Verdictul analiştilor: Cea mai dezechilibrată campanie electorală. „Ponta a indus ideea de candidat dorit de toată lumea, iar Iohannis a fost reactiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Victor Ponta şi Klaus Iohannis

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ susţin că am asistat la cea mai slabă, dezechilibrată şi agresivă campanie electorală din ultimii 25 de ani.

Punctul culminant al campaniei electorale au fost cele cele două dezbateri electorale televizate, în care Victor Ponta şi Klaus Iohannis s-au întâlnit faţă în faţă. Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ susţin că am asistat la o campanie dezechilibrată, din perspectivă mediatică şi politică. „Un bloc politic sudat şi omogen s-a luptat cu o alianţă fragilă şi conjuncturală, incapabilă de coerenţă politică şi strategică“, ne-a declarat analistul politic Dan Ionescu. 

Şi politologul Adi Zăbavă este de părere că a fost o campanie slabă, în care subiectele fără legătură cu campania prezidenţială au ţinut capul de afiş. „Alegerile prezidenţiale sunt, în primul rând, despre persoane, despre emoţie, în toate formele ei, şi de aceea a fost o campanie agresivă, o campanie cu multe atacuri la persoană“, ne-a declarat politologul Adi Zăbavă. 

În ceea ce-l priveşte pe Klaus Iohannis, politologii susţin că acesta a avut o campanie deosebit de slabă, aproape inexplicabil de slabă pentru un candidat cu atât de multe şanse şi „speranţe investite“ în persoana sa. 

„A ales să fie cât se poate de formal prin mai multe vizite în teritoriu şi discursuri în cadrul unor mitinguri aranjate de către ACL. A publicat un program personal din care nu a mai ieşit şi pe care l-a promovat aproape exclusiv în rândul activului de partid. În rest a fost reactiv şi a ales să acţioneze doar când a crezut sau a simţit că Victor Ponta a întrecut măsura. Chiar şi aşa, Klaus Iohannis este beneficiarul principal al radicalizării electoratului pe care îl putem numi doar generic ”de dreapta”. Aş spune că deşi acţiunile sale şi ale staff-ului său au fost aproape inexistente, guerilla virtuală îl susţine intens, cu un grad de voluntariat admirabil“, ne-a declarat Dan Ionescu. Politologul mai susţine că, dacă viitorul preşedinte se va numi Klaus Iohannis, atunci Victor Ponta a pierdut în faţa unui imens val popular care s-a născut împotriva sa din cauza propriilor acţiuni şi nu la îndemnul unui contracandidat. 

Adi Zăbavă este de părere că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, a încercat, în primul tur, să creeze un profil politic, practic, inexistent. „Profilul politic creionat înaintea turului II a avut scopul de a coaliza categoriile de electorat anti-Ponta, anti-PSD şi anti-corupţie“, a mai afirmat Adi Zăbavă. 

"Ponta a indus ideea de candidat dorit"

În ceea ce-l priveşte pe candidatul PSD, Dan Ionescu este de părere că Victor Ponta a dus o campanie corectă din perspectiva formală a unor alegeri tensionate, dar „a ales să tragă tuşe mult prea puternice pe subiectele pe care le-a folosit“. „Aceste tuşe aşezate pe naţionalism, pe ortodoxism, pe unitate sau anti-Băsescu şi anti-Iohannis au trezit multe resentimente care au reuşit să se coaguleze într-un val anti-Ponta care nu a fost uriaş, dar suficient de zgomotos cât să îşi facă simţită prezenţa în spaţiul public. Victor Ponta a folosit foarte bine o reţea mare de persoane publice care să vorbească în favoarea sa şi care să spună, atunci când au considerat necesar, lucrurile pe care nu doreau să le pună în gura candidatului“, ne-a declarat Ionescu.

Analistul susţine că, dacă va ajunge preşedinte, Victor Ponta va avea o opoziţie publică majoră, dar de data asta nu una neapărat politică, ci una fragmentată şi vocală mai ales în mediul virtual. „Îi va fi uşor, din poziţia de forţă pe care i-o dă o funcţie cum e cea de preşedinte, să împiedice jocurile politice ale opoziţiei. Ce nu va putea face e să împiedice acest val anti-Ponta să se manifeste public şi posibilitatea de a-l deconta substanţial în 2016“, a conchis Dan Ionescu.

La rândul său, Adi Zăbavă susţine că Victor Ponta a incercat să inducă ideea de candidat dorit de toată lumea. „Ponta a continuat profilul politic din ultimii doi ani, anti-Băsescu şi buna guvernare, iar, spre final, a venit cu conceptul integrator de unire, de inducere a ideii de candidat dorit de toată lumea“, a afirmat Adi Zăbavă. 

Politologul Radu Magdin susţine că expunerea mediatică intensă a lui Klaus Iohannis de pe ultima sută de metri de campanie nu va fi de ajuns pentru a scoate nehotărâţii la vot.

„Cred că cele două campanii rămân cam la fel, cu un mic avantaj însă care se păstrează pentru Ponta“, a conchis Radu Magdin.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Alegeri prezidenţiale 2014: Scrisoarea Angelei Merkel de susţinere a lui Klaus Iohannis. Ponta se laudă şi el cu susţinere din partea Germaniei

Invitat la Adevărul Live, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a prezentat, joi, scrisoarea de susţinere a cancelarului german, Angela Merkel, la alegerile prezidenţiale, primită în data de 28 octombrie.

Partidul Angelei Merkel îl contrazice pe Ponta şi cere Guvernului României să deschidă secţii suplimentare de vot în Germania

Grupul CDU/CSU, coaliţia condusă de Angela Merkel, a emis un comunicat în care-şi exprimă îngrijorarea faţă de „această evoluţie foarte nedemocratică” a organizării secţiilor de vot pentru românii din Germania. Comunicatul subliniază că Berlinul ar fi aprobat în cel mai scurt timp secţii suplimentare, dacă le-am fi solicitat. „Cerem Guvernului să facă uz de aceste posibilităţi în turul doi pentru a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare”.

Klaus Iohannis, la Adevărul Live: Mă susţine Angela Merkel. Mi-a trimis şi o scrisoare

Klaus Iohannis, candidatul Alianţei Creştin Liberale la alegerile prezidenţiale, a  răspuns, joi, la Adevărul Live, întrebărilor venite din partea jurnaliştilor Dan Marinescu şi Liviu Iolu. Liderul PNL a prezentat şi o scrisoare de susţinere din partea cancelarului german Angela Merkel, primită încă din 28 octombrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite