Valeriu Zgonea a văzut alt raport MCV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea Foto: Mediafax
Valeriu Zgonea Foto: Mediafax

Cea mai insolentă reacţie faţă de raportul Comisiei Europene privind justiţia din România, publicat miercuri, a venit de la Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Zgonea unul dintre principalii actori în ceea ce s-a numit „marţea neagră”, episod criticat în raport în cel mai dur mod posibil în limbaj diplomatic.

Este episodul care i-a făcut pe raportori să aprecieze că, deşi instituţiile statului sunt capabile să reziste la atacuri, Parlamentul rămâne principalul factor care arată că reformele din România nu sunt ireversibile.
Valeriu Zgonea a perceput criticile de la Bruxelles, adresate în special Parlamentului, ca un stimulent pentru mai buna funcţionare a Legislativului. „Acolo unde politicenii de duzină văd instrumente de atacat o guvernare sau o instituţie fundamentală a statului român şi vor să se dea mari, eu văd o recomandare şi o viziune modernă pentru statul român. Întotdeauna am privit critica pe care a adus-o şi care a avut legătură cu Parlamentul României ca o modalitate de a ne îmbunătăţi activitatea “, a declarat Valeriu Zgonea.

Premierul Victor Ponta a comentat şi el raportul MCV, pe care îl consideră pozitiv. „Am văzut ce a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene - România a făcut progrese importante şi substanţiale. Suntem în continuare, din punctul de vedere al Comisiei, complet pregătiţi să intrăm în Spaţiul Schengen, decizia va fi, sigur, una pur politică a statelor member“, le-a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Opoziţia: „Al treilea raport negativ”

Dacă cei aflaţi la guvernare văd raportul MCV cu ochi buni, în Opoziţie documentul apare ca unul negativ. „Presiunea politică asupra Justiţiei este scandaloasă, iar parlamentarii USL, baronii şi întreagă tagma a acoliţilor lor se fac vinovaţi pentru aceste rapoarte. Este inadmisibil că după atâţia ani de muncă, România primeşte, la început de an 2014, un al treilea raport negativ de când USL a preluat puterea. Ponta nu conştientizează cât rău face ţării noastre”, a transmis Mihai-Răzvan Ungureanu.

Şi fostul premier Emil Boc crede că raportul CE nu este unul prea încurajator. „Raportul MCV pe justiţie marchează regresul României în planul democraţiei şi al statului de drept şi este o moţiune de cenzură la adresa Guvernului României şi a guvernării USL. Dacă nu au moţiune de cenzură în Parlament, unde au 70 la sută, e mai dureroasă moţiunea de cenzură care vine de la Bruxelles pe MCV, un vot de blam la adresa guvernării USL, care face regrese majore în progresele ţării noastre pe linia statului de drept şi democraţiei“, a spus Boc.

Ambasada Olandei la Bucureşti, a precizat că rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria conţin atât lucruri pozitive, cât şi negative legate de progresele ţării noastre în Justiţie. Oficialii olandezi au precizat că vor studia rapoartele MCV "cu atenţie" şi le vor transmite Parlamentului de la Haga.

Ponta şi Cazanciuc susţin că raportul MCV a fost programat „de mult timp“ în ianuarie

Olanda aşteaptă raportul MCV pentru a se pronunţa în privinţa aderării României la Schengen

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite