Vasile Dîncu: Datoria noastră e să lăsăm scaunele goale în noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vasile dancu

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, marţi seara, că varianta unui guvern independent este o soluţie doar pe termen scurt, deoarece un Cabinet are nevoie de un sprijin politic în Parlament.

"În România şi oriunde în lume, în mod normal, soluţia este cea politică. Soluţia noastră, a unui guvern independent, este o soluţie pe termen scurt. (...) Să vedeţi ce înseamnă să construieşti o strategie fără să ai un sprijin solid în spate: un partid politic puternic, un Parlament care să te împingă de la spate, să te sprijine. Noi trebuie să lucrăm, să lăsăm viitorului guvern ce putem noi, ceea ce pot inteligenţa şi expertiza noastră. Datoria noastră este să lăsăm scaunele goale în luna noiembrie sau când ni se va termina acest lucru", a precizat Dîncu, la B1 Tv.

Cât despre viitorul său după terminarea mandatului, el a menţionat că nu îşi mai doreşte să facă politică.
"Eu nu-mi doresc să mai fac politică. Sigur, nu aş putea să spun 100% că nu o să mai fac politică niciodată, chiar dacă acum îmi doresc şi cred în chestiunea asta. Nu sunt absurd să cred că neapărat se va întâmpla ceea ce îmi doresc eu acum. Nici acum nu am vrut să mai particip. Nu credeam că o să mai ajung vreodată să mai fiu în vreun guvern, pentru că nu mi-am proiectat asta. S-a întâmplat o situaţie în care am acceptat să fac parte dintr-un guvern pentru un an de zile. Am cu totul alte proiecte", a spus vicepremierul.

El a menţionat că va rămâne un intelectual de stânga, dar că doreşte să se ocupe, în primul rând, de catedră şi că va înfiinţa, probabil, o firmă de consultanţă.
"În primul rând vreau să scriu. Vreau să îmi iau un an sabatic. Am de terminat patru cărţi care sunt aproape gata şi care cred că vor putea să mă definească", a precizat Dîncu.

Vicepremierul a atras atenţia asupra faptului că Guvernul a avut la dispoziţie doar şapte luni, dar că în acest interval s-au realizat mai multe proceduri de simplificare administrativă decât în ultimii 25 de ani. El a subliniat că viitoarele guverne nu vor putea ignora strategiile pregătite de actualul Guvern, potrivit Agerpres.
"E o strategie făcută împreună cu mediul de afaceri, societatea civilă, jurnalişti, economişti (...) Cei care vor veni pot să intre într-un dialog sau pot să o respingă, dar măcar pornesc de la ceva", a completat el.
Vicepremierul a mai remarcat că, deşi oamenii caută consensul, clasa politică nu a reuşit să 'articuleze' acest lucru, iar coaliţiile nu au funcţionat în România.
"Coaliţiile nu au funcţionat în România, de la 'patrulaterul roşu' până la ultimul USL, nicio coaliţie nu a funcţionat în România. Nu am reuşit până în acest moment, clasa politică nu a reuşit să se mobilizeze să construiască consensul", a spus el.
Pe de altă parte, Dîncu a apreciat că România va trebui să pregătească strategii realiste în actualul context european.
"După Brexit, trebuie să ne gândim foarte bine. Fondurile de coeziune ale UE, pe care ne-am bazat, se vor micşora, dacă nu cumva vor dispărea din exerciţiul financiar viitor (...) informaţii nu sunt, dar sunt ipoteze legate de faptul că dacă dispare un contributor, vor scădea fondurile de coeziune. (...) Trebuie să ne gândim la cum ne repliem spre marile noastre proiecte", a conchis vicepremierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite