USR, Gabriel Liiceanu şi Mihai Şora strâng semnături pentru modificarea Constituţiei: fără penali în funcţii publice

USR, Gabriel Liiceanu şi Mihai Şora strâng semnături pentru modificarea Constituţiei: fără penali în funcţii publice

Gabriel Liiceanu

Luni a fost autentificat la notariat Grupul de iniţiativă al campaniei “Fără penali în funcţii publice”, care îşi propune să strângă jumătate de milion de semnături pentru modificarea Constituţiei. Iniţiativa, susţinută de USR, vrea să introducă în legea fundamentală interdicţia ocupării de funcţii publice alese de către condamnaţii penal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Grupul de initiativa este format din filosoful Mihai Şora; scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; Oana Negru şi Mihai Tudorică, membri ai grupului “Rezistenţa”; Klaus Fabriţius reprezentând Forumului Democrat al Germanilor din România, cetăţeni implicaţi în acţiuni civice şi preşedintele comitetului, avocatul Mihai Badea.

“Fără penali în funcţii publice” este o iniţiativă cetăţenească susţinută de USR care îşi propune să stângă 500.000 de semnături în 6 luni pentru a modifica Constituţia. În acest sens, persoanele condamnate penal nu vor mai putea ocupa funcţii publice alese în stat. Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor, vor mai fi necesari doi paşi: avizul de la Consiliul Legislativ şi publicarea proiectului în Monitorul Oficial.

În prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementată prin lege, dar nu şi cea a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, deputaţilor, senatorilor şi Preşedintelui României. Iata cum arata noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constituţie:

„(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării."

"În urmă cu un an eram în stradă şi protestam împotriva ordonanţei 13. Alături de sute de mii de oameni din toată ţara. Cele mai mari proteste de stradă de la Revoluţie încoace, mai mulţi oameni decât la Revoluţie. După un an lucrurile sunt cam în acelaşi punct. Două guverne au fost schimbate, dar asaltul împotriva legilor justiţiei continuă pentru că un grup de politicieni penali, strânşi în jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scăpa de puşcărie sau pentru a continua să fure, iar oamenii continuă şi ei să iasă în stradă. Noi credem că astăzi sunt suficient de mulţi oameni în societate care îşi doresc o curăţare a clasei politice. Care s-au săturat să vadă în fruntea statului oameni condamnaţi penali. Care s-au săturat ca viitorul lor să fie decis de nişte infractori. Iniţiativa aceasta este pentru ei", a spus Dan Barna, preşedintele USR, potrivit comunicatului citat.

USR arata ca, la nivel european, Constituţii din ţări precum Estonia, Danemarca, Polonia sau Luxemburg au astfel de interdicţii cu privire la corupţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: