USR cere sprijin PNL-ului condus de Cîţu, după ce l-a atacat în mod repetat pe premierul demis. Inventar al acuzaţiilor USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş, Florin Cîţu FOTO Inquam Photos
Dacian Cioloş, Florin Cîţu FOTO Inquam Photos

Preşedintele USR Dacian Cioloş se întâlneşte cu şeful liberalilor, Florin Cîţu, pentru a negocia susţinerea unui nou Guvern de dreapta, după ce a fost desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru formarea unei majorităţi în Parlament. Formaţiunea doreşte refacerea coaliţiei de guvernare cu PNL, după mai bine de o lună de zile în care cele două partide şi-au împărţit reproşuri.

Lista reproşurilor pe care le-au avut USR-iştii în ultimele săptămâni este lungă, iar pe ea sunt mai mulţi lideri din formaţiunea condusă de Dacian Cioloş. Prima reacţie a fostului vicepremier Dan Barna, fost copreşedinte al USR PLUS, în urma revocării lui Stelian Ion, a fost că actualul premier interimar, Florin Cîţu, „trebuie să plece”. „Florin Ciţu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puţin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoţii nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Ciţu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Şi asta pentru că înşală cu cinism şi rea voinţă aşteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîţu trebuie să plece”, a scris vicepremierul din acel moment pe Facebook.

Dacian Cioloş, actualul lider al USR care încearcă să negocieze acum cu liderul PNL susţinerea unui Guvern condus de el, a declarat în urmă cu o lună că Florin Cîţu a aruncat în aer coaliţia. „Nu mai există şedinţe de coaliţie. Cu acest prim ministru, nu mai poate fi o coaliţie cu USR PLUS. Noi nu cu preşedintele Iohannis am avut probleme, ci cu premierul Cîţu. Premierul Cîţu a aruncat în aer coaliţia. Noi am făcut coaliţia cu PNL şi UDMR. Premierul era autoritar şi făcea ce vrea, indiferent de coaliţie. (…) Au mai fost momente tensionate în coaliţie. Mă întreb dacă nu voia să ne împingă afară din Guvern cu orice preţ”, declarat Dacian Cioloş în urmă cu o lună la Aleph News. 

Actual membru al conducerii USR, fostul ministru al transporturilor Căptălin Drulă declara odată cu demisia în bloc a membrilor USR PLUS din Guvern că părăseşte Executivul datorită unu premier „iresponsabil şi incapabil”. „Plec din cauza unui premier iresponsabil şi incapabil să înteleagă ce înseamnă să conduci un guvern. Un premier despre care am spus odată că e zombie politic, care e terminat. Da, Florine, s-a terminat! Te agăţi de putere, dar România nu te mai vrea”, a scris Cătălin Drulă atunci. 

Şi ministrul demis de premierul Florin Cîţu, Stelian Ion, spunea luna trecută că „Florin Cîţu este un pseudolider, nu este un lider. Este clar că nu-i aparţin toate deciziile şi stă mai mult pe telefon şi se consultă. Am observat că nu are autonomie, aşteaptă indicaţii preţioase de la alţii şi este un lider foarte slab”.

Ultimele acuzaţii se referă la banii daţi din Fondul de Rezervă al Guvernului către primării. În urma alocării de fonduri, fostul vicepremier Dan Barna a subliniat că „pălăria îi era mult prea mare premierului”. „Nemernicia prin care Câţu a golit fondul de rezervă al Guvernului şi l-a distribuit tuturor primăriilor, mai puţin primăriilor conduse de primari USR, confirmă, o dată în plus, că acest om nu avea ce să caute în această pozitie, că pălăria îi era mult prea mare”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite