USR PLUS, iniţiativă legislativă pentru persoanele fizice autorizate. Ce propun parlamentarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USRPLUS FOTO USRPLUS / Facebook
USRPLUS FOTO USRPLUS / Facebook

USR PLUS a depus în Parlament o iniţiativă legislativă ce propune ca activităţile economice desfăşurate ca PFA să constituie vechime în muncă. Parlamentarii explică faptul că iniţiativa „face o reparaţie” pentru cei care desfăşoară o activitate economică şi îşi plătesc taxele şi impozitele legale, dar „activitatea nu le este considerată vechime în muncă”. Proiectul prevede perioada în care s-a realizat activitate şi s-au achitat contribuţiile.

„Deputatul Beniamin Todosiu şi senatorul Andrei Postică au depus, miercuri, o iniţiativă legislativă ce prevede ca activităţile economice desfăşurate de persoane fizice pe contracte de tip PFA (persoană fizică autorizată) să constituie vechime în muncă”, se arată în comunicatul de presă transmis de USR PLUS.

Astfel, parlamentarii propun ca activităţile economice desfăşurate pe persoană fizică să constituie vechime în muncă sau, după caz vechime în specialitate. Însă aceasta priveşte perioada în care s-a realizat activitate economică şi s-au achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale.

„USR PLUS propune completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.44/2018, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, astfel:

(1) Activităţile economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate.

(2) Vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată”, se arată în comunicatul de presă.

Iniţiatorii explică faptul că proiectul de lege poate încuraja „persoanele fizice să lucreze legal” şi descuraja munca la negru prin faptul că PFA va constitui vechime în muncă. 

„Propunerea legislativă face o reparaţie morală şi legală pentru persoanele fizice autorizate, care desfăşoară o activitate economică şi îţi plătesc toate taxele şi impozitele legale, dar activitatea nu le este considerată vechime în muncă. Iniţiativa a pornit de la cazul unui cetăţean din Alba Iulia, care este unul dintre cei mai apreciaţi ghizi turistici din municipiu. Când a vrut să aplice pentru un post în cadrul centrului de informare turistică din subordinea municipalităţii, albaiulianul a constatat că activitatea pe care a prestat-o timp de mulţi ani ca ghid nu e considerată vechime în muncă deoarece a funcţionat ca Persoană Fizică Autorizată. Sper ca această propunere să fie adoptată cât mai repede. Este o lege care nu va avea un impact bugetar, ci doar va încuraja persoanele fizice să lucreze legal şi să renunţe la munca la negru, atraşi de faptul că perioada lucrată ca PFA va constitui şi vechime în muncă, în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea”, transmite deputatul USR PLUS Beniamin Todosiu, conform sursei citate. 

Potrivit expunerii de motive, „necesitatea intervenţiei legislative este justificată de lipsa unui astfel de articol în lege, care de-a lungul timpului a descurajat activitatea PFA-urilor sau le-a discriminat”. 

„Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, 22,6% din populaţia activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremuneraţi”, au mai motivat parlamentarii.

Iniţiatorii proiectului legislativ explică şi că lipsa acestei reglementări a dus la două tipuri distincte de interpretări, astfel că sunt cei care lucrează ca PFA şi cotizează şi cei care s-au auto-angajat pe salariul minim şi plătesc două rânduri de taxe. 

„În consecinţă, faptul că nu există în lege un articol care să menţioneze că activitatea unui PFA se consideră vechime în muncă, a dus la două tipuri de interpretări distincte:

- PFA-uri care lucrează ca PFA, cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate şi impozit pe venit şi îşi desfăşoară activitatea pur şi simplu;

- PFA-uri care, din cauza acestei prevederi din legislaţie, s-au auto-angajat, la recomandarea experţilor contabili, pe salariul minim pe economie şi astfel au ajuns în situaţia în care lunar plătesc 2 rânduri de taxe către stat”, au mai explicat parlamentarii.

 Senatorul USR PLUS Andrei Postică mai explică faptul că „statul nu ar trebui să discrimineze între diferite feluri în care un om alege să lucreze”, în timp ce şi acesta îşi achită contribuţiile, taxele şi impozitele. 

„Denumirea generică de PFA reprezintă tot un om care munceşte şi care-şi plăteşte datoriile către stat. Statul nu ar trebui să discrimineze între diferite feluri în care un om alege să lucreze atâta timp cât aceasta şi-a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale. E timpul să corectăm acest lucru şi să oferim tuturor şansa unui tratament egal şi transparent din punct de vedere fiscal”, conchide senatorul USR PLUS Andrei Postică, potrivit sursei citate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite