Vasilescu: Pensionarea la 70 ani e ca şi cum familia pensionarului ar primi prima pensie cu certificatul de deces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguta Vasilescu Inquam Photos  / George Călin
Lia Olguta Vasilescu Inquam Photos  / George Călin

Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu spune că a vorbi despre ieşirea la pensie la 70 de ani "este ca şi cum ai recunoaşte că de fapt nu mai vrei să mai plăteşti nicio pensie în România".

"E ca şi cum familia pensionarului ar primi la pachet primul talon de pensie cu certificatul de deces. În nicio ţară din Uniunea Europeană vârsta de pensionare nu ajunge la 70 de ani", afirmă Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu a spus că, în prezent, persoanele care doresc să continue munca după vârsta de pensionare pot fie să rămână în funcţie cu acordul angajatorului, fie să se pensioneze şi apoi să se reangajeze.

"În actuala variantă însă, poţi primi şi pensie şi salariu. Varianta PNL obligă să optezi: fie pensie, fie salariu, nu se poate şi una, şi alta şi asta este valabil şi pentru mediul privat, nu numai pentru bugetari, pentru că automat toţi românii vor opta pentru venitul cel mai mare, adică pentru salariu, adică nu pentru pensie, şi astfel toată lumea va ajunge să muncească până la vârsta de 70 de ani, ca să nu mai spun că opţionalul anunţat astăzi va deveni, în foarte scurt timp, cel mai probabil obligatoriu", a afirmat Vasilescu, duminică seară, într-o conferinţă de presă.

Ea a spus că se poate cere o statistică de la Ministerul Educaţiei pentru a se vedea câte cadre didactice care au vârsta legală de pensionare sunt încă la catedră, mai ales în zonele rurale, unde este foarte greu de găsit personal calificat.

"Speranţa de viaţă a bărbaţilor este de 71 de ani, să vii şi să vorbeşti despre ieşirea la pensie la 70 de ani este ca şi cum ai recunoaşte că de fapt nu mai vrei să mai plăteşti nicio pensie în România. E ca şi cum familia pensionarului ar primi la pachet primul talon de pensie cu certificatul de deces. În nicio ţară din Uniunea Europeană vârsta de pensionare nu ajunge la 70 de ani. Cele mai mari vârste de pensionare sunt în Franţa - 66 de ani şi 9 luni, Italia - 66 de ani şi 7 luni, Portugalia - 66 de ani şi cinci luni şi este inutil să vă amintesc ce proteste sunt la ora actuală în Franţa din cauza faptului că se discută despre această vârstă de pensionare", a mai spus Vasilescu.

„Concurs între partidele de dreapta în a-şi bate joc de pensionari“

Fostul ministru al Muncii consideră că, în ultima perioadă, se observă "un adevărat concurs între partidele de dreapta în a-şi bate joc de pensionari". "Înţelegem că USR prin programul de guvernare îşi doreşte reintroducerea taxei pe sănătate pentru pensiile mai mari de 1.200 de lei", spune ea.

"Observăm însă în ultima perioadă un adevărat concurs între partidele de dreapta în a-şi bate joc de pensionari. Înţelegem că USR prin programul de guvernare îşi doreşte reintroducerea taxei pe sănătate pentru pensiile mai mari de 1.200 de lei. Taxa aceasta a fost eliminată în luna februarie a anului 2017 de către Guvernul PSD, iar pensia medie, la fel, în decembrie a fost 1.326 de lei şi rezultă că dacă se va aplica această măsură a USR-ului toţi pensionarii aflaţi în pragul pensiei medii vor avea o scădere a pensiei. În plus, USR insistă pe privatizarea asigurărilor de sănătate, ceea ce ştim cu toţii poate să ducă la colapsul sistemului. Actualul Guvern şi nu numai el, ci şi celelalte partide care îl susţin ne spun că nu mai sunt bani de pensii", a spus Vasilescu, într-o conferinţă de presă susţinută duminică.

Ea a spus că Guvernul PSD a preluat, în 2016, de la guvernarea Cioloş un deficit la sistemul de pensii de 16 miliarde de lei, dar a ajuns, prin măsuri precum transferul contribuţiilor şi impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie, să scadă acest deficit la aproximativ 2 miliarde de lei.

"Au eliminat impozitarea contractelor part-time de unde vor pierde o sumă de 1,5 miliarde de lei, deşi această măsură adusese 200.000 de contracte de muncă în economia albă, transferă 2,25 la sută în plus de la Pilonul I către Pilonul II ceea ce va adânci în mod evident deficitul, nu aplică legea Teodorovici privind reintroducerea sancţiunii penale pentru stopajul la sursă ceea ce înseamnă o mai mică colectare. În acest context, putem să înţelegem declaraţiile lor alarmiste care spun că sistemul de pensii intră în colaps iminent, dar cred că ar fi de precizat că la sfârşitul lui 2019 sistemul de pensii nu avea absolut nicio problemă şi putea să susţină toate aceste creşteri de pensii. Spun că nu mai sunt bani de pensii, dar scutesc băncile pe taxa pe lăcomie, care înseamnă 800 de milioane de lei, dau ajutor companiilor din energie de 330 de milioane de lei pe lângă scutirea de taxe de 600 de milioane, scutesc companiile din energie şi de plata certificatelor verzi care înseamnă alte 500 de milioane de lei, scutesc administratorii Pilonului II de pensii de mărirea capitalului social. Vă atrag atenţia că înseamna o garanţie în plus pentru noi toţi cei care avem unităţi de fond la Pilonul II că vom reuşi să recuperăm totuşi ceva la vârsta de pensionare. Iată că pentru români nu au bani, pentru corporaţii nu este niciun fel de problemă", a mai spus Vasilescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite