USR sesizează CCR pe tema numirii lui Alexandru Stănescu în conducerea ANRE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii CCR sesizaţi cu privire la numirea lui Alexandru Stănescu în conducerea ANRE FOTO Arhivă
Judecătorii CCR sesizaţi cu privire la numirea lui Alexandru Stănescu în conducerea ANRE FOTO Arhivă

USR a anunţat sesizarea judecătorilor constituţionali cu privire la numirea lui Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, în Comitetul de Reglementare al ANRE.

„Ca urmare a votului de astăzi din Parlament şi a insistenţei coaliţiei PSD-PNL-UDMR de a numi în comitetul de reglementare al ANRE o persoană care nu are nicio legătură cu domeniul energiei şi nici nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, USR va ataca la Curtea Constituţională hotărârea de numire a lui Alexandru Stănescu”, a transmis USR într-un comunicat de presă. 

Potrivit deputatei USR, Cristina Prună, „noua majoritate parlamentară a făcut astăzi o mare greşeală votându-l pe Alexandru Stănescu membru în comitetul de reglementare al ANRE. Au transformat ANRE într-o afacere de familie, pentru că ştim cu toţii că domnul Stănescu este fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Nimic din CV-ul său nu-l califică pe domnul Alexandru Stănescu să ocupe această funcţie atât de importantă, plătită cu 6-8.000 de euro pe lună”. 

Deputata a subliniat că deciziile ANRE au impact asupra asupra investiţiilor din energie şi facturilor plătite de români. „Să ţinem cont de faptul că deciziile comitetului de reglementare al ANRE au un impact direct asupra pieţei de energie şi, implicit, asupra facturilor pe care românii le plătesc la energie electrică, gaze naturale şi chiar la energia termică. Deciziile ANRE au impact şi asupra investiţiilor în sectorul energetic, investiţii care nu se mai fac, din păcate, de ceva vreme, tocmai pentru că oamenii din conducerea Autorităţii au încetat să mai ia hotărâri în interesul pieţei. Ca să nu mai spun că domnul Alexandru Stănescu nici măcar nu a venit să fie audiat în Parlament, PSD, PNL şi UDMR au făcut un simulacru de dezbatere. USR a fost singurul partid care s-a opus acestei numiri şi am decis să apelăm la Curtea Constituţională pentru a sancţiona încălcarea grosolană a legii”, a mai transmis Cristina Prună. 

Reprezentanţii USR au atras atenţia asupra faptului că membrii ANRE trebuie să aibă pregătire profesională necesară şi vechime în muncă în funcţii de conducere de minim cinci ani. 

„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei prevede la art. 4 alin. (12): „Membrii Comitetului de reglementare trebuie să fie cetăţeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputaţie, cu studii superioare şi pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum şi experienţă de minimum 5 ani în funcţii de conducere în instituţii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale”.

„Or, după cum rezultă din CV-ul fratelui baronului PSD de Olt, nu este îndeplinit criteriul experienţei de minimum 5 ani, fie că se ia în calcul perioada în care Alexandru Stănescu a ocupat funcţia de vicepreşedinte, respectiv preşedinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, fie că se ţine cont de perioada în care a condus un SRL care se ocupă de cultivarea cerealelor”, a mai transmis USR. 

Reprezentanţii USR au mai transmis că au „militat constant, pe parcursul ultimilor ani, pentru ca partidele parlamentare să desemneze oameni competenţi în funcţii publice şi să încurajeze profesionalismul în instituţiile statului, în detrimentul sinecurilor. Prin urmare, în contextul înţelegerii ruşinoase dintre partidele la putere de a-şi folosi majoritatea parlamentară pentru a acapara ANRE cu oamenii de casă ai PSD, USR nu a înaintat acum nicio nominalizare pentru funcţia de membru în comitetul de reglementare al ANRE”. 

Fostul deputat PSD Stănescu Alexandru a fost numit de plenul Parlamentului pentru a ocupa un post în Comitetul de Reglementare al ANRE, la propunerea PSD, în locul lui Marian Neacşu, fost vicepreşedinte al ANRE, care a fost numit secretar general al Executivului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite