Valeriu Stoica: Dacă îşi depune mandatul până vineri, Nicolae Ciucă poate câştiga timp pentru refacerea coaliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei, a spus că dacă Nicoale Ciucă nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere de refacere a coaliţiei cu USR, pentru a avea susţinere pentru guvernul său, el poate să cumpere timp, printr-o formulă de autosacrificiu: să-şi depună mandatul şi să spună „n-am reuşit să fac majoritatea”.

În acest fel, el nu va merge la Parlament aşa cum a făcut Dacian Cioloş. Dacă îşi depune mandatul, însă, ar putea fi nominalizat din nou pentru a forma guvernul şi va avea timp să negocieze mai departe, dacă încearcă într-adevăr flexibilizarea şi încearcă să găsească formulele pentru a reface coaliţia, spune Valeriu Stoica.

Cuvântul „flexibilizare”, care este pomenit tot mai des în actualitatea politică, „exprimă foarte bine un diagnostic. În politică, există întotdeauna un decalaj între psihologie şi logică. Logica e limpede, e clară, trebuie doar să fie văzută. Dar rotiţele psihologice ale actorilor politici au nevoie de un timp de adaptare pentru a înţelege lucrurile”, consideră Valeriu Stoica. 

Fostul ministru a explicat cum a apărut şi cum s-ar putea rezolva actuala criză politică.

Logica politică ne spune că o coaliţie cu PSD ar însemna ca prim-ministrul să fie de la PSD, e partidul care are cei mai mulţi parlamentari. Şi nu este de conceput că PSD va putea să intre la guvernare în situaţia în care un partid mai mic vrea să aibă prim-ministrul. PNL s-a supărat pentru că un partid mai mic, la un moment dat, i-a contestat prim-ministrul. Acum, PNL îşi închipuie că poate să intre într-o alianţă la guvernare cu un partid mai mare decât el, dar totuşi el să aibă primul ministrul. Este un defect de logică foarte evident, pentru că psihologic, lucrurile întunecă raţiunea. Este dorinţa de putere a unui partid care crede că cei mai mici decât el trebuie să stea foarte cuminţi, iar cei mai mari trebuie să stea şi ei foarte cuminiţi, scrie Digi24.

„S-a încercat negocierea cu PSD şi cei de la PNL au văzut care este adevărul. PSD a venit pe masă cu nişte condiţii, care erau de aşteptat, pentru că PSD  nu are de ce să gireze un guvern care face politica PNL. A fost un duş rece pentru PNL. A observat că PSD nu face daruri, iar PSD a ştiut foarte bine să dezbine.

Pe de altă parte, în PSD există opinii divergente, dar şi în PNL există jocuri de putere şi nu e vorba doar de Ludovic Orban. Sunt deja grupuri care încep să accepte „flexibilizarea” şi ideea că se poate cu USR”, a arătat Valeriu Stoica.

Florin Cîţu e preşedintele care nu a apucat să fie preşedinte

Din momentul în care a fost ales, practic el nu a fost un preşedinte real, n-a avut nicio forţă politică în PNL, dar nici în raport cu partenerii. El a fost ales într-o conjunctură în care mandatul său de preşedinte era fără conţinut, pentru că el însuşi a trecut printr-un proces psihologic foarte interesant, transmite Valeriu Stoica.

„Când un partid reuşeşte să-şi impună candidatul la alegerile prezidenţiale, există un prim instinct de supunere a partidului faţă de candidatul ales, pentru că încrederea electorală, votul preşedintelui ales, este mult mai mare decât votul partidului. Numai că acest complex de supunere încet, încet se transformă într-un complex de revoltă. Ludovic Orban a fost primul care a început nesupunerea. Surpriza preşedintelui este că Florin Cîţu, care este un om politic inventat de el, la câteva zile după ce a fost ales preşedinte nu numai că n-a putut să fie preşedinte, pentru că n-are conţinut funcţia, dar a început să devină rebel, spune Valeriu Stoica.

Demonizarea este o strategie proastă de comunicare

PNL şi USR şi-au construit discursurile pe demonizare. Când erau prietene, ambele partide spuneau: „Noi nu facem niciodată vreo combinaţie cu PSD”. După ce USR a votat alături de PSD, a devenit demonizat şi USR. Când Florin Cîţu a spus că nu vrea cu USR şi că se poate cu PSD, a început demonizarea inversă. Ce să mai creadă spectatorul?  Apoi, şi USR, şi PNL joacă şi cartea credibilităţii. Cum să joci cartea responsablităţii câtă vreme retorica ta este atât de inconsistentă? se întreabă Valeriu Stoica.

„Este, în acelaşi timp, un semn bun în toate aceste întâmplări. Flexibilizarea de care vorbeam la început. Eu cred că la un moment dat, şi USR, şi PNL vor înţelege că nu e altă variantă. Toţi sunt încă sceptici în momentul de faţă, dar ştirile care se vehiculează pe surse arată că nu mai e, totuşi, o condiţie sine qua non pusă de PNL, şi anume „fără USR”, deci s-au deschis porţile şi către USR, şi către PSD şi eu cred că în timp - într-o săptămână, două, trei - PNL va vedea că, totuşi, cel mai bun partener posibil în situaţia dată este USR, pentru că PSD este mult mai inconfortabil, mult mai incomod decât USR, iar electoratele lor sunt totuşi mult mai îndepărtate”, a arătat fostul preşedinte al PNL.

Valeriu Stoica spune că „preşedintele şi-ar putea intra acum în rolul de mediator şi că USR va trebui să renunţe la aceste contestări false, la tendinţele de erijare în 'puritatea întruchipată'. Şi la USR, şi la PNL e nevoie de o cultură a dialogului şi a compromisului rezonabil, pentru că orice coaliţie politică este un compromis”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite