 13 momente-cheie ale ordonanţelor care au scos românii în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, legile de respingere a OUG 13 şi de aprobare a OUG 14. Întreg scandalul ordonanţei care modifica legislaţia penală a început cu o lună în urmă, iar începerea remedierii situaţiei, prin adoptarea unei alte ordonanţe, a fost hotărâtă de Guvernul Grindeanu în urmă cu trei săptămâni, după ample proteste desfăşurate în toată România.

Iminenţa adoptării unor ordonanţe privind modificarea legislaţiei penale a fost constatată de şeful statului şi societatea civilă pe 18 ianuarie. Cu o seară înainte, în mediul public apăruse informaţia că la Ministerul Justiţiei se lucrează la mai multe proiecte privind Codul Penal, Codul de procedură Penală, dar şi la un act normative referitor la graţierea mai multor categorii de persoane condamnate. După adoptarea unei ordonanţe controversate, au început protestele în faţa Palatului Victoriei, timp de aproape patru săptămâni, dar au venit şi critici din partea mai multor parteneri occidental. Majoritatea parlamentară a „corectat“ ceea ce făcuse, la câteva zile după adoptarea OUG 13, printr-o altă ordonanţă. În cele din urmă, Legea de respingere a OUG 13, cea care modifica legislaţia penală, a fost promulgată de preşedinte, vineri, la fel ca şi Legea privind adoptarea OUG 14, act prin care era abrogată OUG 13.  

„Adevărul“ vă prezintă momentele cheie privind parcursul actelor normative care au nemulţumit o bună parte dintre români, partidele din Opoziţie, dar şi unii parteneri occidental.

18 ianuarie, ora 09.00 Preşedintele Klaus Iohannis a mers în dimineaţa zilei de 18 ianuarie la Palatul Victoria cu scopul de a bloca legea graţierii. După o discuţie de jumătate de oră cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şeful statului a precizat că premierul s-a angajat „să nu bage peste noapte graţierea şi amnistia în nicio şedinţă de Guvern“, ci mai întâi să le pună în dezbatere publică. „Aş mai vrea să spun câteva lucruri înainte ca presa să părăsească sala. Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Ei bine, sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni. Domnul prim-ministru s-a angajat ca graţierea şi amnistia să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de Guvern, iar când lucrurile vor fi clarificate să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege: CSM, organizaţiei judecătorilor şi opiniei publice“, declara Iohannis în şedinţa de Guvern. În acea zi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, era plecat în SUA unde urma să se întâlnească cu Donald Trump.

18 ianuarie, la prânz.  Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, anunţă, tot pe 18 ianuarie, că Ministerul Justiţiei a elaborat două proiecte. „Cele două acte vizează graţierea- dar fără acte de corupţie- şi hotărârile CCR prin care se cere să fie pusă în concordanţă legislaţia penală. Cele două acte au fost transmise tuturor celor interesaţi. În momentul în care vom avea avizele de susţinere, vom relua discuţiile. În acest moment, Ministerul Justiţiei şi-a asumat răspunderea pe cele două prioiecte“, a declarat Iordache.

22 ianuarie. Peste 20.000 de oameni au ieşit să protesteze în Bucureşti faţă de intenţia Guvernului de a adopta ordonanţele prin care era modificată legislaţia penală. Klaus Iohannis a mers şi el în Piaţa Universităţii. „O gaşcă de oameni politici, cu probleme penale, vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Aşa ceva nu se poate admite! Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi“, a declarat Iohannis, prezent în mijlocul protestatarilor.

23 ianuarie. Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că va demara procedurile pentru organizarea unui referendum, ca românii să spună dacă sunt sau nu de acord cu legea graţierii şi cu modificarea Codului penal. „Voi începe demersurile pentru un referendum, prin care românii vor putea să se exprime, să spună dacă sunt de acord cu acest demersuri sau nu. Fiindcă atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD.“, declara Iohannis la un eveniment dedicate Unirii din 1859.

31 ianuarie, ora 22.15. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat adoptarea Ordonanţei 13/2017 princ are erau modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Guvernul dezincrimina printr-o Ordonanţă de Urgenţa (OUG) care nu a fost pe ordinea de zi, abuzul în serviciu, infracţiune de care este acuzat, printre mulţi alţi politicieni, şi Liviu Dragnea. OUG a fost publicată în Monitorul Oficial la ora 01.20. Potrivit textului, o parte a ordonanţei îşi făcea deja efectele, iar o altă parte se aplica peste 10 zile. În urma anunţului, în Bucureşti, peste 15.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului.

1 februarie. Preşedintele Klaus Iohannis îi transmite o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care îi cere să abroge ordonanţa de urgenţă care a modificat, în miez de noapte, legislaţia penală în favoarea infractorilor. Şeful statului atrage atenţia că această ordonanţă produce efecte negative asupra statului de drept.

2 februarie. Liviu Dragnea anuţă, după o şedinţă a Comitetului Politic Executiv, faptul că Guvernul PSD nu va retrage ordonanţele. „Guvernul a executat puterea în mod legitim, în baza votului primit de la cetăţeni. Orice încercare de subminare a activităţii Guvernului este o tentativă de destabilizării României prin mijloace mai mult sau mai puţin legale“, declara Dragnea care preciza că partidul nu va face niciun pas înapoi.

5 februarie, după-amiază. Ordonanţa de urgenţă nr. 13, care a modificat radical Codul Penal şi a scos sute de mii de oameni în stradă, a fost abrogată de Guvern. Premierul Sorin Grindeanu nu a făcut nicio declaraţie de presă după şedinţă, decizia fiind comunicată printr-un comunicat de presă.

5 februarie, seara. Aproximativ 500.000 de oameni au ieşit să protesteze în toată ţara faţă de ordonanţa care modifica legislaţia penală. În faţa sediului Guvernului s-au strâns aproximativ 250.000 de oameni.

7 februarie. Preşedintele Klaus Iohannis a mers în plenul Parlamentului şi a ţinut un discurs despre situaţia politică şi social. Acesta a criticat PSD şi Guvernul Grindeanu. Răspunsul social-democraţilor a fost ieşirea din sală în tmpul discursului.

9 februarie. Florin Iordache îşi dă demisia din funcţia de ministru al Justiţiei. Interimatul e preluat de Ana Birchall, ministrul delegate pentru Afaceri Europene.

21 februarie. Parlamentul a adoptat Legea de respingere a OUG 13 şi Legea de aprobare a OUG 14, cele două acte fiind susţinute aproape de toţi aleşii.

24 ianuarie. Klaus Iohannis a promulgat Legea respingere a OUG 13 şi Legea de aprobare a OUG 14.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite