USR-PLUS critică decizia BEC de a pune întrebările referendumului pe buletine separate: ajută coaliţia PSD-ALDE şi creşte costurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna şi Dacian Cioloş FOTO S.I.
Dan Barna şi Dacian Cioloş FOTO S.I.

Alianţa 2020 USR-PLUS a venit miercuri cu o reacţie, după ce cu o zi înainte Biroul Electoral Central a anunţat că întrebările referendumului din 26 mai vor fi puse pe buletine de vot diferite. Coaliţia afirmă că măsura creşte costul referendumului şi că ajută PSD-ALDE.

Potrivit USR-PLUS, primul efect al deciziei BEC este creşterea costurilor referendumului, şi creearea unei decizii convenabile pentru PSD-ALDE în cazul în care doar una dintre întrebări ar putea fi validată.

„Un prim efect al măsurii de separare a întrebărilor este creşterea costurilor, atât cu tipărirea buletinelor de vot, cât şi logistice. Un alt efect ar putea fi validarea referendumului doar pentru una din întrebări, situaţie convenabilă coaliţiei PSD-ALDE.

Nu este prima dată când PSD şi ALDE încearcă să îngreuneze desfăşurarea referendumului pe Justiţie. Au vrut întâi secţii separate de votare. Apoi, au vrut să umble la pragul de validare. Acum, separă întrebările la referendum”, se arată într-un mesaj al Alianţei 2020 USR-PLUS publicat pe Facebook.

Aceştia mai subliniază că românii ar trebui încurajaţi să iasă la vot şi că clasa politică are obligaţia să asculte vocea poporului.

„Românii nu trebuie descurajaţi, ci, dimpotrivă, trebuie încurajaţi să vină la urne şi să-şi exprime opinia cu privire la amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie, respectiv la modificarea legislaţiei penale prin ordonanţe de urgenţă şi dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza CCR. Clasa politică are obligaţia să asculte vocea poporului şi să ia decizii în interesul acestuia, nu în interes personal”, mai subliniază USR-PLUS.

Biroul Electoral Central (BEC) a hotărât cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare şi referendum că votanţii vor primi câte trei buletine de vot şi că la fiecare secţie vor exista trei urne, fiecare buletin având urna proprie. Totuşi, introducerea unui buletin de vot în altă urnă decît cea destinată nu va anula votul, a mai anunţat BEC.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite