USR, acest nou PCR!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

USR propune puşcărie de până la 10 ani pentru cei care răspândesc idei cu caracter comunist în spaţiul online. Formularea vagă poate duce la abuzuri!

Hotărât lucru! Lumina vine de la răsărit! Nici nu s-a uscat bine semnătura pe decretul prin care Vladimir Putin se grăbeşte să incrimineze pe oricine critică autorităţile statului, că USR-ul propune lege pe care ei o pretind „democratică“ şi care vizează pedeapsa cu închisoarea pe o perioadă de 10 ani pentru oricine face propagandă comunistă în mediul online.

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani şi interzicerea unor drepturi iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel. Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute la alin 1, dacă denunţă autorităţilor organizaţia, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului. Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.“

Câteva precizări de bun simţ:

Lucrările lui Karl Marx, Friedrich Engels, Rosa Luxemburg sau Karl Polanyi, ca să dau doar câteva exemple, se studiază la marile universităţi occidentale.

Există economişti distinşi cu premii la nivel internaţional, cum ar fi Thomas Piketty, care a scris o amplă lucrare despre inegalitate, sau Joseph Stiglitz, Paul Krugman, Richard Wolff, Michael Blyth care predau în universităţile occidentale sau care au ocupat chiar funcţii importante la Banca Mondială şi în alte instituţii de acest tip şi sunt critici ai sistemului capitalist.

David Harvey, profesor marxist care publică la Cambridge University Press, este un critic al capitalismului şi produce online împreună cu Richard Wolff un podcast: „The Anticapitalist Chronicles!“. Nu cred că şi-a pus cineva vreodată problema să-l încarcereze. Dacă ar veni în România condusă de USR, ar avea însă probleme.

La nivelul Uniunii Europene există formaţiuni politice comuniste. Avem Partidul Comunist în Franţa. Chiar în SUA funcţionează un partid comunist, Communist Party USA. Comunismul nu poate fi redus la vânătoarea de vrăjitoare stalinistă. La fel cum catolicismul nu poate fi redus la Inchiziţie!

Dictatura nu e obligatoriu să fie de stânga! Francisco Franco, aflat la putere vreme de decenii în Spania (1936-1975), Augusto Pinochet, generalul chilian aflat la putere între 1973 şi 1990 şi responsabil pentru asasinarea a zeci de mii dintre concetăţenii săi, au fost dictatori de dreapta! Mai mult, Ayatollahul Khomeini, care a condus Iranul între 1979 şi 1989, s-a impus ca dictator religios!

Proiectul de lege depus de USR ne arată că acest partid alunecă într-o periculoasă derivă autoritaristă care îi aduce mai aproape tocmai de cei pe care pretind că îi detestă. Ura pe motiv de clasă socială a fost, de altminteri, prezentă în discursul public anti-săraci, anti-„asistaţi social“, anti-„mahalaua ineptă“. Prin urmare, atunci când elitele urăsc pe motiv de clasă pe cei defavorizaţi este absolut acceptabil şi de bon ton. Totul este ca nu cumva clasele sociale marginalizate să nutrească vreun sentiment de revoltă împotriva elitelor! Asta pare că încearcă USR să prevină.

Închei cu una dintre cele mai sinistre prevederi ale proiectului legislativ. Ea priveşte delaţiunea şi încurajarea delaţiunii. Tot ceea ce putem să remarcăm în termeni de psihologie politică este că, dacă urăşti suficient de puternic un adversar, ajungi să semeni cu el. Prevederea are un aer de Gheorghiu Dej şi ne arată ce reflexe democratice puternice are conducerea USR care prin liderul ei, Dan Barna, girează acest proiect:

„Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute la alin 1, dacă denunţă autorităţilor organizaţia, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului. Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.“

Reflexele anti-democratice sunt tot mai prezente în spaţiul public. Pe fondul unei situaţii economice tot mai precare, soluţiile politicienilor nu depăşesc gratiile celulei. O mare parte dintre cetăţeni şi problemele lor sunt pur şi simplu entităţi inexistente pentru elitele conducătoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite