Va prelua Liviu Dragnea modelul Viktor Orban? Da, dar fără rezultatele lui Orban

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opţiunea electoratului maghiar care i-a dat lui Viktor Orban mandatul de premier pentru a treia oară consecutiv cu majoritate parlamentară de două treimi este un triumf pentru liderul de la Budapesta şi un impuls pentru mişcările naţionaliste şi iliberale din Europa. Dar nu este o surpriză şi orice alte aşteptări de la aceste alegeri erau din start iluzorii. De ce?

Sistemul electoral mixt din Ungaria, cu 106 mandate de parlamentar alese în circumscripţii electorale uninominale şi restul de 93 pe liste proporţionale, avantajează puternic partidul cel mai bine situat, Fidesz-ul lui Viktor Orban. Sistemul uninominal funcţionează în sistemele cu două partide care se rotesc la guvernare, dar într-o situaţie cu un partid puternic şi o opoziţie divizată cum este în Ungaria, nu mai este echitabil.

În cazul unui partid mai puternic aflat la guvernare care se confruntă cu mai multe partide din opoziţie, competitorii nu au nicio şansă. Este exact ceea ce se întâmplă în România cu alegerea primarilor în sistem uninominal, într-un singur tur. La noi, de exemplu, primarii în funcţie care au candidat pentru un nou mandat şi-au recâştigat funcţia! Este matematic! Competitorii, chiar dacă împreună au mai mult de 50% din opţiunile electoratului, îşi împart voturile. În lipsa unui al doilea tur de scrutin care ar echilibra şansele, titularul câştigă pentru că are o bază electorală mai mare decât a oricărui alt competitor.

Fidesz a câştigat astfel, cu mai puţin de 49% din voturi, două treimi din locurile din parlament obţinând victoria în 91 din cele 106 circumscripţii uninominale! Jobbik, partidul de pe locul al doilea, cu 20% din voturi a câştigat 1 loc în circumscripţiile uninominale! Iar socialiştii maghiari cu 12% din voturi au obţinut 8 mandate uninominale!

Asta nu scade legitimitatea victoriei lui Viktor Orban, dar fără acest sistem electoral nu ar fi avut majoritatea de două treimi.

În rest, discursul anti-emigraţie, diabolizarea lui Soros, culpabilizarea Bruxelles-ului sunt formule electorale care u funcţionat.

Care poate fi efectul asupra României? Va lua Liviu Dragnea modelul lui Orban văzând că este o cale sigură de succes?

Poate că da, dar fără rezultatele lui Orban.

Diferenţa majoră dintre Ungaria şi România, dintre guvernarea Dragnea şi guvernarea Orban, este că Fidesz livrează rezultate concrete populaţiei. Dincolo de discursul populist şi de acuzaţiile de corupţie, guvernarea Orban oferă infrastructură şi dezvoltare economică. O bună parte din bani europeni!

Ungaria are excedente comerciale şi nu se confruntă cu deficitele bugetare ale României.

Liviu Dragnea a preluat deja temele lui Viktor Orban, Soros, naţionalismul economic, discursul împotriva multinaţionalelor. Poate va merge şi mai departe de atât. Dar PSD nu livrează dezvoltare! Măririle de salarii se fac pe seama tăierii investiţiilor şi creşterii îndatorării ţării! Aceasta este realitatea.

Guvernul de la Bucureşti nu absoarbe banii europeni şi nota de plată începe să se simtă. Într-un an de guvernare, PSD a pierdut peste 10% din popularitate şi lucrurile se vor accentua. Se profilează deja o criză bugetară care, dacă va fi evitată, asta va costa investiţiile în întregime şi va aduce noi datorii. Discursul anti-multinaţionale va fi ajustat rapid, când guvernul se va duce cu mâna întinsă la bănci să se împrumute pentru pensii şi salarii.

Cu deficitele pe care le produce, guvernarea Dragnea se poate lansa pe panta modelului Orban, dar nu poate susţine economic şi financiar un asemenea model. Este asta o veste bună sau proastă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite