Vasile Blaga, tractat de  garda veche spre şefia PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caricatură realizată de Vali Ivan
Caricatură realizată de Vali Ivan

Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, şi secretarul-general, Gheorghe Flutur, au demarat campania în teritoriu pentru ca Vasile Blaga să obţină un nou mandat în fruntea democrat-liberalilor.

Liderul PDL Vasile Blaga îşi netezeşte drumul spre un nou mandat în fruntea democrat-liberalilor. Blaga, împreună cu „locotenenţii“ săi, şi-au intensificat programul vizitelor în teritoriu, sub pretextul analizării rezultatelor slabe obţinute de filiale la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, însă, în realitate, „greii“ partidului lipezesc apele în teritoriu, pentru nu avea emoţii la Congresul ce va decide viitoarea structură de conducere a PDL.

Prezenţi vineri, la Galaţi, oamenii fideli lui Vasile Blaga, Gheorghe Flutur şi Cezar Preda, nu au scăpat ocazia de a face lobby pentru actualul lider al partidului. „Personal, consider că partidul trebuie să continue cu Vasile Blaga pentru că este nevoie de un partid puternic de centru-dreapta căruia îi ia ceva timp să se consolideze. Am avut alegerile din vară cu Vasile Blaga în frunte, imediat a venit organizarea referendumului, apoi am intrat în pregătirea alegerilor parlamentare. Este nevoie de un lider puternic şi de o echipă puternică “, a susţinut Gheorghe Flutur.

„Blaga a demonstrat că iubeşte partidul“

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a spus că activitatea lui Vasile Blaga nu poate fi analizată acum şi a cerut timp, pentru ca acesta să-şi poată îndeplini proiectele. „Eu l-am susţinut, îl susţin şi îl voi susţine pe Vasile Blaga. Blaga a devenit preşedinte ales statutar la Convenţie, a condus partidul într-o reorganizare în patru zile, apoi a intrat în referendum, apoi au venit generalele. Nu i se poate imputa lui Blaga un parcurs al PDL în trei luni. Noi ne-am lăsat preşedinţii să lucreze. PDL nu şi-a schimbat preşedinţii de trei ori într-un an - şi Petre Roman a avut posibilitatea şi Traian Băsescu a lucrat şi Emil Boc, la fel şi Vasile Blaga trebuie lăsat să conducă partidul, pentru că a demonstrat că iubeşte partidul“, a invocat Cezar Preda.

Nu i se poate imputa lui Blaga un parcurs al PDL în trei luni (Cezar Preda)

În lupta internă din PDL, pe lângă Gheorghe Flutur şi Cezar Preda, actualul preşedinte se mai bucură şi de susţinerea unui alt nume cu vechime în partid, prim-vicepreşedintele Mihai Stănişoară, dar şi pe aportul lui Cristian Boureanu sau Gigi Chiru, şeful organizaţiei Constanţa.

Falcă, singurul rival?

Deocamdată, Vasile Blaga este singurul care şi-a anunţat, oficial, candidatura la şefia PDL, însă balanţa ar putea fi înclinată de Gheorghe Falcă. Susţinut intens de Elena Udrea, primarul Aradului ar putea intra în cursa pentru şefia partidului. De altfel, Falcă a declarat, recent, că dacă Vasile Blaga rămâne la conducere, atunci speranţele votanţilor de dreapta vor fi anulate. „ Noi am pierdut alegerile obţinând cu un milion de voturi mai puţin decât la alegerile locale şi riscăm să ne gasim o miză în limitarea pierderilor“, a mai spus Falcă.

Tandemul Udrea-Falcă este susţinut, la rândul său, de membri cu notorietate din rândurile democrat-liberalilor, printre care fostul premier Emil Boc şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Roberta Anastase.

Intelectualii, exilaţi

În afara celor două tabere care se luptă pentru putere, în PDL mai există şi latura intelectualilor, formată din Cristian Preda, Toader Paleologu, Sever Voinescu, Radu F. Alexandru şi Monica Macovei. Deşi marginalizaţi, aceştia fiind în conflict deschis cu preşedintele Vasile Blaga, votul lor ar putea cântări greu la viitorul Congres.

23 februarie este data la care se va stabili Congresul PDL

Vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru, a spus, deschis, că susţine o schimbare la vârful partidului. „Spun un lucru cu toată fermitatea: fac parte dintr-un Birou Permanent Naţional, care în totalitatea lui nu şi-a putut îndeplini sau nu a fost în stare, nu că l-ar fi împiedicat cineva, să-şi îndeplinească mandatul asumat în faţa Convenţiei anterioare. N-am să încep să dau o listă cu numele celor care au notă de trecere şi ale celor pe care îi consider realmente figuranţi“, a afirmat pedelistul, pentru RFI.

În PDL urmează o perioadă de reorganizare a filialelor din ţară, în perspectiva organizării Consiliului Naţional de Coordonare, programat pentru 23 februarie. La această dată se va stabili şi momentul în care se va desfăşura Congresul partidului, probabil fiind vorba despre sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite