Vosganian: Dacă o refuza pe Dăncilă pe motiv că vorbeşte engleză cu accent latin, Iohannis risca suspendarea. Cei care umplu pieţele au rămas dezamăgiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian. FOTO Eduard Enea
Varujan Vosganian. FOTO Eduard Enea

Într-un interviu pentru „Adevărul“, deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a procedat „normal“ atunci când a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier, chiar dacă „cei care se aşteptau să umple pieţele au rămas dezamăgiţi“. În caz contrar, spune Vosganian, şeful statului risca suspendarea.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii: 

Adevărul: Ce v-a convins să o susţineţi pe Viorica Dăncilă?

Varujan Vosganian: Un om politic a ajuns să fie important nu prin ceea ce s-a făcut cunoscut, căci, în România, cu cât eşti mai cunoscut cu atât eşti mai cotroversat. Noi socotim că este un argument faptul că doamna Dăncilă nu a fost în pirma linie a politicii în ultimii ani. Doamna Dăncilă a avut o conduită care invită la aşteptări. Nu există o facultate de prim-miniştri. Nu există o fişă a postului, ca să vedem care sunt competenţele. Această funcţie este de o natură complexă. 

Nu este prea puţin să fii neconflictual şi să ajungi premier?

Vosganian: A nu fi conflictual înseamnă a avea dialog. Am resimţit o anumită asimetrie în relaţia dintre Guvern şi Parlament. Spre exemplu, reforma Justiţiei, unde Guvernul a fost discret, că să fiu eufemistic. Nu vom mai avea un prim-ministru cu declaraţii capricioase. 

Câţi miniştri veţi avea?

În evaluările interne nu am avut consideente negative la adresa celor patru miniştri pe care îi aveam: Graţiela Gavrilescu, Teodor Meleşcanu, Viorel Ilie şi Toma Petcu. Nu suntem de acord să avem şi procedura de învestire a unui nou Cabinet şi reconfigurarea Cabinetului. Doamna Dăncilă trebuie să aibă o perioadă de acomodare. Orice regândire a structurii Guvernului trebuie să se facă împreună cu premierul. 

Aţi ceda din ministere?

Dacă un lider politic spune că ar ceda din ministere, atunci nu mai e lider politic. El a fost trimis acolo ca să lupte. Noi nu cedăm, noi negociem. 

Cum aţi primit decizia lui Klaus Iohannis?

Va trebui să ne obişinuim cu acest tip de normalitate. Am asista la un spectacol unic în ultimii ani: preşedintele şi liderii partidelor din coaliţie s-au gratulat, şi-au urat succes. Sigur că cei care se aşteptau să umple pieţele au rămas dezamăgiţi. Iohannis nu avea de ales. Ce era la capătul acestor alegeri anticipate? O reconfirmare a majorităţii PSD-ALDE ar fi însemnat o condamnare a campaniei lui Klaus Iohannis pentru campania din 2019. Nu poţi să refuzi pe cineva pentru că e din Videle. Năduful de a nu pune pe cineva de la PSD nu e un argument. În cazul în care o refuza pentru faptul că doamna Dăncilă vorbeşte engleză cu accent latin îl scotea pe Iohannis în afara Constituţiei. Risca suspendarea. Chiar dacă a pierdut câteva like-uri pe Facebook, această atitudine i-ar putea fi folositoare lui Iohannis. 

Aveţi o majoritate consolidată?

Prezenţa lui Mihai Tudose în fruntea Guvernului ne crea o problemă mare cu grupul UDMR şi cu grupul minorităţilor. Viorică Dăncilă este o vindecare a rănii. Nu avem de gând să facem o redefinire a majorităţii PSD-ALDE-UDMR-minorităţi, dar cred că minorităţile vor colabora cu noi. 

Mai scrieţi cărţi?

Sunt vremuri foarte bune pentru scris. Sunt vremuri coapte pentru scris. Fac note pentru un roman. 

Şi cum veţi formula formularul 600, căci, ca scriitor, aobţineţi venitrui extrasalariale?

Am cerut ca Guvernul să nu se mai aventureze în declaraţii necumpănite. Ce se întâmplă la ANAF e o consecinţă a faptului că Ministerul Finanţelor nu are o strategie clară pentru impozitarea veniturilor. E o greşeală. ANAF nu are o evaluare în termeni reali a realităţii româneşti. ANAF are rasteluri cu documente, nu are informaţii digitalizate.  ANAF trebuie să treacă printr-un proces amplu de digitalizare. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite