Va fi Iohannis suspendat de PSD?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Ideea suspendării preşedintelui şi organizarea referendumului pentru demiterea sa prinde adepţi în rândul unor PSD-işti marginali, dar şi a celor mai fanatici. Dar este oare planul de suspendare a lui Iohannis o opţiune validă pe masa conducerii social-democrate?

Refuzul lui Klaus Iohannis de a-l nominaliza la funcţia de prim-ministru al României pe Remus Pricopie, propunerea PSD şi ProRomânia, a stârnit reacţii de revoltă în tabăra care a dat jos guvernul Orban. Încă de miercuri, fostul premier Adrian Năstase aducea argumente constituţionale în favoarea suspendării preşedintelui Iohannis, pe care îl acuza că ar fi jignit actuala legislatură a Parlamentului.

Joi a fost rândul senatorului Robert Cazanciuc să vină la şedinţa conducerii centrale a PSD cu o carte de 1.650 de pagini („Constituţia României. Comentarii şi explicaţii”) din care a găsit că Iohannis riscă să provoace un conflict constituţional dacă nu se conformează dorinţei exprimate de majoritatea parlamentară proaspăt formată de a numi un prim-ministru girat de PSD şi ProRomânia.

Deşi nu-l înghite pe Pricopie, pe care îl consideră „o propunere oribilă”, Liviu Pleşoianu a clamat din nou suspendarea lui Iohannis, amintind că a mai cerut-o, numai că „toate geniile analizei politice” (în exprimarea sa) i-au replicat în trecut că nu e bine. Portavocea intereselor Rusiei în România consideră deci că acum este un moment la fel de bun ca oricare altul ca PSD să-l suspende pe Iohannis. Un alt marginal din PSD, senatorul Scarlat Iriza din Gorj, bravează în faţa presei locale afirmând că dacă Iohannis „se încăpăţânează, o să primească o lună de concediu. Ţara va intra pe un făgaş normal, fără alegeri anticipate, pentru că nu îşi au rostul”.

Aşadar, chiar şi acei fanatici ai PSD care doresc suspendarea se aşteaptă ca Iohannis să revină în funcţie prin vot popular după o lună. Căci o lună este termenul în care Parlamentul poate demara referendumul pentru demiterea preşedintelui, după ce l-ar suspenda. În urmă cu două luni şi jumătate, mandatul lui Klaus Iohannis în fruntea statului român a fost reconfirmat cu votul a 66% dintre românii care s-au prezentat la urne. Ideea că Iohannis va fi destituit de români cândva în 2020 înaintea alegerilor legislative la termen are logică pentru Pleşoianu, dar nu şi pentru cei raţionali din PSD.

Să găsească un temei constituţional pentru suspendarea lui Iohannis este uşor, întrucât CCR este, de facto, detaşamentul PSD în robă de magistrat.

Să-l suspende în Parlament le-ar fi uşor lui Ciolacu & Co. Doar ca să iniţieze propunerea de suspendare este nevoie de votul unei treimi din parlamentari, iar ca să decidă suspendarea este suficientă majoritatea simplă a parlamentarilor (50%+1). N-ar fi asta o problemă pentru noua coaliţie a PSD-ului reîntregit prin alianţa cu schismaticii lui Victor Ponta. Nici să găsească un temei constituţional pentru suspendare n-ar fi o problemă, întrucât Curtea Constituţională a României este, de facto, divizia PSD în robă de magistrat.

A chema cetăţenii la urne este ca şi cum ai vorbi de funie în casa spânzuratului. Dacă PSD forţează suspendarea şi referendumul de demitere, oare nu se vor cere în stradă şi alegeri legislative anticipate? Nu există subiect de care PSD să se teamă mai mult decât de alegeri anticipate. Dinozaurii traseişti din teritoriu, precum Iriza (ex-UNPR, ex-PMP, ex-ALDE), n-ar mai prinde loc în viitorul Parlament pe listele revizuite ale unui PSD oricum redus la jumătate în preferinţele electorale, faţă de 2016. La fel şi unii anarhişti scandalagii de teapa lui Pleşoianu, care în plus mai provin şi din echipa lui Liviu Dragnea, nomina odiosa în faţa actualei conduceri a partidului.

Ar risca PSD să scoată sabia pentru a pune beţe-n roate procedurii de declanşare a alegerilor legislative anticipate? Totul este să o tergiverseze până la o dată foarte apropiată de termenul acestor alegeri, încât să nu mai existe voinţă pentru anticipate nici de la PNL. Faptul că un PSD-ist devotat ar prelua funcţia de şef interimar al statului pe durata suspendării celui ales democratic pare să indice că ideea are un oarece substrat. Titus Corlăţean a fost recent înscăunat preşedinte al Senatului – deocamdată interimar, dar în curând ales legitim de majoritatea PSD din Senat.

Liderii actuali ai PSD, Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, au fost până nu demult copii de mingi în politica mare de la Bucureşti şi sunt mai degrabă obişnuiţi cu politica de provincie. Acolo unde veşnica baronime nereformată şi prea puţin sofisticată a PSD abordează mai tranşant problemele care le stau în cale. Momentan le stă mai în cale doar Iohannis, cel care în decembrie a contabilizat pe numele său peste 6,5 milioane de voturi pentru ca PSD să nu conducă România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite