Varujan Vosganian, demisie de operetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian este al doilea ministru care pleacă din Guvernul Ponta II FOTO Mediafax
Varujan Vosganian este al doilea ministru care pleacă din Guvernul Ponta II FOTO Mediafax

Senatul a blocat anchetarea fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian. Demisia sa din Guvern are doar valenţe de imagine, pentru că ancheta rămâne în continuare blocată.

 Varujan Vosganian nu mai este ministrul Economiei, începând de luni-seară, chiar dacă senatorii USL au votat împotriva începerii urmăririi sale penale, aşa cum doreau procurorii DIICOT. „Pentru a înlătura orice posibilă ambiguitate, orice posibilă controversă privind activitatea Guvernului, am explicat (n.r.- liderilor USL) de ce este utilă prezentarea demisie mele de onoare din funcţia de ministru al Economiei. Aceasta, în contextul în care, pe de o parte, votul din Senat a dovedit nevinovăţia mea şi în plus a arătat încrederea de care mă bucur în rândul clasei politice, iar pe de altă parte moştenirea pe care o las în Ministerul Economiei în care mai toate dosarele grele sunt aproape de scadenţă, cred că este o confirmare a faptului că mi-am făcut datoria la Ministerul Economiei“, a motivat Vosganian. Interimatul la Ministerul Economiei va fi asigurat de vicepremierul Daniel Chiţoiu, un nou ministru urmând să fie propus de PNL într-o săptămână.

Demisia lui Vosganian din Guvern nu le oferă însă posibilitatea procurorilor de a-l ancheta, fiind nevoie de o altă cerere a procurorilor şi de un nou vot în Parlament, dar numai în cazul în care apar probe suplimentare.

VIDEANU DA, VOSGANIAN BA
În momentul în care procurorii au trimis solicitarea către Senat pentru a-l putea  urmări penal pe Vosganian, au mai trimis o cerere şi către Preşedinţie, în care cereau avizul de începere a urmăririi penale şi în cazul Adriean Videanu, urmaşul lui Vosganian la Ministerul Economiei. Atât Vosganian, cât şi Videanu aveau acelaşi cap de acuzare: complot şi subminarea economiei naţionale, prin aceea că au aprobat furnizarea de gaze ieftine pentru combinatele chimice ale omului de afaceri Ioan Niculae. Drumurile lor juridice s-au separat decisiv, în momentul în care preşedintele Traian Băsescu le-a dat undă verde procurorilor pentru a începe urmărirea penală pe numele lui Videanu. În acest moment, pentru aceeaşi acuzaţie, Videanu este cercetat penal, iar Vosganian se ascunde în spatele imunităţii parlamentare.

PSD ŞI PNL, ÎMPREUNĂ PENTRU LIBERAL
Senatorii au respins ieri, cu o majoritate covârşitoare, cererea DIICOT de începere a urmăririii penale a liberalului cu 126 voturi „împotrivă“ şi doar 25 voturi „pentru“. Înaintea votului, Vosganian
le-a spus colegilor săi că procurorii „desconsideră“ Senatul. „În România, drepturile exclusive de a începe urmărirea penală aparţin Senatului, care răspunde politic şi moral. Am luat o decizie politică şi astfel am ajuns subminator. Ţinta nu e ministrul din 2008 Varujan Vosganian, ci ministrul din 2013 Varujan Vosganian. Eu nu sunt un fricos, colegii mei ştiu. Sunt îngrijorat de rezultatul acestui vot“, a spus Vosganian, în plenul Senatului.

Deşi anterior şedinţei Senatului, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că senatorii liberali se vor abţine, în momentul votului aceştia s-au pronunţat împotrivă.  „Scopul acestei mizerii politice este eliminarea domnului Vosganian din funcţia de ministru al Economiei pentru că nu a dat aviz pentru escrocheria Roşia Montană. Cei care vor vota împotriva domnului Vosganian merită să păţească la fel. Votul meu este împotriva acestei mizerii băsiste cu nuanţă juridică“, a tunat Ghişe de la tribună. Senatorii PSD au refuzat să ia cuvântul în timpul alocat dezbaterilor pentru a-şi demonstra solidaritatea faţă de Vosganian, dar, în schimb, au votat în favoarea ministrului. 

Băsescu: efect negativ pentru MCV

La câteva minute după ce Vosganian şi-a dat demisia, preşedintele Traian Băsescu a salutat gestul fostului ministru, dar a spus că votul Senatului va conta în raportul MCV.  „Este un gest de bun-simţ. În nicio ţară din Europa nu există miniştri cu probleme penale. Dacă Vosganian a luat decizia să demisioneze, nu înţeleg de ce a mai trebuit să compromită Senatul“, a reacţionat şeful statului.

Anterior, Băsescu sublinia consecinţele negative pe care România le va suporta în raportul pe Justiţie.„Începând de astăzi avem o respingere a unei solicitări DIICOT pentru începerea urmăririi penale a ministrului Economiei. Nu e treaba mea să fac aprecieri dacă este îndreptăţită sau nu solicitarea Parchetului, dar cred că această blocare a accesului Parchetului la un membru al Guvernului este o greşeală, la fel cum o greşeală este şi menţinerea lui Dragnea în Guvern. USL nu mai simte nicio responsabilitate pentru un raport MCV bun. Este mai important pentru ei să-şi apere oamenii, decât să permită ţării să aibă un raport favorabil. Politicul este o frână pentru România spre Schengen.Din cauza întâmplărilor din Senat şi din Guvern vom primi aprecieri negative pentru tot ce facem aici şi este păcat“, avertiza Băsescu.

Mai multe despre demisia lui Vosganian

Vosganian a demisionat din funcţia de ministru al Economiei. Interimatul, asigurat de Chiţoiu. Demisia nu-l pune la dispoziţia Justiţiei

Senatul a respins astăzi cererea de începere a urmării penale pe numele senatorului liberal Varujan Vosganian, cu 126 de voturi „împotrivă“ şi doar 25 „pentru“. La scurt timp, însă, Varujan şi-a prezentat demisia, care a fost acceptată de premierul Ponta. Demisia nu-l pune la dispoziţia Justiţiei, Vosganian fiind apărat de votul negativ al Senatului.

Antonescu: Demisia lui Vosganian e o încercare de a nu oferi posibilitatea unor atacuri la Guvern

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, la finalul şedinţei conducerii PNL, că decizia demisiei lui Varujan Vosganian din funcţia de ministru al Economiei este motivată de încercarea de a nu oferi prilej pentru atacuri la adresa Guvernului, în urma consultării liderilor USL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite