USR vrea modificarea Constituţiei: fără penali în funcţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul USR, Dan Barna, a anunţat că formaţiunea sa începe strângerea de semnături pentru o iniţiativă cetăţenească de modificare a Constituţiei. Mai precis, USR vrea ca în Constituţie să fie precizat că persoanele cu probleme penale nu pot ocupa funcţii publice.

„USR iniţiază strângerea de semnături pentru o iniţiativă cetăţenească prin care să fie transpusă în Constituţie principala solicitare a românilor din aceste zile, de la mitingul de duminică: fără penali în funcţii publice“, a declarat Barna, care a completat că pentru a conta iniţiativa cetăţenească trebuie strânse 500.000 de semnături. 

„Ceea ce ne-a arătat evenimentele din februarie de la Ordonanţa 13 a fost că nu buna credinţă a Parlamentului este cea care a oprit abuzul din ordonanţă şi ceea ce se întâmplă cu legile Justiţiei depuse zilele trecute, ci exact vocea străzii. În acest context, USR le propune cetăţenilor să semneze acest demers, această iniţiativă cetăţenească, ce trebuie să strângă 500.000 de semnături prin care Constituţia să fie modificată pentru a fi neechivoc, la fel cum există în zeci de state din Europa această reglementare, ca persoanele care au probleme penale, care au condamnări nu pot să fie în funcţii publice. Textul propus de noi să apară în Constituţie este: nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi prin hotărâri judecătoreşti definitive la pedeapsa închisorii pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie“, a menţionat Barna.

„În prezent, avem principiul «fără penali»“ doar în Guvern. Facem un apel la toţi cetăţenii“, a mai spus liderul USR, care a subliniat că legile de acum îl împiedică pe un politian ca Liviu Dragnea să nu fie membru al Guvernului, dar îi permite să ocupe funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite