USR cere demiterea lui Florin Roman, ministrul Cercetării. Cioloş, către Ciucă: „Să ne arătaţi că nu susţineţi furtul şi nu vă bateţi joc de cercetătorii români”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

USR, prin vocea liderului Dacian Cioloş, îi cere premierului Nicolae Ciucă să îl demită pe liberalul Florin Roman de la şefia Ministerului Cercetării şi Digitalizării, în urma controverselor privind singura sa legătură cu domeniul pe care îl conduce, adică o lucrare care nu poate fi găsită, dar şi pentru faptul că ar fi plagiat lucrarea de disertaţie.

Liderul USR i-a cerut premierului să îl demită din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării pe Florin Roman, „care a plagiat lucrarea de masterat şi a minţit că a scris o carte”, după cum arată un comunicat al partidului.

„Florin Roman confirmă că o comparaţie între PNL şi PSD e cât se poate de reală, cu deosebirea că el e doar plagiator, nepotrivit ca ministru al Cercetării şi agresiv atunci când n-are dreptate. 

Domnule prim-ministru Ciucă, vă cer să faceţi curăţenie în cabinetul dumneavoastră şi să ne arătaţi că nu susţineţi furtul şi nu vă bateţi joc de comunitatea cercetătorilor români lăsând să-i conducă un plagiator dovedit. Florin Roman nu are ce să caute în Guvernul României”, a declarat preşedintele USR.

Formaţiunea condusă de Cioloş a mai transmis că, prin plagiatul său, Florin Roman „afectează nu doar credibilitatea acestui minister, care va avea de gestionat nu mai puţin de 1,8 miliarde de euro în PNRR pentru digitalizarea României, ci pune sub semnul întrebării integritatea şi capacitatea statului de a duce la îndeplinire reformele la care s-a angajat în faţa Comisiei Europene şi de a folosi corect şi onest banii europeni puşi la dispoziţie”.

„Ce încredere ar mai putea avea cetăţenii acestei ţări în acest minister şi, de fapt, în întregul guvern, ştiind că un ministru care a plagiat are de coordonat 1,8 miliarde de euro din bani publici? Furtul intelectual rămâne un furt oricât ar încerca Florin Roman şi alţi foşti prim-miniştri sau miniştri să diminueze gravitatea faptei şi el trebuie sancţionat. În aceste condiţii, este de neacceptat rămânerea lui Florin Roman în funcţia de ministru şi cerem premierului Nicolae Ciucă demiterea sa”, se mai arată în comunicatul USR. 

Reacţia USR vine în contextul în care singura lucrare care l-ar fi adus pe ministrul Cercetării şi Digitalizării, Florin Roman, aproape de domeniul pe care îl conduce, intitulată „Teoria sistemelor informaţionale”, nu poate fi găsită. Potrivit Libertatea, volumul nu se află nici la editură, nici la Biblioteca Naţională, iar ministrul susţine că nu l-a găsit nici acasă. Florin Roman a transmis apoi că „se creează o confuzie între publicarea unei cărţi şi o lucrare de cercetare ştiinţifică”.

Ulterior, după ce a spus că nu îşi găseşte volumul pe care l-a trecut în CV, Florin Roman le-a trimis jurnaliştilor Libertatea 10 pagini din lucrarea sa de disertaţie, susţinută la Facultatea de Psihologie a Universităţii Titu Maiorescu, în 2012. Lucrarea e intitulată „Contribuţii cu privire la optimizarea sistemelor integrate de comunicare” şi prezintă mai multe pasaje plagiate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite