Va reuşi Victor Ponta să spargă coaliţia PSD-ALDE?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O declaraţie de zilele trecute a lui Victor Ponta a trecut oarecum neobservată. Ponta anunţa că un număr de parlamentari, cu care se află în negocieri aproape finalizate, vor trece de la PSD la Pro România şi vor anunţa acest lucru la începutul sesiunii parlamentare, adică în primele zile ale lui februarie. De fapt, circulă unele informaţii în piaţa publică conform cărora este vorba de un număr important de parlamentari.

Se ştie că la Camera Deputaţilor PSD-ALDE dispun de o majoritate de 2 voturi. Să se bazeze doar pe susţinerea UDMR, a minorităţilor naţionale este extrem de riscant. Simţind că actuala coaliţie este la înghesuială, UDMR a venit cu pretenţii care mai de care, imposibil de satisfăcut de către coaliţia PSD-ALDE fără a fi acuzată de electorat că „vinde ţara maghiarilor“.

Nume sonore din PSD şi-au anunţat deja trecerea la Pro România

Ultimul care a făcut acest anunţ, Adrian Tutuianu, senator şi fost şef al organizaţiei judeţene Dâmboviţa. De asemeni, Marian Neacşu, fost Secretar General al PSD, a anunţat că va trece săptămâna viitoare la partidul lui Ponta. Şi Corina Creţu, comisar european din partea PSD, după critici virulente la adresa incapacităţii guvernului român de a atrage fonduri europene, a anunţat că va candida la europarlamentare din partea partidului Pro România.

Tot de la Adrian Ţuţuianu aflăm că Rovana Plumb, într-un exces de autoritate preluat de la Dragnea, i-a dat afară de la o şedinţă a PSD Dâmboviţa pe senatorul Titus Corlăţean şi pe deputatul Oana Vlăducă. Titus Corlăţean nu este fitecine în PSD. A fost ministru de Externe, secretar general al PSD, vicepreşedinte al PSD şi a avut multe alte funcţii în conducerea PSD. Nu poţi chiar să-l dai afară ca pe o măsea stricată. Este foarte posibil ca şi cei doi parlamentari daţi afară de Rovana Plumb să treacă la Pro România.

De ce ar pleca parlamentarii PSD la Pro România?

Pentru că au văzut spre ce groapa se îndreaptă PSD, groapă pe care şi-o sapă singur (în detaliu aici). Au trecut două luni şi jumătate de la 15 noiembrie şi PSD nu reuşeşte să prezinte bugetul pe 2019, pentru că nu există bani cu care să închidă cheltuielile cu veniturile pe 2019. Lipsesc 2% din PIB.

Obsesia cu care PSD-ALDE se concentrează pe justiţie nu este privită cu ochi buni de populaţie, pentru că 99% din electorat nu a avut şi nu are probleme penale cu justiţia. De la distanţă se vede că aceste iniţiative anti-justiţie sunt menite să salveze de puşcărie pe Dragnea, Tăriceanu şi alţi câţiva.

PSD nu are un candidat credibil pentru prezidenţiale, deşi mai sunt 8-9 luni până la începerea campaniei prezidenţiale. Rezultatele de la alegerile europarlamentare se anunţă catastrofale pentru PSD, cotat în sondaje la 25%, după modelul referendumului privind familia tradiţională, în care PSD şi BOR au reuşit să aducă la vot doar 21% dintre electori.

Nu toţi parlamentarii PSD sunt hoţi, corupţi, foşti PRM-isti sau inconştienţi. Judecă şi ei şi văd că nu mai au nicio şansă să ajungă în viitorul Parlament dacă vor candida din partea PSD. Una peste alta, mulţi îşi cauta salvarea din corabia care se scufundă refugiindu-se în altă corabie.

Ce se întâmplă dacă actuala Coaliţiei pierde majoritatea parlamentară?

Aici e aici. Coaliţia actuală nu-şi va putea trece proiectele de legi, cel puţin la Camera Deputaţilor, cameră decizională în multe domenii importante. Cum este mult mai simplu şi mai eficient să faci campanie electorală din opoziţie, clamând că guvernul în funcţie nu este capabil să ducă mai departe proiectele coaliţiei PSD-ALDE, este posibil ca PSD-ALDE să dea bir cu fugiţii de la guvernare, pentru că oricum nu mai au bani de unde să dea, preţurile cresc, iar simpatiile politice ale cetăţenilor trec prin buzunar şi stomac. Nu au bani să-şi rezolve problemele din familie, încep să înjure, să huiduie şi să fugărească reprezentanţii puterii, cum au păţit Nicolicea şi Codrin Ştefănescu la Drobeta Turnu-Severin şi la Sibiu. Preşedintele Iohannis luptă la baionetă cu actuala coaliţie. Şi are multe pârghii s-o saboteze şi s-o plesnească din toate poziţiile, o şantajează cu numirea a doi miniştri importanţi. ALDE Tăriceanu se vede ameninţată cu excluderea din ALDE Europa şi înlocuită cu USR. Toate aceste motive sunt de natură să-i facă pe PSD-ALDE să fugă de la guvernare. Sigur, accesul la funcţii publice gras plătite, la robinetele cu bani publici reprezintă încă o atracţie foarte mare. Dar fără majoritate parlamentară nu mai valorează mare lucru, puterea actuală este incapabilă să-şi deruleze proiectele.

Cine ar veni la guvernare în locul actualei coaliţii, dacă pierde majoritatea parlamentară?

Aceasta este dilema existenţială. După experimentul din 2010, niciun partid nu doreşte să preia sarcina de „a lua“ înapoi ce au dat alţii. Boc şi Băsescu s-au sinucis politic cu această obligaţie, fără de care România se scufunda.

Cum Ponta şi Ludovic Orban nu se înţeleg, iar opoziţia este fragmentata şi fără urmă de colaborare, nu prea are cine să preia guvernarea. Şi dacă actualul guvern va demisiona, pe cine va desemna Iohannis ca nou premier? Grea dilemă, să aşteptăm derularea evenimentelor, pentru a găsi răspunsul.

În concluzie

Pe lângă crize de tot felul, România riscă să se confrunte şi cu o criză politică de amploare. Preşedintele Iohannis nu mai poate fi suspendat, iar acţiunile sale sunt pretextul perfect pentru PSD-ALDE -i arunce pisica moartă în braţe. Nu ne-ai vrut pe noi, descurcă-te, pune-ţi „guvernul tău“. Iar Iohannis va fi pus la colţ, pentru că nu prea are de unde scoate un guvern credibil din actuala opoziţie dezbinată. Si toate acestea agravate de faptul ca România se află la preşedinţia Consiliului UE. Tentaţia este imensă pentru coaliţia PSD-ALDE.

Este de văzut cum vor evolua evenimentele politice, dacă vor confirma sau nu acest scenariu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite