USR: Teodorovici, aspirantul la Preşedinţie al PSD-ului, a uitat să spună că taxa de solidaritate va viza maximum jumătate din pensiile speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Uniunea Salvaţi România a comentat într-o postare pe Facebook, luni seară, propunerea ministrului de finanţe, Orlando Teodorovici, de a introduce o ”taxă de solidaritate” pentru acele pensii speciale care depăşesc suma de 10.000 de lei.

”Cu un ochi la gaura uriaşă din bugetul de stat şi cu celălalt la viitoarele alegeri, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a vorbit despre introducerea unei „taxe de solidaritate” pentru pensiile speciale care depăşesc 10.000 de lei”, începe postarea.

Principala observaţie a postării USR este că ministrul finanţelor nu a spus tot ce era relevant în legătură cu taxa de solidaritate. Într-adevăr, acesta nu a declarat care va fi nivelul de taxare.

”Ministrul aspirant la statutul de candidat la Preşedinţie nu a spus, însă, ce nivel va avea taxa de solidaritate. Cum nu a spus nici că, aplicând-o de la un prag de 10.000 de lei, ea va viza maximum jumătate din pensiile speciale, celelalte rămânând întregi bine mersi”, se explică în postare.

”Pe datele Casei Naţionale de Pensii aferente lunii mai 2019, pensia medie a celor 3.790 de foşti magistraţi este de 18.180 lei, iar pensia media a celor 1.452 de foşti angajaţi din sistemul aeronautic civil este de 10.875 lei. În cazul celorlalte categorii - foşti parlamentari, funcţionari publici parlamentari, membri ai Corpului diplomatic, angajaţi ai instanţelor şi parchetelor şi reprezentanţi ai Curţii de Conturi – pensia medie este sub 10.000 de lei, de unde putem deduce că sunt mai puţini beneficiari peste pragul indicat de Teodorovici”, continuă postarea.

Mai mult, USR observă şi că ”ministrul de finanţe nu a spus nimic nici despre pensiile de serviciu ale celor care lucrat în sistemul de siguranţă publică şi în servicii, chiar dacă este vorba despre peste 140.000 de beneficiari, iar pensiile sar bine, în unele cazuri, peste pragul de 10.000 de lei”.

În final, Uniunea Salvaţi România acuză PSD-ul de un joc la două capete în problema pensiilor speciale.

”În plus, să nu uităm că PSD şi-a descoperit „grija” pentru plafonarea pensiilor speciale după ce, în urmă cu circa două săptămâni, Guvernul a dat prin OUG pensii speciale primarilor, şefilor de CJ-uri şi adjuncţilor acestora, pe motiv că au un rol complex şi că activitatea lor impune un grad sporit de responsabilitate şi respectarea şi îndeplinirea cerinţelor cetăţenilor”, se încheie postarea partidului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite