Vechiul PDL, la putere în noul PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii politicieni din PDL încep, treptat, să pună mâna pe putere în noul PNL. După câştigarea unui număr mult mai mare de primării ale reşedinţelor de judeţ, foştii PDL-işti preiau şi conducerea unui număr însemnat de organizaţii judeţene.

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a anunţat după Biroul Politic Naţional de luni că în alte 11 organizaţii judeţene ale PNL au fost desemnaţi preşedinţi unici. Din cele 11 filiale, vechiul PDL a preluat conducerea în şase dintre ele, iar vechiul PNL doar în cinci. La Bacău funcţia de preşedinte va fi preluată de Ionel Palăr (PNL) la Caraş-Severin de Marcel Vela (PNL), la Cluj de europarlamentarul Daniel Buda (PDL), la Dâmboviţa de deputatul Cezar Preda (PDL), la Giurgiu de Ştefan Gheorghe (PDL), la Gorj de Dan Vâlceanu (PDL), la Harghita de Stelu Platon (PNL), la Ialomiţa de Tinel Gheorghe (PDL), la Prahova de Iulian Dumitrescu (PNL), la Sălaj de Lucian Bode (PDL), la Teleorman de Eugen Pârvulescu (PNL) şi pentru diaspora rămâne Viorel Badea (PDL).

Anterior, liberalii mai desemnaseră preşedinţi unici pentru alte 23 de organizaţii, în acestea fiind, de asemenea, mai mare numărul de lideri care în trecut au fost în PDL. Printre aceşti preşedinţi se află nume puternice din fostul PDL ca Gheorghe Flutur sau Gheorghe Falcă, politicieni cu rezultate bune la aceste alegeri locale.  

O situaţie mai delicată s-a întâmplat la nivelul organizaţiilor bucureştene, în care s-a încercat o împărţire echitabilă a şefiilor de sectoare. După alegerile din 5 iunie, toţi cei şase preşedinţi de la sectoare şi-au dat demisia: Mihai Voicu (PNL), Anca Boagiu (PDL), Florin Alexe (PNL), Marius Rogin (PDL), Cristian Olteanu (PNL) şi Aleodor Frâncu (PNL).    

Rezultatele alegerilor din 5 iunie au arătat că există o diferenţă mare de forţă între foştii PDL-işi şi vechii liberali. Din 12 primării ale reşedinţelor de judeţ obţinute de PNL, opt au fost câştigate de politicieni din vechiul PDL. Mai mult, aceştia conduc primării puternice din ţară, obţinute şi cu procente de aproape 70%: Emil Boc e în fruntea municipiului Cluj-Napoca, iar Gheorghe Falcă e edil al Aradului. Pe de altă parte, liberalii se pot lăuda doar cu patru primari care vor conduce cele mai importante oraşe din patru judeţe, cel mai mare dintre municipii fiind Timişoara. Celor 12 primari liberali le pot fi adăugaţi şi doi foşti PDL-işti „vopsiţi“ independenţi, George Scripcaru şi Dorin Florea, primarul Braşovului, respectiv cel al municipiului Târgu-Mureş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite