„Valerică cel performant” se întoarce?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Anturajul lui “Valerică cel performant” nu-l ştim cu exactitate, dar îl putem ghici cu uşurinţă.” FOTO Mediafax
„Anturajul lui “Valerică cel performant” nu-l ştim cu exactitate, dar îl putem ghici cu uşurinţă.” FOTO Mediafax

„De ce? Îl ştiţi pe Preda că nu e bun pentru funcţia asta?“, a spus, potrivit cotidianului Adevărul, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, din cabinetul Victor Ponta, întrebat dacă îl va lua pe Valentin Preda ca şi consilier al său.

Recunosc, ştirea am citit-o o dată, de două ori, de trei ori, de mai multe ori... Am zis că poate n-am înţeles, că poate n-am citit eu bine, că poate este vorba de o confuzie majoră, de o greşeală, că poate este vorba, de fapt, despre o cu totul altă persoană, că nu e acel Preda. Însă nu, e vorba chiar de el, de “Valerică cel perfomant”, aşa cum îl dezmierda Radu Mazăre.

Aşadar, să ne aducem puţin aminte. Pe 19 Februarie anul acesta, cetăţeanul Valentin Răducu Preda, alias “Valerică cel performant”, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost ridicat efectiv de procurorii DNA, cu mandat de aducere exact din faţa ministerului condus de Liviu Dragnea. În aceeaşi dimineaţă, Valentin Preda, a fost demis de către premier.

Potrivit DNA, în sarcina lui Preda “s-a reţinut infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”.

În acelaşi dosar, şi ofiţerului de poliţie judiciară din cadrul DNA, Emil Dan Manolachi, i s-a reţinut “infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii, infracţiunea de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului şi infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie.”

Ce făceau cei doi, tot din comunicatul DNA aflăm: “în perioda noiembrie 2012-18 februarie 2013, Manolachi, ofiţer de poliţie judiciară al DNA a transmis unor persoane neautorizate informaţii confidenţiale şi date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la DNA.”

În acelaşi interval, mai spune DNA, cu ajutorul lui Manolachi, învinuitul Valentin Preda, “a beneficiat de o serie de informaţii confidenţiale şi secrete de stat conţinute în dosare penale aflate în instrumentare la DNA, pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane aflate din anturajul său.”

Cei doi sunt urmăriţi penal de DNA şi, bineînţeles, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Aşadar, procurorii spun de fapt că aproape 4 luni, cei doi au penetrat principala instituţie de luptă anti-corupţie a statului, “zădărnicind” dosare penale ale DNA şi folosind informaţii confidenţiale şi secrete de stat din dosare în folosul personal al lui Preda şi al unor "persoane din anturajul său".

Tot din ştirea Adevărul, aflăm că joi, 13 Iunie, Valentin Preda a participat la Constanţa, la lucrările unui forum, alături de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu şi vicepremierul Liviu Dragnea.

Anturajul lui “Valerică cel performant” nu-l ştim cu exactitate, dar îl putem ghici cu uşurinţă.

Când a fost ridicat de procurori, organizaţia PSD Constanţa condusă de acelaşi Nicuşor Constantinescu efectiv a explodat visceral într-un comunicat de presă oficial. “Practici ale poliţiei politice din Germania nazistă sau Rusia lui Stalin”, “reţineri abuzive perpetuate de miliţia securistă a lui Traian Băsescu”, “PSD Constanţa nu se dezice de Preda”, “cere imperios movitele pentru care un tânăr ministru performant este desfiinţat în acest mod josnic şi abuziv”. Asta a scris negru pe alb o organizaţie a unui partid aflat la guvernare despre un om al său din guvernare ridicat de procurorii principalei instituţii anti-corupţie din ţara în care se află la guvernare. Numai în România se poate întâmpla aşa ceva.

Şi mai trec încă 4 luni. Şi ce aflăm astăzi?  Că “Valerică cel performant”, cel urmărit penal de DNA pentru că a dejucat/anihilat/ împiedicat/ stricat nişte dosare penale ale DNA, în mod uluitor, s-ar putea întoarce la guvernare. “De ce? Nu e bun?”, vine ca un trăsnet răspunsul halucinant al posibilului său viitor şef, însuşi ministrul Fondurilor Europene.

E bun la ce mai exact? Cui şi în ce scop foloseşte? Chiar nu se poate despărţi o guvernare de oamenii urmăriţi penal? Chiar în această ţară de 21-22 de milioane de creiere, pe ministrul Fondurilor Europene - domeniu cheie, prioritar, cu implicaţii majore interne şi europene - nu se găseşte nimeni să-l sfătuiască mai bine decât “Valerică cel performant”, săltat acum 4 luni de DNA?

Fără niciun dubiu, asta spune foarte multe.

În primul rând, în orice stat civilizat, aşa ceva nu este posibil. În toate standardele europene, aşa ceva nu mai este demult acceptat. Acum, în Europa, orice mică suspiciune este, de cele mai multe ori, urmată de o demisie şi o ieşire din sistem măcar până la rezolvarea definitivă a problemelor cu Justiţia.

În ce ţară urmăriţii penal demişi sunt reîncadraţi ca sfătuitori ai miniştrilor? În ce ţară urmăriţii penal sunt anjagaţi la stat, plătiţi din banii noştri? Care sunt adevăratele criterii? În ce ţară un om trimis în judecată ajunge ministru, stă cu ministrul Justiţiei şi cu premierul la masa Executivului? În ce ţară oamenii certaţi cu legea fac legea, iau decizii fundamentale, au ministere cu bugete importante pe mână, sunt decidenţi? În ce ţară un alt urmărit penal ajunge omul doi din Guvern?

În România, chiar şi sub MCV, e exact invers. Orice problemă gravă cu legea, înseamnă o menţinere în sistem, un titlu de glorie, ba chiar o reîntoarcere în ministerele cu lipici la resurse financiare importante. În ţara asta, angajăm penali, îi plătim din banii noştri, nu numai îi votăm.

Dosarul penal pare să fi ajuns să fie adevăratul etalon al puterii şi al influenţei. Se poate, se poate şi aşa. Şi dacă se poate, să-i dăm înainte.  “De ce? Nu e bun?” Nu e bine? Pe cine interesează?! Tot noi decidem. Dispreţul, sfidarea, aroganţa faţă de lege, bun simţ, valori, principii şi cutume nu numai în România, ci peste tot în lume, au erodat şi, mai devreme sau mai târziu, au prăbuşit iremediabil guvernări.

Cine n-are dosar penal, cine nu fură, cine nu înşeală, cine nu penetrează în mod periculos instituţii fundamentale ale statului, cine-şi face treaba, astăzi, în România, nu este considerat un ...“băiat performant”.

Să mai spună cineva că nimeni nu încurajează, cu toată puterea, lupta anti- anticorupţie în acest stat... 

Opinii

Mai multe de la Sorina Matei


Ultimele știri
Cele mai citite