VIDEO Vasile Blaga, la Adevărul Live: „Când Emil Boc va pleca din PDL va pleca din politică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Vasile Blaga, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Preşedintele PDL Vasile Blaga a discutat astăzi, în studioul Adevărul Live, despre perspectivele PDL. Blaga cred că UDMR nu fac opziţie cu adevărat, după ce maghiarii au obţinut mai multe funcţii din partea actualei puteri. Liderul PDL estimează că nu vor mai fi plecări din partid, spunând că Emil Boc este un potenţial candidat la preşedinţie. Totodată, Blaga a amintit că PDL a negociat cu liberalii, în 2008, formarea unui nou Guvern.

Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui PDL, Vasile Blaga:

Mi-am propus să nu mai comnentez declaraţiile preşedintelui. Marele merit a lui Emil Boc este că a simplificat administraţia românească, dar e un lucru de domeniul trecutului. În Parlament, toţi colegii mei şi-au făcut datoria.

Eu nu cred că nava este la chei. Datele BNR spun acest lucru.

Guvernul Ponta acţionează astfel: Dacă nu faci nimic, ai o vacă, eşti de stânga, dacă ai mai multe vaci eşti chiaubur, plăteşti 1 milion impozit. Ţăranii încă nu simt, dar vor simţi atunci când vor începe să plătească. Aţi văzut protestele de la Oltchim, Mechel, asta e realitatea României.

Despre UDMR:

Oficialii de la Bruxelles ne-au spus foarte clar că nu avem nicio strategie de atragere a fondurilor europene.
Există opoziţie în Parlament. Am avut discuţii cu UDMR şi voi începe discuţii şi cu Dan Diaconescu. Am încercat acest lucru la legea restituirii, dar maghiarii sunt foarte pragmatici. Ei câştigă din această guvernare, sunt parţial în opoziţie.

Traian Băsescu şi Victor Ponta colaborează foarte bine. Ponta anunţă doar veştile bune. Mă deranjează această colaborare.Consider că realaţiile cu Traian Băsescu au fost stabilite imediat după Convenţia PDL, lucrurile sunt clare.

Despre Mişcarea Populară:

Toţi mebrii PDL pot să-şi spună opţiunile liber. Nu s-a pus problema ca cei care se vor înscrie în Mişcarea Populară să fie excluşi. Am creat cadrul necesar ca toţi membrii partidului să se exprime în interiorul partidului. Nu poţi fi, în acelaşi timp, şi în interiorul şi în exteriorul partidului.

Nu am văzut deosebiri foarte mari în programul Mişcării Populare faţă de cel al PDL.

Una este să creezi un cadru de dezbatere, vă spun că doar 15% din cetăţeni sunt interesaţi de clasa politică. Apariţia unui alt partid este altceva. Şi domnul Ungureanu a avut mii de adeziuni la fundaţia sa, dar când a venit vorba de partid, lucrurile au stat altfel.În analizele noastre, Alianţa DA are 2%, dar şi acest procent contează.

A fost o mică amărăciune, am aflat de la TV că s-a înfiinţat alianţa DA, deşi mă întâlnesc în fiecare luni cu Ungureanu în Parlament. 

Vasile Blaga, liderul PDL, în direct la Adevărul LIVE

Despre căderea Guvernului Ungureanu:

Cred că o mai mare atenţie acordată grupurilor parlamentare ar fi rezolvat problema. Nu poţi funcţiona fără o susţinere parlamentară puternică. Au intervenit animozităţile cu UNPR. UDMR a fost foarte onestă până în ultima clipă. Cu ei se negociază greu, dar îşi respectă cuvântul până la capăt. Dacă ar fi fost o relaţie mai strânsă între Guvern şi Parlament, altul era deznodământul. Am vorbit şi cu premierul Ungureanu, cu o zi înainte, dar el era la Varşovia. Parcă nu face bine acest oraş premierilor români.

Despre negocierile guvernamentale din 2008:

Şi în 2008 trebuia să negociem cu Căliun Popescu Tăriceanu. Urma să formăm un guvern cu liberalii. Aşa voia partidul, nu eu. Dar, la negocieri, Tăriceanu s-a ridicat şi a plecat la Varşovia.

Nu PD-ului i se poate imputa ruperea alianţei DA. Noi am fost un partener serios în Guvern.Principalele sarcini ale aderării au fost pe urmele miniştrilor PD. Nu avea ce să ne reproşeze domnul Tăriceanu., cum nici eu n-am ce să-i reproşez. Nu vreau să-i ridic statuie, dar dacă aveai proiecte, nu conta din ce partid faci parte.

Traian Băsescu a optat pentru PSD după ce noi am refuzat propunerea ca PNL să numească ministru. Nu ştiam că Traian Băsescu negocia cu Mircea Geoană.

Derapajele Guvernului Tăriceanu au venit după 2007. Nu puteam să ne dăm seama de dezastrul economic. În acea vreme sume imense de bani mergea către administraţia locală condusă de PSD. Exemple sunt judeţele Timiş şi Teleorman.

Despre Monica Macovei:

Cu Monica nu am mai discutat o lună de zile, s-a retras. Am vorbit cu Cristi Preda, cu Papahagi, dar cu Monica Macovei nu am reuşit să discut. Cristian Preda şi Monica Macovei sunt eligibili pentru locurile de europarlamentar, dar trebuie să îndeplinească anumite criterii. Trebuie să se străduiască să fie mai aproape de partid. Zona tânără a partidului le apreciază foarte mult punctele de vedere.

Despre Elena Udrea:

Dânsa activează în grupul parlamentar, eu sunt apropae tot timpul la partid şi îl ascult pe fiecare membru care are ceva de spus. Nu cred că are nevoie Elena Udrea de sfaturile mele.

Despre plecările din PDL:

Îmi pare rău de fiecare partid care pleacă, dar dacă vrei să găsesşti motive , găseşti. PDL a luat atât de puţin la alegeri pentru că în unele judeţe au fost 4-8%.Bacăul, sub conducerea domnului Berca, în 28 de localităţi nu avem niciun consilier. La alegeri au luat 12%, o mare performanţă. A fost promovat consilier, şi eu l-am susţinut când a fost numit ministru.Ştiu să lucrez cu oamenii şi îi citesc, dar în privinţa domnului Berca m-am înşelat.

Am învăţat să nu spun nu. Mi s-a reproşat că a plecat domnul Cadar, la Neamţ. Nu cred că vor mai fi plecări de amploare. Este o muncă de reconstrucţie a partidului.În 2001 a plecat jumătate din conducerea partidului şi am mers mai depart ajungând la guvernare.

Despre Emil Boc:

Emil Boc va pleca din partid odată cu mine. Când va pleca din partid va pleca din politică. Ştie partidul foarte bine. Petre Roman a plecat, dar este altă structură umană. Emil Boc nu ar pleca, este exclus ca el să se înscrie în Mişcarea Populară. Este unul din potenţialii noştri candidaţi la prezidenţiale. 

Despre relaţia cu PNL:

Nu vreau ruperea USL-ului, mai bine să plătească pentru toate promisinile neonorate. Nu ne interesează ce face PNL-ul, dacă alianţa se va rupe.

Referitor la fiscalitate, vom propune reducerea cotei unice. Avem un program, condus de Andreea Paul, prin care vom aduce soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă.

În cazul Ruşanu, am votat împotriva construcţiei acestui mamut, ASF. Cum putem noi să-l validăm pe Ruşanu, când, prin finu Chiţoiu, omul acest astăpâneşte zona de finanţe a României. Votul a fost pe listă, avem un om în colegiul director, altfel rămâneam în postura de a nu şti nimic din ce se întâmplă acolo.

Despre regionalizare:

Ar fi o catastrofă ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe regionalizare. Ne place să spunem că urmăm modelul polonez, dar hai să-l urmăm! USL nu gândeşte regionalizarea ca un mod prin care cetăţeanul să obţină cel mai bun servicu public la cel mai mic cost. Facem regiuni conduse de Dragnea şi Francisc al II-lea, Oprişan. Îi interesează crearea unei noi structuri care să le aducă victoria în alegeri. Vor să facă o nouă formă administrativă supusă baronilor.

Vom avea proiectul nostru de regionalizare, pe care îl vom aduce în agenda publică.

În trecut, am fost într-o coaliţie în care ceilalţi nu şi-au dorit acest lucru, din această cauză n-am reuşit regionalizarea. Noi am avut 14 preşedinţi de CJ şi nu i-am putut convinge. Constituţiile din România, după 1990, au fost făcute pentru Iliescu şi Năsatse, doar că nu s-au potrivit.

Despre contractele ginerelui său cu CNADNR:

I-am cerut ginerelui meu să nu mai participe la licitaţii. Nu sunt deloc fericit, nici măcar nu am ştiut că participă. Dar nici nu  pot să-i cer să renunţe la activitatea lui privată şi să meargă să lucreze la stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite