USR PLUS are de ales între „reformele”  lui Orban, bazate pe „lasă, merge şi aşa”, şi ieşirea de la guvernare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu vorbesc de filosofia politică a lui Cîţu, nu are niciuna. Cîţu semnează cu stiloul lui Orban ce-i dictează acesta. Ca un papagal.  Atât îi permite anvergura politică. USR PLUS are de ales între filosofia de guvernare a lui Orban, şi ieşirea de la guvernare, pentru a nu plăti mai târziu guvernarea eşuată PNL-Iohannis-Orban. Iohannis nu mai candidează la un nou mandat, aşa că este mai relaxat. Nu mai intervine în actul guvernării.

Care este „filosofia” de guvernare a lui Orban?

Ce a învăţat, în 30 de ani de politică. Ce a văzut la „celebrii” săi înaintaşi, Iliescu, Năstase, Tăriceanu, Geoană, Ponta.

Satisfacerea clientelei politice. Ce am văzut cu numirile de la Apele Române se repetă în toate domeniile de activitate. Piţipoance, amante, şefi de pompe funebre, şefi de magazine sau coafeze ajung în posturi de conducere ale statului fără examen, fără a avea competenţele necesare. Doar pe filiera clientelei politice.

Ministrul Anisie a schimbat 28 de Inspectori Genrali, fără concurs, cu oameni agreaţi de PNL. Exact ca PSD.

Acceptă penali în funcţii de conducere. Avem două cazuri foarte vizibile: Costel Alexe şi Mihai Chirica, ambii la Iaşi. Câte altele or mai fi, le-am şi uitat. De criticile aduse PSD-ului pentru aceeaşi acceptare, nu se mai spune nimic. Au fost uitate.

Mai ţineţi minte cazul Laurenţiu Baranga, cat pe ce sa ajungă şef la „spălarea banilor”, conducător de doctorate la universitatea lui Cîmpeanu, dar cu diploma de liceu falsificată? Exemplu concludent de „selecţie” a cadrelor in perioada Orban. Culmea este că procurorii ştiau, au şi intervenit. Dar nu i-a întrebat nimeni!

Criza economică. Exact ca PSD. A dus ţara în doar un an de zile la un deficit bugetar de 10% din PIB şi la un grad de îndatorare de la 34 la 48% din PIB. Pandemia explică doar jumătate din această evoluţie. Fraudele sunt acum cercetate de procurori, în frunte cu cele produse la UNIFARM, şi demonstrează că şi guvernul Orban şi-a bătut joc de banii publici şi in contextul pandemiei. Cursul leu/euro a ajuns la culmi istorice, exact din aceste motive.

A acceptat miniştri care n-au schimbat nimic din moştenirea găsită. Cel mai elocvent exemplu, Monica Anisie, susţinută de Orban până la capăt. Deşi a lăsat Educaţia exact cum a găsit-o. Fără nicio schimbare, în ciuda evidenţei că merge pe un drum greşit. Pandemia nu era un motiv care să împiedice modificarea planurilor cadru, a programelor şcolare. N-a schimbat nimic.

Orban-Cîţu nu se mai uită în Programul de Guvernare (PG) cu care au câştigat alegerile. Sunt multe exemplele care ne arată acest lucru. Iată unul dintre ele. În PG se spune un lucru esenţial:

Reformarea sistemului fiscal-bugetar este o etapă esenţială, pentru a atinge un cadru favorabil creşterii economice şi consolidării fiscale.

Deşi au trecut doar trei luni de la instalarea guvernului Cîţu, tot guvernul Orban se cheamă. Care a avut la dispoziţie 17 luni să mişte ceva în direcţia asta. N-a mişcat nimic şi nici nu va mişca ceva. Pentru că guvernează după principiul „merge şi aşa”. Se va trezi la realitate când România va deveni nefinanţabilă, ca în 2010. Va fi prea târziu.

Lista ar putea continua.

Singurul ministru care ia în seamă reformele este Cătălin Drulă. Care a publicat un buget pe 2021 pentru CFR Marfă, falimentară,  din care rezultă că 1400 de angajaţi vor fi concediaţi. Cum este nevoie de HG pentru aprobarea lui, nu va trece de semnătura lui Cîţu. Tot Drulă a pus cu botul pe labe mafia sindicală de la metrou. El este şi cel mai ameninţat cu revocarea, pentru că a avut neeleganţa să spună public  ce gândeşte despre Cîţu: că este un „zombie” politic.

Dilema USR PLUS

Cum ar fi  mai folositor pentru România? Să participe la guvernare în continuare? Colaborarea, cooperarea, consensul cu PNL şi premier nu mai sunt acum posibilă. Orban şi Cîţu au spus clar: PNL şi Cîţu conduc coaliţia, restul membrilor coaliţiei, „ciocu mic”. Dacă UDMR vrea să-şi conserve poziţiile obţinute pentru oamenii săi în administraţia centrală şi locală, vrea şi USR PLUS acelaşi lucru? Cu riscul de a nu mai conta în  guvernare, de a funcţiona doar ca anexă a PNL? Şi cum se va prezenta la viitoarele alegeri, când guvernarea condusă acum de PNL se va dovedi a fi fost o guvernare eşuată?

Dincolo de cine concediază sau nu un ministru, cine îi evaluează, rămâne întrebarea: dar pe premier cine îl evaluează? Tot PNL?

Dar de foi de parcurs pentru ministere, cu obiectivele cuprinse în PG, cu date precise de îndeplinire, cu resursele financiare necesare,  Orban nici nu vrea să audă!  Pentru că vrea să guverneze ca în ultimii 30 de ani: „lasă că merge şi aşa”!

În opinia mea,  soluţia cea mai bună pentru USR PLUS este să plece de la guvernare. Să nu fie părtaşă la filosofia politică a lui Orban, pentru că va plăti în alegeri participarea la o guvernare eşuată. Din afara guvernării poate critica orice nu i se pare în ordine legat de actul de guvernare, poate contribui la o eventuală schimbare a guvernului Cîţu. Şi fără moţiune de cenzură, pentru că PNL-Cîţu vor trebui să ceară parlamentului revalidarea după schimbarea compoziţiei politice a guvernului. Din interiorul guvernării, dacă critică ceva, i se arată uşa. 

În PSD nu poţi avea încredere că ştie şi vrea să face ceva pentru progresul României, pentru reformarea funcţionării ei, în mai toate domeniile de activitate.

USR PLUS, aflat la comanda lui Orban şi a PNL, nu poate face mare lucru în direcţia asta.

Dacă alegerea va fi între „remorca” PNL la guvernare, şi ieşirea de la guvernare,  mie mi se pare că alegerea este simplă. Ieşirea de la guvernare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite