Va reuşi premierul în lupta cu balaurul birocraţiilor susţinute de partide? Posibil, pentru că România nu mai are bani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte hotărâte ultimele declaraţii ale premierului Cîţu. A declarat război total birocraţiei româneşti, provenită în cea mai mare parte din clientele de partid. Va reuşi oare? Ar fi ceva şanse, pentru un motiv extrem de simplu: România nu mai are bani să întreţină aceste clientele. Există riscul ca investitorii  să considere România nesigură la actualele deficite bugetare enorme şi să spună stop împrumuturilor pe care le cerem.

Declaraţiile premierului Cîţu

După ce a dat înapoi în privinţa eliminării sporurilor şi salariilor nesimţite, Florin Cîţu revine şi mai ameninţător. Chiar după adoptarea bugetului pe 2021, premierul pare că nu se lasă şi anunţă transformări „apocaliptice” în birocraţia generată de clientele politice.

România a ajuns într-o situaţie absolut aberantă. Este plină presa de exemple de pensii şi venituri cumulate de o singură persoană, care ajung la zeci de mii de euro. Ultimul exemplu, Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu,  director în Ministerul Economiei, cumulează nu mai puţin de 12 venituri de la stat. Şi să lucreze 24/24 nu se poate achita de sarcinile a 12 slujbe  la stat.

Ce s-a întâmplat la Apele Române, în Educaţie şi se întâmplă în toate zonele de activitate este demonstraţia clară a ce este în stare clientela de partid. Pune stăpânire pe funcţiile statului, le împarte apropiaţilor politici sau familiali, eliminând specialişti care chiar stăpânesc problematica funcţiei.

Cum scăpăm de acest flagel, care continuă şi după plecarea PSD de la guvernare?

Iată cum anunţă premierul Cîţu că va proceda.

„Nu mai putem continua aşa. Este nevoie de reformă! Reformă în tot aparatul public şi în companiile de stat. Reforma sistemului de pensii. Reforma sistemului de salarizare. Reforma ANAF. Restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani. Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei”. „România traversează cea mai cumplită criză economică din ultimii 100 de ani”.

Deşi n-am fost şi nu sunt un fan al premierului Cîţu, l-am criticat adesea pentru teoriile cu „V-ul”,   nu pot spune că nu are dreptate. Problema este în ce măsură va reuşi, va fi lăsat să facă astfel de reforme.

Ce argumente sunt în favoarea sa

Premierul Cîţu n-a ajuns unde este provenind din clientele de partid. N-a lipit afişe, n-a adus voturi partidului în vreo filială a PNL. Nu cred că visează la posturi de conducere în partid, pentru că nu se pricepe la politica de partid. Înţelege economia şi finanţele, ştie că România este într-o situaţie limită din punct de vedere financiar, şi încearcă să dreagă lucrurile care au alunecat dincolo de orice limită. Surse financiare importante ale ţării se duc către birocraţii cu carnete de partid, care cumulează multe salarii şi pensii, în detrimentul dezvoltării României.

România nu mai are bani. La deficitele uriaşe pe care le înregistrează, este foarte posibil ca agenţiile de rating şi creditorii să refuze să  mai  împrumute în continuare România la costuri decente, fără o schimbare dramatică în stilul de guvernare, prin stoparea cheltuielilor cerute de clientele de partid, habarniste şi fără legătură cu domeniul în care au fost numite.

Şi conducerea UE ştie foarte bine acest lucru. Şi condiţionează banii din PNRR sau cei care se cuvin României în actualul ciclu financiar de cei trei R: Restructurare, Reformare, Reducerea cheltuielilor inutile şi dirijarea lor spre dezvoltare.

Preşedintele Iohannis îl va sprijini în acest demers, chiar dacă-şi pune în cap clientela PNL. Preşedintele nu s-a mai întâlnit cu Orban dupa ce n-a mai fost premier, deşi conduce  principalul partid al Coaliţiei. Preferă să-l cheme pe premier la întâlnirile cu guvernul, nu şi pe Orban. Faptul că inclusiv în materie de integritate şi de „fără penali în funcţii publice” nu prea mai există deosebiri între PNL şi PSD, îl face pe Orban nefrecventabil la Cotroceni.

Eliminarea lui Cîţu din funcţia de premier este aproape imposibilă, fără voinţă partenerilor de coaliţie şi a preşedintelui Iohannis. În criza sanitară şi economică în care se află ţara, o criză politică ne mai lipsea. Partidul care se gândeşte la aşa ceva îşi dă foc la „valiză” electorală.

Premierul Cîţu este ajutat de o parte a conducerii PNL. Iniţiative legislative de eliminare a cumulului de venituri şi pensii de la stat, a indemnizaţiilor speciale acordate parlamentarilor, primarilor şi altor membri ai clientelei, noi legi pentru pensii si salarizare, duc la concluzia că premierul este sprijinit de o parte dintre miniştri şi din conducerea PNL. Şi USR PLUS înţelege că nu poţi ţine două milioane de pensionari cu pensie de 1000 de lei pe lună, în timp ce „elitele” de partid încasează zeci de milioane de euro pe lună! Din banii contribuabililor! Faptul că „nu mai putem continua aşa” este înţeles de mulţi politicieni de la vârful partidelor coaliţiei.

Cine se opune acţiunilor premierului Cîţu

Aparatul de partid al PNL în frunte cu Orban. Care ştia în ce hal au ajuns finanţele României şi a fugit de la conducerea guvernului. Dacă premierul Cîţu îşi duce la bun sfârşit planurile de refomare şi restructurare, baronii galbeni, roşii şi de alte culori îşi pierd posibilitatea de a recompensa „aparatul” din sobordine cu funcţii în administraţia de stat, ca răsplată a activităţii, inclusiv electorale, în cadrul partidului. Am văzut la Apele Române în toată „splendoarea” sa fenomenul generat de baronii PNL, de data aceasta.

Parlamentul României. Este departe cel mai mare pericol pentru iniţiativele premierului Cîţu. Cu o majoritate fragilă, actuala coaliţie de guvernare este despărţită de PSD de doar 20 de voturi. Este suficient să apară trădări, plecări la PSD, cumpărări de parlamentari, interese personale, pentru ca iniţiative de tipul eliminarea cumulului veniturile şi pensiilor de la stat să nu treacă de parlament. Şi nici  legi ale salarizării şi  pensiilor propuse de guvernul Cîţu.

Presiunea sindicatelor şi a bugetarilor în general. Am văzut la ce mişcări şi demonstraţii de stradă se pretează. Minerii au obţinut tot ce-au vrut, prin ameninţarea că vin la Bucureşti într-o nouă mineriadă. Energia generată de cărbunele românesc, slab calitativ, ar trebui înlocuită cu altceva. Dar închiderea minelor se va lovi de opoziţia categorică a minerilor. Şi atunci întreprinderile de stat falimentare, din zona aceasta, vor continua să consume banii necesari pentru modernizarea ţării.

Premierul Cîţu l-a ascultat pe Orban în 2020. Şi rău a făcut. A dus ţară la 10% deficit bugetar, a crescut gradul de îndatorare al ţării de la 34% la 45% din PIB, a menţinut un aparat bugetar la 1,2-1,3 milioane de persoane.

Acum încearcă să dreagă busuiocul economic şi financiar, dar nu se ştie încă dacă va reuşi. Dacă nu este lăsat în pace să facă ce-şi propune, dacă preşedintele Iohannis nu-l va susţine cu toate pârghiile de care dispune, dacă va fi sacrificat de către conducerea PNL în favoarea clientelei de partid, România va intra într-o perioadă economică neagră, de tipul Greciei de acum 10-15 ani. Criza sanitară este încă un argument în plus ca partidele coaliţiei şi miniştrii cabinetului să înţeleagă că nu se pot juca cu viitorul ţării, doar pentru satisfacerea clienţilor politici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite