USR, din ce în ce mai divizat. Jocurile de culise din interiorul partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ George Călin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Uniunea Salvaţi România este tot mai divizată, după ce plecarea lui Dacian Cioloş de la şefia partidului a trasat şi mai clar polii de putere din interior, existând nemulţumiri între reprezentanţii celor două formaţiuni care au fuzionat în urmă cu un an – USR şi PLUS.

În USR se menţine linia care separă membrii vechi ai partidului de cei din fosta formaţiune a lui Dacian Cioloş – PLUS.  Recent, au apărut informaţii potrivit cărora Cioloş s-ar pregăti să îşi anunţe în perioada următoare demisia din partid, după ce a renunţat şi la şefia USR, împreună cu mai mulţi membri ai formaţiunii, mare parte din fostul PLUS, punând bazele unei noi platforme politice, potrivit unor surse citate de News.ro.

Contactat de „Adevărul”, Dacian Cioloş a refuzat să ofere un răspuns concret cu privire la o eventuală plecare din partid. „Când voi avea ceva de spus eu, o voi face, aşa cum am facut-o întotdeauna”, a completat Cioloş.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a vorbit şi el despre faptul că există nemulţumiri în partid şi a confirmat că Dacian Cioloş a discutat cu o parte din membrii partidului, la Bruxelles. „O mare parte din colegii parlamentari din fostul PLUS au fost la o discuţie, la Bruxelles, cu Dacian şi cu europarlamentarii din fostul PLUS. Ne-au confirmat că au fost aceste discuţii, că au fost nemulţumiri”, a declarat Moşteanu.

Deputatul a menţionat că nu ar exista perspectiva ruperii partidului. „Din punctul meu de vedere, orice încercare de rupere a acestui partid ar fi un serviciu direct făcut celor de la PSD şi PNL, cred că ar fi o /nerozie să rupă cineva USR-ul”, a precizat purtătorul de cuvânt al USR. 

Discuţiile lui Cioloş cu membrii USR care îl susţin ar avea loc în contextul în care Uniunea Salvaţi România se pregăteşte pentru alegeri interne, pentru că în prezent formaţiunea este condusă interimar de Cătălin Drulă. Partidul îşi va alege noua conducere cu drepturi depline în cadrul unui Congres care va avea loc în toamna acestui an.

Avântul USR, blocat în tensiunile interne

Analistul politic George Jiglău a declarat, contactat de „Adevărul”, că USR „s-a cam consumat”, unul dintre motive fiind chiar forma de organizare a partidului.

„Ei şi-au cam atins potenţialul. USR, şi mă refer şi la Cioloş, cred că s-a cam consumat. Şi felul în care sunt organizaţi intern, dar şi electoratul lor sunt parte din explicaţie. Un partid de genul USR-ului este un partid care şi-a asumat că vrea să aibă democraţie internă, însă au fost destul de multe momente când în partid s-a văzut un soi de «exces de democraţie». Adică un nivel mai redus de disciplină pe care îl regăsim la partide mai mari şi cu succes mai mare la electorat, cum e PSD şi, într-o măsură mai mică, la PNL. Un exemplu recent este chiar disputa între Cioloş şi restul conducerii USR ca urmare a căreia a plecat Cioloş”, a explicat analistul, precizând că „genul acesta de a face politică i-a costat”.

George Jiglău este de părere că plecarea lui Dacian Cioloş şi ruperea partidului în două facţiuni nu va aduce niciun beneficiu. „Dacă chiar se concretizează plecarea lui Cioloş  şi formarea unui nou partid, asta nu are cum să ajute pe nimeni. Nu vor face altceva decât să fărâmiţeze şi mai tare acest electorat care nu este foarte mare oricum. Nu este un electorat cu care să câştigi niste alegeri încât să guvernezi sigur”, a completat analistul.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite