USR-PLUS atacă în punctele slabe ale colegilor din coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatoarea Simona Spătaru a fost responsabilă de depunerea proiectului prin care are loc eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. FOTO Facebook Simona Spătaru
Senatoarea Simona Spătaru a fost responsabilă de depunerea proiectului prin care are loc eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. FOTO Facebook Simona Spătaru

USR-PLUS a depus un proiect de lege privind eliminarea pensiilor aleşilor locali, cu toate că formaţiunile din coaliţie stabiliseră că vor aborda împreună această temă, dat fiind faptul că PNL şi UDMR sunt reticente, pentru că au în spate un număr mare de primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consiliu Judeţean care nu ar vrea să rămână fără privilegii.

Iniţiativa legislativă, pregătită de senatoarea Simona Spătaru şi semnată de toţi cei 80 de aleşi ai USR-PLUS, a fost adusă la cunoştinţă Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor luni. „Persoanele care ar urma să beneficieze de pensiile speciale nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să beneficieze de acordarea unor venituri suplimentare, prin derogare de la principiul contributivităţii la bugetul asigurărilor sociale de stat”, susţin parlamentarii USR-PLUS în expunerea de motive. Potrivit acesteia, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ nu au profesii care să le afecteze integritatea fizică sau psihică sau în care să aibă numeroase restricţii.

În prezent, pensiile speciale pentru aleşii locali nu au intrat încă în plată, fiind amânat acest lucru până la 1 ianuarie 2022. De asemenea, în interiorul coaliţiei sunt împărţite opiniile privind această categorie de pensii, PNL şi UDMR fiind mai degrabă pentru aceste beneficii, în condiţiile în care liberalii au mii de aleşi locali, iar UDMR, câteva sute.

Gheorghe Falcă declara luni după-amiază, într-o intervenţie la Antena 3, că partidele din coaliţie ar trebui să lase proiecte precum eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali pentru altă dată, în condiţiile în care sunt lucruri mai importante de făcut de actuala Putere, cum ar fi gestionarea pandemiei sau pregătirea proiectelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

Revenire la alegerea primarilor în două tururi

Replica a venit de la deputatul USR-PLUS Victor Ilie, cel care a subliniat faptul că partidul din care face parte nu doar că va insista cu eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali, dar va cere, din nou, înfiinţarea Comisiei de cod electoral, adică structura responsabilă de pregătirea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi. După cum a arătat „Adevărul”, discuţiile privind Comisia de cod electoral sunt blocate de la jumătatea lunii februarie, decizie luată de liberali pentru a nu intra în conflict cu formaţiunea condusă de Kelemen Hunor, care se opune revenirii la alegerea primarilor în două tururi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite